Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Sute de milioane de euro ar urma să ajungă în fotbalul românesc. Megaproiectul la care se lucrează în culise

Sute de milioane de euro ar urma să ajungă în fotbalul românesc. Megaproiectul la care se lucrează în culise

Special

Comentarii

În culisele sportului din România se lucrează la un megaproiect, care ar urma să aducă, inclusiv în fotbal, sute de milioane de euro în anii următori.

Performanţele sportului din România suferă tot mai mult şi subfinanţarea este una dintre cauze. În aceeşi situaţie se află şi fotbalul românesc, care scoate din ce în ce mai greu capul în competiţiile internaţionale.

Problema finanţării ar putea totuşi să se rezolve. În culisele sportului se lucrează la un megaproiect care ar urma să aducă sute de milioane de euro.

Megaproiectul de sute de milioane de euro pentru sportul românesc

Inclusiv fotbalul va fi inclusImediat după ce a fost instalat ministru al Tineretului şi Sportului, Eduard Novak a afirmat că renaşterea sportului românesc ar trebui se facă pe modelul folosit de Ungaria.

În ţara vecină, companiile direcţionează un procent înspre sport, în schimbul unor facilităţi fiscale. Au fost alese câteva sporturi de tradiţie, care pot aduce medalii şi aici au fost investite sume incredibil de mari.

Eduard Novak susţine că lucrează la un program similar pentru finanţarea sportului românesc şi va fi inclus aici inclusiv fotbalul. Astfel, dacă legea va fi aprobată, în sportul românesc ar urma să fie investite sute de milioane de euro în următorii ani. 

Dar, spre deoseboire de Ungaria, fotbalul din România ar urma să beneficieze de investiţii doar pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea sectoarelor de copii şi juniori:

”Vrem să punem în aplicare acest memorandum care e semnat de finanţe şi de toată lumea. E singura şansă. Dacă nici acum, atunci când?

Vom băga şi fotbalul în strategia noastră, în programul nostru TAO. Dacă ne uităm la academii şi cine are rezultate vedem că sunt academiile unde sportivii sunt centralizaţi. 

Uitaţi-vă la Csikszereda, la Viitorul. Sunt modele de urmat. Noi, dacă vom sprijini fotbalul, o vom face la nivelul academiilor”, a declarat Eduard Novak pentru ProSport LIVE. 

În Ungaria, peste 2 miliarde de euro au fost investite în fotbal în ultimii 10 ani

În 2011, premierul Ungariei, Viktor Orban, a lansat programul TAO, o prescurtare a unui proiect fiscal menit să ajute sportul maghiar. 

Prin acest program, marile companii erau încurajate să investească în sport o parte din profit. Mai departe, sumele erau decontate de companii prin scăderea bazei de impozitare.

Aşa s-a ajuns la investiţii incredibile în infrastructura sportivă din Ungaria. Aproximativ 2 miliarde de euro au fost investite doar în fotbalul maghiar în cei 10 ani de când funcţionează acest program.

Ungaria a fost împânzită de academii de fotbal, dar şi de stadioane noi. Peste 500 de milioane de euro au fost investite doar în academii de fotbal. 

Însă şi cluburile au beneficiat de aceste investiţii şi au ajuns să aibă bugete cu mult mai mari faţă de cele din Liga 1. 

De altfel, de mai mulţi ani, Gică Hagi tot îndeamnă autorităţile din România să împrumute ideile aplicate de Ungaria, pentru ca marile companii să direcţioneze astfel o parte din profit înspre cluburile sportive. 

Gică Hagi a susţinut de fiecare dată că această cale ar aduce salvarea sportului românesc.

Afla mai multe despre: eduard novak 

viewscnt
Articole similare