You are here:

Şoc în delegaţia României la Jocurile Olimpice. Atleta Florentina Iuşco nu mai are drept de participare după ce a fost prinsă dopată

Şoc în delegaţia României la Jocurile Olimpice. Atleta Florentina Iuşco nu mai are drept de participare după ce a fost prinsă dopată

Jocurile olimpice

Comentarii

Atleta română Florentina Iuşco nu va putea concura la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a confirmat, joi, parţial, un apel al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) după un test pozitiv al sportivei la o substanţă interzisă.

Iuşco, atletă care urma să evolueze la Paris la săritura în lungime şi triplusalt, a fost testată pozitiv la furosemid, un diuretic pe lista interzisă a AMA/WADA, într-un control antidoping în afara competiţiei în luna aprilie a anului trecut.

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a sancţionat-o însă cu o mustrare şi fără perioadă de ineligibilitate pe motiv că nu era vinovată sau nu a fost neglijenţa ei.

Cu toate acestea, după ce AMA/WADA a făcut apel la această decizie a ANAD, TAS a stabilit că Iuşco a eşuat în demonstrarea standardului necesar pentru a i se acorda statutul de ''nevinovat sau neglijenţă semnificativă'', şi i-a impus o suspendare de doi ani începând cu 1 februarie 2024.

Comunicatul TAS în cazul sportivei din România:

“Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a admis în parte recursul formulat de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) în legătură cu decizia emisă de Comisia de audiere a Agenţiei Naţionale Anti-Doping din România, din 20 februarie 2024, decizie contestată) în care s-a constatat că săritoarea în lungime Florentina Costina Iuşco a comis o încălcare a regulilor antidoping (ADRV) şi a fost sancţionată cu o mustrare şi nicio perioadă de ineligibilitate, pe baza lipsei de culpă sau neglijenţă semnificativă.

La 23 aprilie 2023, Florentina Iuşco a fost supusă unui control antidoping în afara competiţiei. Analiza eşantionului A al sportivei a relevat prezenţa furosemidului, un diuretic inclus în categoria "S5 Diuretice şi agenţi de mascare" din Lista de interdicţii WADA (versiunea 2023). Aceasta este declarată a fi o "Substanţă specificată" şi interzisă în orice moment. Analiza eşantionului B a confirmat rezultatul eşantionului A.

În apelul său la TAS, WADA a solicitat impunerea unei perioade de neeligibilitate de doi ani începând cu data intrării în vigoare a deciziei TAS. Arbitrul unic desemnat să decidă în această cauză a concluzionat că Florentina Iuşco nu a respectat standardul de îngrijire necesar şi a stabilit că sancţiunea adecvată ar fi impunerea unei perioade de doi ani de ineligibilitate începând cu 1 februarie 2024, care este data la care decizia contestată a fost pronunţată.

Decizia contestată a fost modificată după cum urmează:

- Florentina Iuşco este sancţionată cu o perioadă de doi ani de ineligibilitate începând cu 1 februarie 2024.

- Toate rezultatele competitive obţinute de Florentina Costina Iuşco de la 23 aprilie 2023 inclusiv până la 24 iulie 2024 sunt anulate, cu toate consecinţele (inclusiv pierderea medaliilor, punctelor şi premiilor).

Hotărârea motivată va fi publicată de TAS în cazul în care părţile nu solicită confidenţialitate”.

Prin suspendarea Florentinei Iuşco, atletismul românesc rămâne cu 12 sportivi la JO 2024, iar delegaţia României cu 106 sportivi. 

Afla mai multe despre: jocurile olimpice 

viewscnt
Articole similare