Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | Mihai Stoichiţă, despre strategia naţionalei României în Liga Naţiunilor: "Trebuie să formăm o echipă pentru viitor, dar nu cred că avem voie să facem experimente"

VIDEO | Mihai Stoichiţă, despre strategia naţionalei României în Liga Naţiunilor: "Trebuie să formăm o echipă pentru viitor, dar nu cred că avem voie să facem experimente"

Fotbal

Comentarii

Naţionala de fotbal a României a fost repartizată în Grupa B1 din Liga Naţiunilor, alături de Austria, Norvegia şi Irlanda de Nord, marţi, la tragerea de sorţi ce a avut loc în Elveţia, la Nyon. La eveniment au luat parte, atât selecţionerul României, Mirel Rădoi, cât şi directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiţă.

Tricolorii debutează pe teren propriu contra Irlandei de Nord, pe 4 septembrie, adversar împotriva căreia şi încheie parcursul în competiţie, pe 17 noiembrie, în Regatul Unit. Directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiţă a recunoscut că este nevoie de un aer nou la naţională, cu jucători tineri, care pot aduce un plus valoare formaţiei lui Mirel Rădoi. Cu toate acestea, Stoichiţă consideră că fiecare risc sau experiment trebuie să fie unul calculat, asumat, astfel încât să nu-ţi periclitezi statutul din Liga Naţiunilor sau poziţia din clasamentul FIFA.
 
"A fost o tragere normală, zic eu, şi ţinând cont de dificultatea acestei competiţii, că e dificilă la ora actuală, eu cred că trebuie folosită logic. Dacă e să formezi o echipă pentru viitor, ai astea şase luni, trei etape, meciuri duble, în care poţi să faci orice fel de experiment. Bineînţeles, fără riscuri prea mari ca să nu retrogradezi din grupa în care eşti. Echipe bune, nu trebuie privite ca o revanşă, nici din partea noastră, nici a norvegienilor, că nu avem de ce, nu ne-am certat cu ei, ne-am certat mai mult cu suedezii, nu? Descoperim un fotbal care cam de multă vreme ne e necunoscut, Austria, şi care a făcut progrese mari, Irlanda de Nord, o ţară cu un fotbal clar britanic şi care îi educă şi în alt fel, iar în momentul actual cred că trebuie să uităm tragerea la sorţi şi să ne gândim la ce va fi pe 26. Pentru mine logic ar fi ca această Cupă a Naţiunilor să fie momentul în care într-adevăr să poţi să faci experimente pentru preliminariile Campionatului Mondial. (S-a mai încercat o dată...) Trebuia să se încerce, dar acum eu spun de momentul ăsta, nu avem voie să facem experimente. Pentru 120 de minute la Reykjavik sau 90 şi să dea Dumnezeu încă 120 de minute cine ştie unde, celelalte două capitale care ne sunt învecinate. Acum e un moment pe care să îl tratezi ca atare, să îţi formezi un suport pentru la vară. Că la vară dacă te duci la Campionatul European, poţi să îţi educi şi viitorul, şi trecutul, şi prezentul. Ne cunoaştem şi trecutul, şi prezentul"", a declarat Mihai Stoichiţă, la sosirea pe aeroportul din Bucureşti.
 
Naţionala României întâlneşte Islanda, la Reykjavik, pe 26 martie, în semifinalele play-off-ului din Liga Naţiunilor, care asigură prezenţa la Campionatul European din 2020. În ultimele zile, veştile venite din nord nu au fost pe placul românilor. Zăpada a intrat sub copertina islandezilor şi sunt şanse mari ca terenul să sufere, în perioada următoare. Astfel, la ora meciului, să nu se prezinte în cele mai bune condiţii.
 
(Aţi apucat să vorbiţi cu islandezii la tragerea la sorţi?) Nu. Eu am fost doar ieri dimineaţă, a avut şi avionul două ore întârziere. Au fost cei din conducerea administrativă, nu ştiu ce dialog au avut cu islandezii, dacă l-au avut, dar în orice caz ştim. Mirel primeşte în fiecare zi raportul zăpezii, zici că suntem la Saint Moritz. Este preocupat nu de teren. În primul rând eu cred că de selecţie. Acum plecăm la Ploieşti să ne uităm şi pe acolo ce mai vedem, pe la Sepsi. De mâine să ne împărţim treaba pentru sfârşitul săptămânii, să dea Dumnezeu să nu se mai accidenteze, ghinionul ăsta cu Chipciu a venit când nu trebuia. Sunt destul jucători, mulţi au revirimente, i-am văzut jucând bine, revenind pe gazon, ăsta e mare lucru şi sper să îşi păstreze forma bună pentru că dacă stai bine să te gândeşti, am văzut nişte meciuri care ne dau mari speranţe. Meciurile CFR-ului cu contracandidatele, meciurile Craiovei, aşteptăm un reviriment şi de la Steaua", a adăugat Stoichiţă.
 
Mihai Stoichiţă a declarat că obiectivul României în această Ligă a Naţiunilor este realizarea unei figuri cât mai bune, indiferent de locul ocupat în clasament la finalul. Nici măcar locul patru nu va fi privit ca un eşec, în opinia lui "Lippi".
 
"Pentru noi a fost mult mai uşor să ocupăm un loc 2 care să ne dea posibilitatea unui baraj. Acum trebuie să cântărim foarte bine ce vrem să facem, aventuri, pentru că dacă te duci să câştigi, cu cine? Cu cine de la vară încolo? Nu poţi să rămâi tot timpul la aceeaşi formulă. Are miză în primul rând de imagine, de păstrare a poziţiei în care suntem, asta e miza. (Ar fi o ruşine să rămânem pe acest loc 4 în grupa asta?) Nu. De ce, e grupa a doua valorică, dacă vom putea sălta un loc, ar fi extraordinar. Trebuie să fim realişti, foarte realişti. Dacă nu suntem realişti şi umblăm după cai verzi pe pereţi, vai de capul nostru", a conchis directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiţă.
 
  • Vineri, 4 septembrie: Norvegia – Austria, România – Irlanda de Nord (ora 21:45)
  • Luni, 7 septembrie: Austria – România, Irlanda de Nord – Norvegia (ora 21:45)
  • Joi, 8 octombrie: Irlanda de Nord – Austria, Norvegia – România (ora 21:45)
  • Duminică, 11 octombrie: Norvegia – Irlanda de Nord (ora 19:00), România – Austria (ora 21:45)
  • Sâmbătă, 14 noiembrie: România – Norvegia (ora 19:00), Austria – Irlanda de Nord (ora 21:45)
  • Marţi, 17 noiembrie: Austria – Norvegia, Irlanda de Nord – România (ora 21:45)

Afla mai multe despre: stoichita 

viewscnt
Articole similare