Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Victor Piţurcă s-a întors la DNA. Fostul selecţioner a fost chemat din nou la audieri, la doar câteva ore de la plasarea sub control judiciar

Victor Piţurcă s-a întors la DNA. Fostul selecţioner a fost chemat din nou la audieri, la doar câteva ore de la plasarea sub control judiciar

Fotbal intern

Comentarii

Fostul selecţioner Victor Piţurcă, a revenit, marţi după-amiază, la sediul DNA, la câteva ore după ce a fost pus în libertate sub control judiciar, în dosarul care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei. Obiectul dosarului îl reprezintă contractele pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN. .

Piţurcă a fost pus în libertate la expirarea celor 24 de ore de reţinere. Anterior eliberării, fostul selecţioner a fost la DNA, unde s-a aflat şi fiul său, Alexandru.

La ieşirea din arest, Victor Piţurcă a declarat: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”.

De asemenea, le-a transmis jurnaliştilor că vor vedea în curând despre ce este vorba.

Şeful Romarm, Gabriel Ţuţu. reţinut şi el luni, pentru 24 de ore, odată cu Piţurcă, a părăsit deja sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.


UPDATE 10:30 | Victor Piţurcă a părăsit Arestul Central al Poliţiei Capitalei, după ce mandatul său de reţinere pentru 24 de ore a expirat.

„Nu am nicio treabă cu această afacere!”, a declarat fostul selecţioner la ieşirea din arest.

Astfel, Victor Piţurcă a fost eliberat şi pus sub control judiciar, în timp ce fiul său, Alexandru Piţurcă, a fost pus sub acuzaţii şi va fi urmărit penal.


Victor Piţurcă a fost adus cu duba, încătuşat, la sediul DNA.

Procurorii urmează să decidă dacă cer arestarea preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Piţurcă şi al directorului Romarm.

Procurorii DNA au anunţat official, luni, că au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a lui Gabriel Ţuţu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de: abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; trafic de influenţă în formă continuată; fals intelectual, precum şi a lui Piţurcă.

În  ordonanţa de reţinere se arată că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Ţuţu ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Piţurcă, ”în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică (ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie)”.

”Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate mai sus, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, au precizat procurorii DNA.

Potrivit acestora, într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui apropiat din grupul său, fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

”În schimbul acestor „servicii” suspectul Ţuţu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul M.Ap.N. şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice  contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, a mai transmis DNA.

Instituţia a precizat că se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Libertatea scria, în urmă cu un an, că 98% dintre banii aferenţi unui contract încheiat de MApN cu firma Helios Dentserv, care a presupus distribuirea a 100.000 de măşti FFP3 în unităţile sanitare ale Ministerului, au revenit firmei PAV Green Energy, al cărei unic asociat este Alexandru Victori Piţurcă (38 de ani), fost fotbalist şi fiul antrenorului Victor Piţurcă.

Ulterior, experţii au transmis că măştile FFP3 nu respectă standardele de rezistenţă împotriva germenilor. Inspecţia Muncii informa Ministerul că măştile fuseseră testate de un laborator neacreditat de guvernul chinez.

Afla mai multe despre: victor piturca 

viewscnt
Articole similare