Steaua, Rapid, Dinamo au strâns împreună 11.110 puncte în clasamentul UEFA şi au dus România pe locul 7
Probabil sezonul 2005-2006 va rămâne în istoria fotbalului românesc pentru performanţele pe care echipe româneşti le-au reuşit în cupa UEFA, actuala Europa League. A fost sezonul care ne-a permis să urcăm până pe locul 7 în Europa în 2006-2007. Am avut doar 3 echipe în Europa în acel sezon 2005-2006, însă toate cele 3 au adus puncte României.
Cum am ajuns aici?
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
În primul tur preliminar, Rapid Bucureşti trecea de de Sant Julia din Andorra, scor 5-0 5-0. Din turul 2 preliminar a intrat şi Dinamo în competiţie. 3-1 1-2 cu Omonia Nicosia din Cirpu avea să înregistreze echipa din Ştefan cel Mare în turul 2 preliminar. Rapid a dat peste macedonenii de la Vardar Skopje de care a trecut cu 3-0 1-1.
În play-off a intra şi ce-a de-a 3-a reprezentată a României în Europa, Steaua. 3-1 3-0 cu Valerenga Oslo din Norvegia a fost scorul cu care Steaua intra în faza grupelor. Rapid a avut un meci mult mai greu cu olandezii de la Feyenoord de care a trecut, scor 1-1 1-0. Dinamo a reuşit şi ea să pătrundă în grupe după un prim meci acasă cu Everton câştigat cu 5-1. Returul din Anglia a fost pierdut cu 1-0, însă cu 5-2 la general Dinamo mergea alături de Steaua şi Rapid în grupele cupei UEFA.
Formatul cupei UEFA a fost unul diferit în acea perioadă. Abia a fost introdusă faza grupelor. Meciurile se jucau într-o singură manşă pe terenul uneia dintre formaţii, astfel fiecare echipă juca două meciuri pe teren propriu şi două în deplasare. Dintr-o grupă de 5 echipe, primele 3 mergeau mai departe.
Steaua s-a aflat în grupă cu Lens (FRA), Hertha Berlin (GER), Sampdoria (ITA) şi Halmstad (SUE). În primul meci jucat pe fosta arenă naţională, Steaua trecea de Lens, scor 4-0. A urmat deplasarea de la Sampdoria de unde a plecat neînvinsă, scor 0-0. O nouă victorie la scor acasă cu Halmstad, 3-0, o ducea pe Steaua la 7 puncte cu o etapă înainte de final. Chiar şi aşa, Steaua nu era sigură de calificarea mai departe. A urmat o nouă remiză albă, 0-0, în deplasare cu Hertha, iar Steaua câştiga neînvinsă şi fără gol primit o grupă din care mai făceau parte reprezentate ale Franţei, Italiei şi Germaniei. Steaua, Lens şi Hertha au mers mai departe.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Dinamo a făcut parte din grupa E alături de Marseille (FRA), Levski Sofia (BUL), Heerenveen (OLA) şi CSKA Moscova (RUS). Grupa a început pentru Dinamo cu partida de acasă cu Heerenveen, meci terminat la egalitate, 0-0. A urmat deplasarea din Bulgaria, meci pe care dinamoviştii l-au pierdut cu 1-0. În meciul 3 din grupă, Dinamo a întlâlnit acasă formaţia CSKA Moscova pe care a învins-o la limită, 1-0. A urmat partida decisivă din deplasare cu Marseille. Francezii au început bine şi au condus cu 2-0. Dinamo însă a revenit în repriza secundă şi a redus din diferenţă. Un moment ciudat a avut loc în prelungirile meciului când Dinamo a marcat pentru 2-2 însă reuşita a fost anulată deoarece arbitrul a fluierat finalul partidei înainte ca mingea să intre în poartă. Reuşita le-ar fi adus celor de la Dinamo calificarea de pe locul 3 în grupă. Aşa, Dinamo a terminat pe ultimul loc şi a fost eliminată alături de CSKA Moscova.
Rapid s-a aflat în grupă cu Şahtior (UCR), VFB Stuttgart (GER), PAOK Salonic (GRE) şi Rennes (FRA). Rapid a început bine cu o victorie acasă în faţa celor de la Rennes, scor 2-0. A urmat duelul inedit între tată şi fiu din runda a 2-a. Rapid antrenată de Răzvan Lucescu câştiga în Ucraina pe final în faţa lui Şahtior, antrenată de Mircea Lucescu, scor 1-0. O nouă victorie în Giuleşti cu PAOK, scor 1-0, făcea ca Rapid să fie deja calificată mai departe după 3 etape. Ultimul meci a fost cel din deplasare cu Stuttgard pierdut de giuleşteni, 1-2. Rapid, Şahtior şi Stuttgart au mers mai departe, toate cu 9 puncte. Rennes nici un punct şi -9 la golaveraj în această grupă.
Atât Steaua cât şi Rapid mergeau mai departe în şaisprezecimi după ce şi-au câştigat ambele grupele. A urmat Hertha Berlin pentru Rapid, echipă pe care Steaua o întâlnise în grupe şi cu care a remizat în deplasare, 0-0. Ca şi Steaua, Rapid a trecut de Hertha fără gol primit după două victorii, 1-0, 2-0. Steaua a dat peste o fosta adversară a celor de la Dinamo în grupe, olandezii de la Heerenveen. Cu 3-2 la general (3-1 0-1), Steaua mergea mai departe în optimi.
În optimi, Rapid a dat peste o altă echipă din Germania, a 3-a din această campanie, Hamburg. Cu 2-0 acasă şi 1-3 în deplasare, Rapid trecea şi de Hamburg şi mergea mai departe în sferturi. Steaua a jucat cu Betis Sevilla (SPA) în optimi. După un 0-0 acasă şi o victorie cu 3-0 în deplasare (toate cele 3 goluri marcate după pauză), Steaua mergea şi ea alături de Rapid în sferturi.
În sferturile ediţiei 2005-2006 a cupei UEFA am avut şi singurul duel din istorie într-o competiţie europeană între două echipe din România. Primul meci s-a jucat pe Giuleşti şi s-a încheiat la egalitate, 1-1. Au marcat atunci Bănel Nicoliţă în prima parte a meciului, iar pentru Rapid a egalat Viorel Moldova. Returul s-a jucat pe Naţional Arena, un meci în care Rapid a avut şansa victoriei pe final şi care s-a încheiat fără gol marcat, 0-0. Steaua trecea de Rapid cu 1-1 la general.
Pentru Steaua a urmat semifinala cu Middlesbrough, echipă din Premier League. Meciul tur a fost jucat pe Naţional Arena şi câştigat de echipa bucureşteană, 1-0 prin golul marcat de Dică. A urmat returul din Anglia, meci în care Steaua a condus încă din minutul 24 cu 2-0. A deschis scorul Dică după care Goian a făcut 2-0. La 0-2 acasă, gazdele aveau nevoie de 4 goluri pentru a merge în finală. Până la pauză au înscris o dată prin Maccarone în minutul 33. În ultima jumătate de oră a meciului, Steaua s-a prăbuşit primind 3 goluri (Viduka 64, Riggott 73, Maccarone 89). 3-4 la general şi Steaua părăsea competiţia. În finală, Sevilla a trecut de Middlesbrough cu 4-0.
Oleg Protasov şi Cosmin Olăroiu (Steaua), Răzvan Lucescu (Rapid) şi Ioan Andone (Dinamo) au fost antrenorii care în sezonul 2005-2006 au adus României 11.110 puncte în clasamentul UEFA şi astfel România a urcat pe locul 7 un an mai târziu datorită acestor rezultate.
Acum Rapid se zbate în Liga a 2-a, Dinamo a scăpat anul trecut ca prin minune de o retrogradare însă tot în zona play-off-ului se află şi în sezonul acesta, iar Steaua a devenit FCSB. Suntem pe locul 25 în clasamentul coeficienţilor UEFA din 55 de membri ai asociaţiei. Un progres faţă de anul trecut când ne-am clasat pe locul 28. Din păcate, CFR Cluj este singura echipă din România care a mai contribuit pozitiv la acest clasament în ultimii ani.
Posted by Andrei Badea
Afla mai multe despre: uefa