You are here:

SPORTUL STUDENŢESC, 100 DE ANI DE ISTORIE! Povestea a început pe 11 februarie 1916. Urmăreşte un reportaj Dolce Sport

SPORTUL STUDENŢESC, 100 DE ANI DE ISTORIE! Povestea a început pe 11 februarie 1916. Urmăreşte un reportaj Dolce Sport

Fotbal intern

Comentarii

Înfiinţat pe 11 februarie 1916, Sportul Studenţesc rămâne unul dintre cluburile de mare tradiţie ale fotbalului românesc. Primul preşedinte al grupării nou înfiinţate a fost reputatul matematician Traian Lălescu. Unul dintre oamenii care au ajutat la fondarea acestei echipe a fost Octav Luchide, secretar general al Federaţiei de Fotbal din România (între 1930-1942), organizatorul sistemului divizionar ca formulă de desfăşurare a campionatului naţional de fotbal.

De-a a lungul anilor pe la echipa din Regie au trecut nume grele precum Gheorghe Hagi, Mircea Sandu sau Gino Iorgulescu. În ultimele două decenii, tricoul studenţiilor a fost îmbrăcat de Marius Şumudică, Vali Negru, Bogdan Pătraşcu, Stelian Stancu, Ionuţ Mazilu sau Petre Marin.

Sportul Studenţesc a avut mereu un centru de copii şi juniori foarte bine pus la punct. Echipa bucureşteană s-a bazat de-a lungul timpului pe jucătorii crescuţi în propria curte şi apoi promovaţi la prima echipă. Iar de aici vânduţi spre alte echipe. Pentru că în Regie s-au format sau consacrat mulţi jucători: începând cu Hagi, continuând cu Stănici, Claudiu Vaişcovici şi ajungând la Florentin Dumitru, Marius Şumudică, Gabriel Caramarin, Petre Marin, Răzvan Lucescu, Bogdan Andone, Cătălin Mulţescu, Cătălin Necula, Bogdan Pătraşcu.

La fiecare sfârşit de săptămână, Petre Marin, Mazilu, Pătraşcu şi Stancu se întâlnesc la un turneu de fotbal în sală. Cei patru par neschimbaţi şi arată în multe momente că ar face faţă şi acum în liga întâi, cel puţin o repriză. Chinuit de mai multe accidentări, Ionuţ Mazilu a fost nevoit să treacă de pe gazon pe banca tehnică. La fel ca în cariera de jucător, Mazilu a ales Sportul Studenţesc pentru startul carierei de antrenor. A luat-o de jos, de la liga a patra şi visează să-i readucă pe "studenţi" în elita fotbalului românesc.

DENUMIRILE ANTERIOARE ALE ECHIPEI
- Sporting Club Universitar (1916–1919)
- Sportul Studenţesc (1919–1946)
- Sparta Bucureşti (1946–1948)
- Clubul Sportiv Universitar (1948–1954)
- Ştiinţa Bucureşti (1954–1966)
- Politehnica Bucureşti (1966–1969)
- Sportul Studenţesc (1969–prezent)

PALMARES SPORTUL STUDENŢESC
- vicecampioni în Liga 1: 1985-1985
- câştigători în Liga a II-a: 1936-37, 1971-72, 2000-01, 2003-04
- câştigători în Liga a III-a: 1958-59
- finalişti în Cupa României: 1938-39, 1942-43, 1978-79
- câştigători Cupa Balcanilor: 1979–80

Pe parcursul celor 100 de ani de existenţă, misiunea, valorile, scopurile şi obiectivele Sportului Studenţesc au rămas neschimbate. Pe de o parte clubul a format campioni care au concurat cu rezultate de excepţie la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Balcaniade, campionate naţionale şi Cupe ale României.

Sportivii clubului studenţesc s-au remarcat constant, obţinând titluri şi medalii pentru Sportul Studenţesc sau aducându-ţi contribuţia la performanţele obţinute de echipele naţionale ale României. Pe de altă parte, o componentă la fel de importantă în filosofia clubului a fost cea educativă. Sportul Studenţesc a pregătit, pregăteşte şi va pregăti oameni pentru societate. Recrutarea sportivilor s-a făcut din rândul studenţilor şi cadrelor didactice din învăţământul superior, activitatea academică fiind primordială, în raport cu cea sportivă.

La momentul actual, Clubul Sportul Studenţesc funcţionează cu un număr de 12 secţii sportive, rugby, baschet, polo pe apă, hochei pe gheaţă, tenis de câmp, badminton, dans sportiv, karate, baseball şi softball, modelism, kaiac-canoe şi yachting.

viewscnt
Articole similare