Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | Amintiri din Panama. Mihai Stoichiţă: ”Mergeam prin pădure şi prin junglă să descopăr fotbalişti”

VIDEO | Amintiri din Panama. Mihai Stoichiţă: ”Mergeam prin pădure şi prin junglă să descopăr fotbalişti”

Top Interviuri

Comentarii

În cadrul emisiunii Top Interviuri de la Telekom Sport, Mihai Stoichiţă a vorbit şi despre una dintre cele mai interesante experienţe din cariera sa, cea petrecută în Panama.

Actualul director tehnic al Federaţiei Române de Fotbal a avut ocazia să lucreze la naţionala statului Panama pe cel mai important fotbalist din istoria acestei ţări, Julio Dely Valdes. El şi fratele său geamăn i-au creat însă mari probleme lui Stoichiţă: ”Să joci pe toate continentele, nu e o şansă pe care o are oricine. Eu am avut-o. Acolo i-am avut pe fraţii Dely Valdes, Julio, care e o legendă acum în Europa şi Jorge, care era gogleterul Japoniei. Erau fraţi gemeni. Mă uitam la ei, nu-i ştiam, incredibil nu am văzut aşa asemănare. Pe Julio îl mai ştiam oarecum, pentru că îmi fusese adversar în Cagliari - Dinamo” a povestit cu umor, Stoichiţă.

Experienţa din Panama s-a dovedit a fi una şi mai interesantă din alte puncte de vedere. Antrenorul român mergea să vadă anumite trialuri la nivel naţional. La unul dintre ele l-a descoperit şi pe actualul portar de la Dinamo, Jaime Penedo: ”Am adus fotbalişti panamezi în Moldova, la Şerif Tiraspol. Fotbalişti care au ajuns până la urmă în prima ligă rusă, la Alania Vladikavkaz. Şi pe Penedo l-am găsit în Panama la vremea respectivă. Era acolo un antrenor care se numea Gary Stempel, englez, care acum cred că este selecţioner interimar. La trialuri l-am găsit printre alţii şi pe Penedo. Panama e o ţară foarte lungă, care se întinde de la Columbia până la Costa Rica. Ca să descopăr fotbalişti, mă urcam într-un jeep cu două uşi pe care îl cumpăraseră special pentru mine cei din federaţie şi mergeam prin pădure şi prin junglă...mă duceam prin toate satele şi orăşelele alea, care se întindeau până în Chiriquí, regiunea cea mai nordică a ţării. Aşa l-am văzut şi pe Penedo. Cu care m-am reîntâlnit după ani şi ani de zile la Craiova” i-a povestit Stoichiţă lui Alexandru Săbău.

Fostul antrenor de la Steaua, Ankaragucu, Apollon Limassol sau Litex Lovech a rămas cu amintiri plăcut din anii 2000 din Panama şi când vine vorba de partea gastronomică: ”În Panama, cei din Federaţie mi-au zis: ”vezi că te duci în nordul ţării, acolo e vestită sopa mayor aleman. Supa unui maior german care lucrase la construcţia palatului. Ăla a venit odată la restaruantul respectiv şi a cerut o supă din fructe de mare. Toată lumea din Panama se duce să mânânce supa asta, de zeci şi zeci de ani. Îţi aduce într-un bol...langustă, cu creveţi, cu toate fructele de mare posibile. Apoi, mai era Sancocho de Galina, un fel de ciorbă de burtă pe care o mânca toată lumea bună de acolo. De vineri până duminică este o petrecere continuă, ăsta e stilul lor de viaţă. Dimineaţa când se închideau cluburile şi discotecile, toată lumea se întâlnea la un lanţ de autoservire. Ciorba asta era făcută în stilul nostru aşa. Beau bere şi wisky şi pe urmă se duceau acasă să se culce.

Mihai Stoichiţă a pregătit naţionala statului Panama în 2001.

Vezi aici integral emisiunea Top Interviuri cu Alexandru Săbău, invitat Mihai Stoichiţă. Emisiunea Top Interviuri a fost desemnată emisiunea anului  la Gala Fotbalului Românesc.

Afla mai multe despre: mihai stoichiţăpanamajaime penedo 

viewscnt
Articole similare