Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Şoc în sportul mondial. Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton, a murit la doar 24 de ani

Şoc în sportul mondial. Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton, a murit la doar 24 de anigalerie foto

Atletism

Comentarii

Kenyanul Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton, şi antrenorul său au murit, duminică, într-un accident rutier în Rift Valley, Kenya.

Sportivul în vârstă de 24 de ani a stabilit recordul mondial la maratonul de la Chicago, în octombrie, cu un timp de două ore şi 35 de secunde, depăşind astfel marca de 2:01:09 reuşită de conaţionalul său Eliud Kipchoge la Berlin în 2022.

Kiptum, care a înregistrat trei dintre cei mai rapizi şapte timpi de maraton din istorie, spera să devină primul om care să alerge maratonul în mai puţin de două ore în condiţii de cursă la Rotterdam, în aprilie, precum şi să debuteze la Jocurile Olimpice de la Paris, în iulie.

"Suntem şocaţi şi profund întristaţi să aflăm de pierderea devastatoare a lui Kelvin Kiptum şi a antrenorului său, Gervais Hakizimana.

În numele întregii World Athletics, transmitem cele mai profunde condoleanţe familiilor lor, prietenilor, colegilor de echipă şi naţiunii kenyene", a afirmat preşedintele World Athletics, Sebastian Coe, într-un comunicat.

Potrivit ziarului Nation, Kiptum se afla cu antrenorul său din Rwanda şi o femeie într-o maşină în apropierea localităţii Kaptagat din Rift Valley, când s-a produs accidentul.

Kiptum şi Gervais Hakizimana au murit la faţa locului, dar femeia, Sharon Kosgey, a supravieţuit cu răni grave şi a fost tratată la un spital local.

În ciuda orei târzii, politicieni kenyeni de rang înalt şi oficiali guvernamentali i-au adus un omagiu lui Kiptum.

"O veste devastatoare, în timp ce plângem pierderea unui om remarcabil, Kelvin Kiptum, deţinător al unui record mondial şi simbol al atletismului kenyan", a transmis fostul prim-ministru kenyan Raila Odinga pe platforma de socializare X.

Kiptum, un produs al regiunii de mare altitudine din Kenya, care a generat majoritatea alergătorilor de distanţă de renume mondial ai ţării, şi-a început cariera internaţională în circuitul de semimaraton în 2019.

El a făcut o intrare explozivă pe distanţa completă de 42,195 km, alergând al patrulea cel mai rapid timp înregistrat la acea vreme (2.01.53) pentru a câştiga la debut maratonul de la Valencia din 2022.

Acea cursă a dezvăluit abordarea sa caracteristică pentru maratoane, alergând cu plutonul pentru primii 30 km, apoi ridicând ritmul şi plecând singur în restul cursei.

El a folosit aceeaşi tactică pentru a câştiga Maratonul de la Londra din aprilie anul trecut, cu un record al traseului de 2:01:25, şi din nou la Chicago, în octombrie, pentru a lua 34 de secunde de la marca mondială a lui Kipchoge.

Aceasta avea să fie ultima sa cursă înainte de moartea sa prematură, care a survenit la doar o săptămână după ce World Athletics i-a ratificat recordul mondial.

Afla mai multe despre: kenyamaraton 

viewscnt
Articole similare