You are here:

Un nou pas către apariţia Super Ligii. Decizie importantă a unei instanţe: "FIFA şi UEFA au abuzat de poziţia lor dominantă"

Un nou pas către apariţia Super Ligii. Decizie importantă a unei instanţe: "FIFA şi UEFA au abuzat de poziţia lor dominantă"
Comentarii

FIFA şi UEFA "au abuzat de poziţia lor dominantă" prin opoziţia lor faţă de proiectul Super Ligii, un plan pentru o competiţie semi-închisă care a fost lansat în fotbalul european în 2021, conform unei decizii a justiţiei spaniole făcută publică luni.

Acum ai nelimitat minute şi SMS, de la 3€/lună, abonament la portare. Oferta, la Orange

Cele două instanţe ale fotbalului mondial şi european trebuie să "înceteze comportamentul lor anticoncurenţial", bazat pe "restricţii nejustificate şi disproporţionate", se arată în decizia tribunalului de comerţ din Madrid.

Sfera de aplicare a acestei decizii este totuşi incertă, întrucât sancţionează o reglementare care a fost total rescrisă în acest interval.

Tribunalul de comerţ din Madrid a fost sesizat de A22 Sports Management, structură responsabilă cu dezvoltarea acestui campionat cu trei divizii şi 80 de cluburi europene, condus de cele două mari grupări spaniole, Real Madrid şi FC Barcelona.

A22 a preluat o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), din decembrie 2023, care a considerat în egală măsură că este contrar dreptului european interdicţia Super Ligii, estimând că UEFA nu avea criteriile clare pentru a autoriza sau nu noile competiţii.

Acum ai 50% pentru 24 luni reducere la abonamente la trecerea de pe PrePay. Oferta, la Orange

Pentru tribunalul de comerţ din Madrid, acţiunile FIFA şi UEFA nu "vizează doar împiedicarea dezvoltării unui proiect, ci şi împiedicarea introducerii a unui terţ concurent şi modificarea sistemului de monopol în organizarea competiţiilor".

"Nu este posibil să impui o interdicţie sau o restricţie în principiu, respectiv să interzici viitorul oricărui alt proiect", a detaliat judecătoarea Sofia Gil Garcia în motivaţia sa.

"A admite contrariul ar echivala cu acceptarea unui fel de interdicţie a oricărui proiect de competiţie în fotbal concurând cu actuala Ligă a Campionilor", a adăugat judecătoarea, care solicită totodată UEFA şi FIFA să "pună capăt practicilor lor anticoncurenţiale".

O primă propunere de creare a Super Ligii din partea a 12 cluburi din Anglia, Spania şi Italia a fost respinsă vehement de fotbalul european, cu proteste de la suporteri până la conduceri de ligi naţionale, însă A22 Sports a prezentat o nouă versiune în februarie 2023, în paralel cu bătălia sa juridică împotriva monopolului UEFA.

Proiectul a fost relansat la finele lui 2023 de către preşedintele Barcelonei, Joan Laporta, care a afirmat recent că Super Liga ar putea debuta din sezonul viitor sau în stagiunea 2025-2026.

Miniştrii Sporturilor din Uniunea Europeană, cu excepţia Spaniei, au luat atitudine împotriva proiectului Super Ligii continentale de fotbal, îndemnând la păstrarea "principiilor deschise" şi a "meritului sportiv" la competiţii, într-o declaraţie comună.

Afla mai multe despre: uefa 

viewscnt
Articole similare