Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Vladimir Putin ameninţă Comitetul Internaţional Olimpic: „Riscă să îngroape mişcarea olimpică prin decizia lor!”

Vladimir Putin ameninţă Comitetul Internaţional Olimpic: „Riscă să îngroape mişcarea olimpică prin decizia lor!”

Jocurile olimpice

Comentarii

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) riscă să "îngroape mişcarea olimpică" dacă îi obligă pe sportivii ruşi şi belaruşi să concureze sub un steag neutru la Jocurile Olimpice din vara anului viitor, de la Paris, a afirmat joi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Vladimir Putin, despre Comitetul Internaţional Olimpic: „Riscă să îngroape mişcarea olimpică prin decizia lor!”

"Dacă ei (responsabilii sportivi internaţionali) continuă să acţioneze în aceeaşi manieră, vor îngropa mişcarea olimpică. Însăşi ideea olimpismului are de suferit astăzi", a spus Putin.

Potrivit Reuters, Putin a declarat că este în favoarea participării ruşilor la Jocurile Olimpice, dar este necesară o evaluare suplimentară a ceea ce ar însemna statutul de neutralitate.

"Ei se antrenează de ani de zile... şi de aceea am susţinut ca sportivii noştri să meargă la astfel de competiţii, dar trebuie să analizăm cu atenţie condiţiile pe care CIO le-a prezentat", a spus Putin.

Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat săptămâna trecută că ruşii şi belaruşii care se califică în sportul lor pentru Jocurile Olimpice de la Paris pot participa ca neutri, fără steaguri, embleme sau imnuri.

Ruşilor şi belaruşilor li s-a interzis iniţial să participe la competiţii internaţionale în urma invaziei Rusiei în Ucraina, pentru care Belarusul a fost folosit ca teren de pregătire.

Germania nu este de acord cu participarea ruşilor la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: „Lui Putin nu trebuie să i se permită asta!

Ministrul german al sportului, Nancy Faeser, a cerut, sâmbătă, Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să „analizeze foarte atent" trecutul sportivilor ruşi şi să îi excludă de la Jocurile Olimpice din 2024 pe cei care au susţinut războiul împotriva Ucrainei.

„Lui Putin nu trebuie să i se permită sub nicio formă să folosească Jocurile Olimpice de la Paris pentru propaganda sa. Ca echipele ruseşti să rămână excluse şi ca steagurile şi simbolurile să fie interzise este minimul la care ne putem aştepta din partea CIO”, a subliniat Nancy Faeser, citată într-un comunicat de presă.

În martie 2023, CIO recomandase federaţiilor internaţionale să reintegreze sportivii ruşi şi belaruşi ca persoane fizice, sub un drapel neutru, cu condiţia să nu fi susţinut războiul declanşat de armata rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022 şi să nu fie sub contract nici cu armata, nici cu agenţiile naţionale de securitate.

„Acum depinde de Comitetul Internaţional Olimpic şi de federaţiile internaţionale să examineze foarte precis dacă sportivii ruşi şi belaruşi individuali ar trebui să fie excluşi dacă au sprijinit în vreun fel războiul de agresiune rusesc sau dacă au vreo legătură cu guvernul rus sau cu armata rusă”, a declarat ministrul de interne, care este, de asemenea, responsabil pentru sport.

Potrivit CIO, unsprezece sportivi - opt ruşi şi trei belaruşi - s-au calificat până în prezent îndeplinind criteriile de neutralitate, considerate „discriminatorii” de către Moscova.

Afla mai multe despre: vladimir putinciojocurile olimpice 

viewscnt
Articole similare