Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Totul despre campionatul din Belarus, singurul în care se joacă fotbal cu spectatori. Cine sunt echipele şi ce jucători cunoscuţi evoluează în prima ligă

Totul despre campionatul din Belarus, singurul în care se joacă fotbal cu spectatori. Cine sunt echipele şi ce jucători cunoscuţi evoluează în prima ligăgalerie foto
Comentarii

Campionatul din Belarus este singurul din Europa în care se mai joacă fotbal cu spectatori în plină pandemie de coronavirus

Federaţia de fotbal din Belarus a încheiat un neaşteptat contract de cedare a drepturilor de televizare a meciurilor din prima ligă, în urma deciziei ca întrecerea internă să continue, în ciuda pandemiei de coronavirus, informează guardian.co.uk. Belarus se numără printre puţinele ţări care nu au impus restricţii pentru prevenirea propagării coronavirusului.

Până acum, s-au înregistrat în această ţară 94 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2. În Belarus, meciurile de fotbal şi de hochei pe gheaţă se dispută în continuare cu public. Unii fani aleg să poarte măşti.

Totul despre campionatul din Belarus, singurul în care se joacă fotbal cu spectatori


Liga din Belarus este denumită VYSHEYSHAYA LIGA şi este evaluată de site-ul transfermarkt la 86.33 milioane euro. In campionatul înfiinţat în 1992 evoluează 16 echipe, fiecare dintre ele având cel puţin cinci jucători străini în lot. BATE Borisov este cea mai titrată echipă din această ţară, cu 15 titluri de campioană la activ. Este urmată de Dinamo Minsk şi Slavia Mozyr. Câte un titlu de campioană au cucerit formaţiile Gomel, Soligorsk, Belshina şi campioana en titre, Dynamo Brest, formaţie care a cucerit titlul la finalul stagiunii trecute.

Dinamo Minsk joacă pe cel mai mare stadion al ţării, arena ”Dinamo” cu o capacitate de 22 de mii de locuri. Cea mai mică arenă pe care se joacă fotbal în prima ligă din Belarus este cea a formaţiei Energetik Minsk, care evoluează pe RCOP-BGU Stadium, o arenă cu o capacitate de 1.500 de locuri.

126 de jucători străini evoluează în prima ligă. Cei mai mulţi dintre ei sunt ruşi (34) şi ucrainieni (22).  BATE Borisov are cel mai valoros lot din campionat, evaluat la 14 milioane de euro. Dynamo Brest este a doua cu un lot cotat la 12.15 milioane de euro, iar Shahtjor Soligorsk a treia, cu un lot evaluat la 10.95 milioane euro.

În acest moment, după cinci etape, liderul surprinzător al campionatului este formaţia din Slutsk, cu 10 puncte din cinci meciuri. Vytebsk şi Torpedo sunt următoarele clasate şi completează podiumul. Bate Borisov este doar pe locul 8.

Cel mai scump jucător vândut vreodată de o echipă din Belarus este Renan Bressan, fotbalist bielorus cu origini braziliene. Pentru el, Spartak a plătit 3.5 milioane de euro. Igor Voronkov este cel mai important străin care a jucat vreodată în campionat. El a evoluat pentru 9 cluburi diferite şi a marcat 29 de goluri din postura de mijlocaş defensiv. Mikhail Gordejchuk de la Dynamo Brest este cel mai bine cotat fotbalist din campionat, având o cotă de piaţă de 1.5 milione de euro.

Fostul golgeter al Astrei, Azdren Llullaku joacă în Belarus. Elis Bakaj, Katsikas, Milevski sau Andronic, alte nume cunoscute care au trecut prin Liga 1


Azdren Llullaku a jucat în România pentru Gaz Metan, CSMS Iaşi şi Astra Giurgiu, dar a început fotbalul în Italia, în ligile inferioare. Are 6 selecţii în naţionala Albaniei peste 40 de goluri marcate în Liga 1 din România. Acum joacă în Belarus, la Şahtior Soligorsk. Llullaku spune că în Belarus nu s-a luat nicio clipă în calcul amânarea campionatului: ”Nu s-a luat în calcul amânarea campionatului deşi sunt 80 de cazuri de coronavirus în Belarus. Preferă să-şi continuie viaţa normală. Nouă ni s-a spus săptămâna trecută într-o şedinţă că s-a decis să jucăm. Am avut deja primul meci, iar cu două zile înainte a fost această şedinţă. Am jucat primul meci cu suporteri cu tot. Pe 28 avem al doilea meci, care nu era în program. Jucăm în deplasare şi vom avea de asemenea suporteri” a mărturisit el pentru Telekom Sport.

Tot în Belarus joacă alţi doi foşti dinamovişti: Bakaj şi Katsikas. Elis Bakaj este coleg la Dinamo Brest cu Artem Milevski, fostul jucător al echipei din Chiajna. Formaţia sa actuală este cea mai puternică echipă din Belarus, iar recent l-a transferat şi pe grecu Giorgos Katsikas, un alt fost jucător de la Dinamo. Tot la Brest joacă şi Yevhen Khacheridi, fundaşul vizat de Gigi Becali la propunerea lui Mircea Lucescu şi care a evoluat ani buni pentru Dinamo Kiev, dar şi la PAOK, sub comanda lui Răzvan Lucescu.

”Anul acesta campionatul este foarte greu, toate echipele pierd puncte. Mi se pare dificil, au venit mulţi jucători din Rusia. Toate echipele sunt puternice, dar eu am încredere în echipa mea. Suntem campioana ţării şi trebuie să arătăm că suntem cei mai buni. Frică există aici, nu ştiu câţi oameni au fost aici, dar în prima etapă au fost 3000-3500 de spectatori. Noi jucăm acasă cu 10 mii de spectatori” a mărturisit Bakaj, pentru Telekom Sport.

Tot în prima ligă din Belarus a ajuns şi un fost jucător de la Astra. Internaţionalul din Republica Moldova, Gheorghe Andronic, a semnat un contract pe şase luni cu formaţia Rukh Brest. Mijlocaşul cotat la 100 de mii de euro a bifat trei meciuri în acest sezon pentru Astra Giurgiu, fără să marcheze vreun gol.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: campionat belarus 

viewscnt
Articole similare