Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Xavi Pascual, despre războiul din Ucraina: "Am prieteni acolo. Ne afectează pe toţi"

Xavi Pascual, despre războiul din Ucraina: "Am prieteni acolo. Ne afectează pe toţi"

Handbal

Comentarii

Naţionala de handbal masculin a României se află în cantonament pentru meciurile cu Macedonia de Nord, din 17 şi 19 martie, din preliminariile CM2023. Jucătorii şi oficialii naţionalei sunt cu gândul însă şi la conflictul armat din Ucraina, oferind declaraţii în acest sens.

”Ce se întâmplă în Ucraina ne afectează pe toţi şi încercăm să facem tot ce este posibil să-i sprijinim pe cei care au nevoie. Am prieteni acolo, ne-au sunat şi anumiţi jucători să ne roage să ajutăm să vină în România familiile lor”, a declarat antrenorul naţionalei tricolore, Xavier Pascual.

Ionuţ Iancu, portarul României, vorbeşte despre un coleg de echipa de club, Steaua Bucureşti, care a făcut eforturi foarte mari pentru a-şi aduce familia alături. ”Am coleg la Steaua care s-a chinuit extrem de mult să-şi aducă familia în România. E un act de eroism să iei arma şi să-ţi ajuţi familia. Dacă am fi în situaţia lor, aş face la fel, suntem bărbaţi, trebuie să ne apărăm ţara”.

Şi extrema dreapta Valentin Ghionea a vorbit despre războiul din Ucraina.

”Ne afectează ce se întâmplă în Ucraina, ne şochează, simţim că parcă ne-am întors în timp 100 de ani. M-am gândit la ce aş face dacă aş fi în situaţia sportivilor din Ucraina... Pentru România ar trebui să ne sacrificăm”, a spus handbalistul, a cărui declaraţie a fost completată de a managerului Iulian Stamate: ”Eu cred că nimeni nu s-ar ascunde şi nu ar fugi de responsabilităţi, dacă noi am fi în situaţia celor din Ucraina. Este foarte greu să fii indiferent şi să nu reacţionezi în eventualitatea în care cei dragi ţie ar fi puşi în pericol”.

Handbaliştii tricolori au făcut referiri şi la dubla cu Macedonia de Nord, având gândul la calificarea mai departe, care ar aduce alte două meciuri eliminatorii, cu Cehia.

”Avem toate atuurile să câştigăm acest baraj, avem dorinţă şi suntem un grup unit, a trecut mult timp de când nu am mai ajuns la turneele finale şi a venit momentul nostru”, consideră Ionuţ Iancu.

Valentin Ghionea îşi doreşte o sală plină la meciul retur cu Macedonia, din 19 martie. ”Vom încerca să facem un rezultat bun în Macedonia, să avem speranţe pentru returul de la Bucureşti. Plusul nostru este unitatea grupului, toţi am venit cu inima deschisă, ne dorim să ne calificăm la Campionatul Mondial. Nu vom încerca să facem lucrurile individual, ci doar ca o echipă. Pe teren propriu sperăm să fim puternici, iar publicul să fie în număr cât mai mare, să avem o sală plină care să ne ducă spre o victorie şi, implicit, spre o calificare”.

La rândul său, antrenorul Xavi Pascual vorbeşte şi despre accidentările din lot.

”Am lucrat foarte bine din septembrie, în mare măsură echipa ştie ce are de făcut, este o dublă grea, Macedonia este mai bună decât noi, au jucat la ultimele turnee finale, au experienţă. Băieţii mei sunt încrezători şi dornici să facă rezultate importante. Atmosfera este bună, singura problemă este că avem jucători accidentaţi şi trebuie să facem anumite mutări, dar soluţii avem. Le voi spune jucătorilor că singura noastră opţiune este să avem un rezultat bun în Macedonia, acolo unde atmosfera va fi incredibilă. La meciul de la Bucureşti avem nevoie de o sală plină, dar pentru asta, cel mai important este să reuşim un rezultat bun în deplasare”.

Manşa tur cu Macedonia de Nord va avea loc în 17 martie, în deplasare, iar două zile mai târziu se va juca returul, în Sala Dinamo.

Macedonia de Nord este una din echipele eliminate din faza grupelor la Campionatul European din acest început an.

În faza a doua din play-off, câştigătoarea din disputa România-Macedonia de Nord se va duela cu Cehia, în 13-14 şi 16-17 aprilie. Câştigătoarea din această dublă va obţine calificarea la turneul final al Campionatului Mondial de anul viitor.

Naţionala României, antrenată de Xavi Pascual, s-a calificat în prima fază play-off a CM2023 după două victorii în grupa 3 a preliminariilor europene (33-30 cu Israel şi 33-23 cu Republica Moldova).

La turneul final al Campionatului Mondial din 2023 sunt calificate direct gazdele competiţiei, Polonia şi Suedia, respectiv deţinătoarea titlului, Danemarca, plus finalistele Campionatului European din acest an, adică Spania şi Suedia.

Deţinătoare a patru titluri mondiale (1961, 1964, 1970, 1974), naţionala României a participat ultima dată la un Campionat Mondial în 2011, când s-a clasat pe locul 19.

Afla mai multe despre: xavi pascual 

viewscnt
Articole similare