You are here:

Voleibalistele încep lupta pentru 100.000 de euro! Provocare pentru naţionala feminină: "E munca lor, nu trebuie să ne îmbogăţim noi"

Voleibalistele încep lupta pentru 100.000 de euro! Provocare pentru naţionala feminină: "E munca lor, nu trebuie să ne îmbogăţim noi"

Sporturi

Comentarii

România va juca sâmbătă în semifinala Golden League, profitul obţinut după competiţie urmând să fie împărţit de FRV sportivelor

Naţionala feminină de volei a României se află în faţa unei noi provocări: sâmbătă şi duminică va juca în turneul final al Golden League pentru glorie şi pentru bani. Adversara din semifinale va fi Cehia, iar premiul cel mare este de 100.000 de euro!

Calificată de pe locul 3 în Final Four, România va participa pentru a doua oară în ultimii cinci ani în aceată fază a fostei Ligi Europene. Anul acesta se dau premii consistente pentru echipele participante. Învingătoarea primeşte 100.000 de euro, finalista 60.000 de euro, medaliata cu bronz 40.000 de euro şi ocupanta locului 4 – 25.000 de euro. Partea financiară e importantă, pentru că o parte din câştig va fi împărţit jucătoarelor. Primul meci este sâmbătă, de la ora 19.00, cu Cehia, gazda turneului de la Ostrava. Învingătoarea va juca duminică în finala mare (ora 19.00), iar învinsa în meciul pentru bronz, de la ora 16.00.

„Federaţia Română de Volei îşi opreşte doar taxa de participare, iar restul, tot ceea ce câştigă sportivii în aceste competiţii cu premii în bani, va ajunge la sportive. E munca lor, mulţumirea lor, nu trebuie să ne îmbogăţim noi”, a declarat Adin Cojocaru, preşedintele Federaţiei Română de Volei, pentru Sportsnet.ro

Cel care va face grila de premiere va fi antrenorul principal, spaniolul Guillermo Naranjo Hernandez.

„Antrenorul e cel care stă cu ele, le ştie şi potenţialul şi modalitatea de implicare. Are nişte criterii stabilite de dumnealui şi în baza acelor criterii stabileşte sumele care urmează să fie împărţite”, a adăugat Adin Cojocaru.

Calificarea în finala de duminică aduce cu ea, în afara unui bonus important, şi şansa pentru tricolore de a juca în Challenger Cup, o competiţie care reuneşte cele mai bune echipe din ligile continentale şi care are ca scop calificarea în Liga Mondială, denumită acum VNL. Anul acesta, Challenger Cup va avea loc în Filipine, în perioada 4-7 iulie, iar costurile deplasării vor fi acoperite din premiul de la Golden League.

„Dacă ajungem şi la Challenger Cup, sigur că o parte din  suma care ne va reveni va fi folosită şi la deplasarea care nu era prevăzută în cererea de finanţare. Şi de acolo vom face şi deplasarea. Ulterior sumele rămase vor ajunge la sportive”, mărturiseşte Adin Cojocaru. 

Naţionala feminină de volei a României ocupă locul 29 în lume

Calificarea la Challenger Cup este importantă nu doar pentru prestigiul fetelor, ci şi pentru creşterea şanselor de calificare la Campionatul Mondial de anul viitor. Aceasta se face în funcţie de locul din clasamentul mondial. În prezent, România e pe locul 29, poziţie care ne permite să sperăm.

„Sperăm că dacă fetele ajung la Challenger vor acumula puncte, ceea ce e extrem de important şi le deschide şi lor oportunitatea de a ajunge la Campionatul Mondial", a adăugat Adin Cojocaru. 

Indiferent de prezenţa sau nu la turneul final al Campionatului Mondial din 2025, contractul antrenorului spaniol Guillermo Naranjo Hernandez este ferm: el are ca obiectiv calificarea la Campionatul European din 2026, deci va continua sigur pe banca echipei inclusiv anul viitor, când se termină preliminariile.

„Obiectivul antrenorului şi al naţionalei este calificarea la Campionatul European din 2026. Până atunci, ştim că mai există şi un Campionat Mondial, în 2025, dar obiectivul sunt Europenele, aşa că rămânem sigur în această formulă”, afirmă şeful federaţiei. 

Pentru a se califica la turneul Final Four din Golden League, România a ocupat locul al treilea în clasament, după patru victorii (3-0 cu Austria, Azerbaidjan, Suedia şi Croaţia) şi două eşecuri (1-3 cu Cehia şi cu Spania).

Primele două clasate din Golden League vor juca, în perioada 4-7 iulie, la Manila, în Filipine, la Challenger Cup, alături de alte 6 echipe din celelalte confederaţii continentale. Învingătoarea se va califica pentru ediţia viitoare a Volleyball Nations League (VNL), care este fosta Ligă Mondială, acolo unde joacă cele mai valoroase 16 echipe din lume.

Afla mai multe despre: volei romaniaadin cojocaru 

viewscnt
Articole similare