Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Zelenski, la auzul veştii despre sportivii din Rusia şi Belarus: "La Comitetul Internaţional Olimpic, din păcate, câştigul personal al unor birocraţi domină principiile olimpice"

Zelenski, la auzul veştii despre sportivii din Rusia şi Belarus: "La Comitetul Internaţional Olimpic, din păcate, câştigul personal al unor birocraţi domină principiile olimpice"

Sporturi

Comentarii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat, joi seara, Comitetul Internaţional Olimpic pentru recomandarea de a permite sportivilor din Rusia şi Belarus să participe la competiţii, sub drapel neutru, şi a subliniat că punctul său de vedere este împărtăşit şi de primarul Parisului, Anne Hidalgo, gazda viitoarelor Jocuri Olimpice, care joi a fost în vizită la Kiev.

„Astăzi m-am întâlnit cu primarul Parisului, Anne Hidalgo. Am avut onoarea de a-i înmâna un premiu special al Ucrainei pentru capitala Franţei, premiul de oraş-salvator. (...) Astăzi, primarul Parisului a reafirmat că nu vede niciun loc pentru reprezentanţii statului agresor la Paris, atât timp cât agresiunea continuă. Acesta este un semnal clar şi important, vă mulţumim pentru el”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul pe care îl transmite în fiecare seară compatrioţilor şi în care face de obicei bilanţul zilei.

„Ar fi bine ca astfel de semnale să fie auzite de Comitetul Internaţional Olimpic, unde, din păcate, câştigul personal al unor birocraţi domină principiile olimpice”, a adăugat preşedintele ucrainean.

„Este evident că un stat terorist va face totul pentru a se justifica prin intermediul sportului sau pentru a folosi mişcarea olimpică internaţională pentru a-şi susţine agresiunea. De aceea, este important ca, în timp ce agresiunea continuă, statul rus să nu aibă acces la sport şi la locurile olimpice. În special, la locul de desfăşurare de la Paris - acesta este oraşul care va găzdui Jocurile Olimpice din 2024”, a explicat Volodimir Zelenski.

El a mai spus că pentru Ucraina, Parisul a devenit unul dintre cele mai mari centre de putere din Europa, în toate sensurile. „Aş dori să remarc în mod special asistenţa în protejarea sectorului nostru energetic. (...) Parisul a reuşit să adune un sprijin semnificativ pentru Ucraina în ceea ce priveşte echipamentele energetice şi sprijinul social şi umanitar. Mulţumesc tuturor francezilor, tuturor parizienilor şi preşedintelui Macron pentru atenţia lor continuă faţă de Ucraina şi pentru leadership. Şi aş dori să subliniez poziţia absolut principială şi în ton cu poziţia ucraineană a primarului Parisului de a proteja mişcarea olimpică de ideologia şi propaganda rusească”, a punctat Zelenski.

Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a recomandat, la sfârşitul lunii trecute, reintegrarea sportivilor ruşi şi belarusi în competiţiile internaţionale, sub un drapel neutru şi „cu titlu individual”, dacă „nu au susţinut activ războiul din Ucraina” şi nu sunt sub contract cu armata rusă sau serviciile de securitate. Acest demers a fost imediat condamnat de Ucraina, dar şi de alte state care susţin Kievul.

Fostul boxer ucrainean Vladimir Kliciko a afirmat că a permite sportivilor ruşi şi belaruşi să concureze sub un steag neutru este „o prostie”. El l-a acuzat pe preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, că „serveşte interesele Rusiei”.

Ulterior, Guvernul ucrainean a anunţat că sportivii din Ucraina nu vor participa la turneele de calificare la Jocurile Olimpice la care vor concura reprezentanţi ai Rusiei.

„O astfel de decizie ar afecta doar comunitatea sportului ucrainean şi federaţiile naţionale sportive şi nu ar avea niciun impact asupra războiului pe care lumea vrea să-l oprească şi pe care CIO l-a condamnat atât de vehement”, a reacţionat CIO într-un comunicat.

CIO, care anul trecut a sancţionat agresiunea rusă din Ucraina, urmează să ia o decizie separată, la o dată ulterioară, cu privire la participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile din 2024.

Ucraina a ameninţat că va boicota Olimpiada, dacă ruşilor li se permite participarea.

Afla mai multe despre: volodimir zelenski 

viewscnt
Articole similare