You are here:

Superbet Chess Classic România 2024: Victorie pentru Fabiano Caruana în prima rundă / Gukesh Dommaraju l-a învins pe Bogdan Deac

Superbet Chess Classic România 2024: Victorie pentru Fabiano Caruana în prima rundă / Gukesh Dommaraju l-a învins pe Bogdan Deac

Alte sporturi

Comentarii

Marii Maeştri ai şahului internaţional, prezenţi la Bucureşti pentru competiţia Superbet Chess Classic România 2024, au deschis miercuri, prima rundă de confruntări a etapei de la Bucureşti. Printre cei 10 jucători se află şi Bogdan Deac (locul 42 mondial, a primit un wild-card pentru această etapă), unul dintre cei mai valoroşi şahişti ai României, la acest moment.

Superbet Chess Classic România 2024: Victorie pentru Fabiano Caruana în prima rundă / Gukesh Dommaraju l-a învins pe Bogdan Deac

Ceremonia de deschidere a celei de-a doua etape din cele cinci (desfăşurate în Europa şi SUA) ale circuitului internaţional Grand Chess Tour, ediţia 2024 – unul dintre cele mai importante turnee de şah la nivel mondial, fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov – a debutat marţi, 25 iunie, la Grand Bucharest Hotel, în prezenţa a aproximativ 200 de participanţi: iubitori ai şahului, sportivi, oficialităţi şi personalităţi ale vieţii publice din România.

Deschiderea primei zile competiţionale a avut loc miercuri, 26 iunie, la orele 15.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută la prima partidă dintre Dommaraju Gukesh şi Bogdan Deac de marele fotbalist şi ambasador Superbet, Ilie Dumitrescu, prezent la evenimentul de la Bucureşti..

Cronica rundei I

Firouzja,  Alireza – Caruana, Fabiano 0-1

Fabiano Caruana, campionul din 2023, a adus publicului prima partidă decisă din etapa de la Bucureşti, învingându-l pe Alireza Firouzja după o partidă ce, după deschidere, se anunţa a fi cu şanse mai mari pentru jucătorul francez. Acesta a optat pentru o variantă agresivă din Sistemul Londonez, alegând să joace cu regele în centru pentru a obţine un atac periculos pe flancul regelui. Totuşi, după patru ore de joc şi tensiune la cote maxime, un sacrificiu ambiţios de pion din partea adversarului i-a oferit lui Caruana şansa de care avea nevoie şi care i-a adus victoria.

Abdusattorov, Nodirbek - Praggnanandhaa, Rameshbabu  ½ - ½

Partida dintre Abdusattorov şi Praggnanandhaa a fost o clasică spaniolă, varianta „Arhanghelilor”, în care cu siguranţă ambii jucători ştiau multe mutări teoretice şi planuri de joc. S-au jucat 64 de mutări şi după mai multe tatonări poziţionale în jocul de mijloc, poziţia s-a simplificat treptat şi s-a ajuns într-un final de turnuri cu un pion în plus pentru negru, însă avantajul nu a fost suficient pentru a-i aduce indianului o victorie. Structura pionilor a fost una de remiză teoretică pe care jucătorul uzbek a stăpânit-o perfect şi fără emoţii.

Vachier-Lagrave, Maxime - Nepomniachtchi, Ian  ½ - ½

Partida dintre Vachier şi Nepomniachtchi a fost o variantă interesantă din apărarea rusă pe care Nepo a declarat că o cunoştea foarte bine până spre mutarea 22. De4. Se ştie că această variantă este una din preferatele fostului challenger la titlul mondial, fiind o "armă" pe care a folosit-o des şi în recent încheiatul Turneu al Candidaţilor. După deschidere, Vachier a ales să pună câteva probleme practice, inclusiv un sacrificiu de nebun pentru trei pioni, determinându-l pe negru să găsească câteva mutări unice pentru a menţine echilibrul în poziţie. Cu toate acestea, Nepo a demonstrat o bună cunoaştere a poziţiilor şi s-a apărat fără greşeală, iar partida s-a încheiat cu o remiză printr-o repetare de mutări.

Gukesh, Dommaraju - Deac, Bogdan 1-0

Reprezentantul României, Bogdan Deac, le-a oferit fanilor emoţii la fel de mari ca naţionala de fotbal! După deschidere, jucătorul nostru a demonstrat un joc extrem de ambiţios şi agresiv, ce demonstra clar că îşi doreşte victoria chiar şi când îl are în faţă pe challenger-ul la titlul mondial. După deschidere, Deac a reuşit să obţină un avantaj considerabil şi să pună presiune pe adversar. Din păcate, după aproape şase ore de joc şi o serie de scăpări tactice, Gukesh a reuşit să întoarcă partida în favoarea lui şi să obţină a doua victorie din această rundă.

Afla mai multe despre: sahromania 

viewscnt
Articole similare