You are here:

Vor merge 160 de kilometri pe cai pentru titlul de campion al lumii! Buftea va deveni, peste exact un an, capitala mondială a concursurilor

Vor merge 160 de kilometri pe cai pentru titlul de campion al lumii! Buftea va deveni, peste exact un an, capitala mondială a concursurilor

Sporturi

Comentarii

Anul viitor, ţara noastră va organiza în premieră Campionatul Mondial de anduranţă ecvestră pentru juniori şi tineret.

Buftea va deveni, peste exact un an, capitala mondială a concursurilor ecvestre anduranţă. La 20 septembrie 2025 acolo se va desfăşura Campionatul Mondial pentru juniori şi tineret, o premieră pentru România. În urmă cu puţin timp, pe acelaşi traseu a avut loc un concurs test, pe care ţara noastră l-a trecut cu bine.

La Buftea au fost prezenţi toţi arbitrii şi veterinarii care au oficiat şi la Campionatului Mondial de seniori, disputat în această lună. Toţi au vrut să vadă cum se descurcă ţara noastră cu această organizare, iar testul a fost trecut cu brio.

„Practic sunt toţi oficialii şi logistica care a fost săptămâna trecută în Franţa la Campionatul Mondial de seniori. Iar toţi care au fost acolo au venit aici la Buftea”, a declarat Viorel Dabija, organizator la Cupa Shagya Arab, pentru Sportsnet.ro. 

Pentru România va fi pentru prima dată când va organiza un Campionat Mondial ecvestru şi tocmai de aceea mândria este dublă.

„Am discutat cu veterinarii, unii dintre cei mai buni la ora actuală în anduranţă, şi ne-au felicitat pentru organizare şi pentru faptul că eu zicând că vom mai creşte şi că vrem să ne dezvoltăm ei au zis: dacă sunteţi la nivelul ăsta, cu siguranţă veţi reuşi. Pentru noi, Campionatul Mondial de la anul reprezintă un pas important pe harta sportului ecvestru. Pentru Federaţia Ecvestră Română e prima oară când organizează un campionat de o asemenea anvergură”, spune Marilena Mladin, preşedintele Federaţiei Ecvestre Române.

Acordarea acestei întreceri a fost posibilă datorită seriozităţii cu care românii au organizat an de an, începând din 2017, astfel de concursuri.

„Campionatul Mondial a fost destul de greu de obţinut pentru că a necesitat mult efort din partea noastră, a organizatorilor şi a sponsorilor. A trebuit să organizăm şi să ţinem constant nivelul înalt de organizare. Noi practic am dovedit că suntem capabili an de an - din 2017 organizăm astfel de competiţii, Balcaniade, concursuri internaţionale, an de an. Şi în timpul pandemiei am organizat, cu restricţiile care au fost”, a adăugat Viorel Dabija.

Viteza minimă de deplasare este de 12 kilometri pe oră

De-a lungul competiţiei test de la Buftea, concurenţii şi caii lor au avut de străbătut distanţe imense, între 100 şi 160 de kilometri! Evident, traseul era împărţit în etape, numite bucle, pentru ca echipa om-animal să se poată odihni.

  • „La 160 de kilometri, ţinând cont şi de timpul care e, am făcut 6 bucle. De 40, 30, 20, 30, 20 kilometri, toate acumulate fac 160. Pentru că a plouat, există o viteză minimă de 12 km la oră. Acum arbitrii au decis să reducă viteza la 10 km pentru că se pune siguranţa calului pe primul loc” – Viorel Dabija, organizator Cupa Shagya Arab.

La întrecerea din acest an au participat sportivi din 6 ţări, inclusiv România, însă anul viitor numărul ţărilor participante va fi mult mai mare.

„Sunt două concursuri, un Campionat Naţional şi un concurs internaţional. Sunt 24 de sportivi pe naţional si 20 pe internaţional. Din SUA, Ucraina, Emirate, Ungaria, Bulgaria şi România. Ce vedeţi aici acum e a zecea parte din ce va fi anul viitor”, mai spune Viorel Dabija.

Pentru Marilena Mladin, preşedintele Federaţiei Ecvestre Române, luna septembrie nu a venit doar cu vestea primirii organizării Campionatului Mondial de anduranţă, ci şi cu rezultate excepţionale la Campionatul Balcanic de sărituri peste obstacole, de la Istanbul.

„A fost ceva extraordinar. Am început cu trei săptămâni în urmă, cu Campionatul Balcanic de dresaj, unde la juniori am luat medalia de aur prin Irina Alexandrescu. Apoi, la obstacole, a fost cred că una dintre cele mai bune Balcaniade pe care le-am avut de foarte mulţi ani. În ultima zi, cel puţin, s-a cântat imnul României de 8 ori. Am câştigat atât Grand Prix-urile, cât şi titlul de campion balcanic”, a adăugat Marilena Mladin. 

Marilena Mladin: „Am emoţii pentru fiecare român din concurs”

Pasiunea pentru cai a şefei echitaţiei româneşti a venit relativ târziu, în timpul studenţiei, dar a atins cote maxime atunci când fiica ei a practicat acest sport.

„Prima dată am luat contact cu sportul ecvestru studentă fiind. Era la Piatra Neamţ o cupă pe naţiuni în timpul verii şi am mers să ajutăm la organizarea acelei competiţii. Am ajuns la Bucureşti înapoi, m-am dus la Steaua, am luat lecţii de călărie, am cumpărat primul cal. Şi aşa am ajuns să fiu în preajma cailor. După care, când a venit fiica mea am adus-o la cai. Destul de târziu am dus-o la cai, dar a rămas acolo”, a adăugat  preşedintele Federaţiei Ecvestre Române.

Aşa cum recunoaşte, preşedintele Federaţiei trăieşte la maximum fiecare evoluţie a românilor. Primele emoţii le-a avut pe vremea când fiica ei concura.

„Îngrozitoare emoţii. Deci oricât de bine pregătită şi deja avea experienţă, tot timpul sunt emoţii. Iar acum se transmit asupra sportivilor, pentru că mă uitam la competiţia de la Istanbul, pur şi simplu cu fiecare român care intra în concurs mi se părea că îmi mai creşte un fir de păr alb. Cu fiecare dintre ei am trăit şi îmi doream foarte mult pentru ei să câştige. Ceea ce s-a şi întâmplat", a încheiat Marilena Mladin, preşedintele Federaţiei Ecvestre Române.

Afla mai multe despre: campionatul mondial de anduranţă ecvestră 

viewscnt
Articole similare