You are here:

6 NATIONS 2020 | Tot ce trebuie să ştii despre Turneul celor 6 Naţiuni. Program, favorite, jucători de urmărit. Competiţia va fi transmisă de Telekom Sport

6 NATIONS 2020 | Tot ce trebuie să ştii despre Turneul celor 6 Naţiuni. Program, favorite, jucători de urmărit. Competiţia va fi transmisă de Telekom Sportgalerie foto

Rugby

Comentarii

S-a încheiat iarna! Cel puţin pentru iubitorii de rugby, această afirmaţie nu e deloc forţată. E bine ştiut că iubitorii sportului cu balonul oval au adoptat un calendar alternativ, iar 1 februarie, narcisele şi… 6 Nations punctează un singur lucru: debutul primăverii.

  • Rezultatele primei etape din Turneul celor 6 Naţiuni 2020:
  • Sâmbătă, 1 februarie:
  • Ţara Galilor - Italia 42-0
  • Irlanda - Scoţia 19-12
  • Duminică, 2 februarie:
  • Franţa - Anglia, 24-17
  • Sâmbătă, 8 februarie:
  • Irlanda - Ţara Galilor 24-14
  • Scoţia - Anglia 6-13
  • Duminică, 9 februarie
  • Franţa - Italia 35-22

În mod particular, 2020 e o “primavera aparte”. E începutul unui nou ciclu, care urmează în mod natural oricărui Campionat Mondial. Ce înseamna acest lucru? O despărţire naturală de nume mari, de legende, de veterani…şi o infuzie, totodată, de sânge proaspăt, de tinere talente, de noi vise şi speranţe.

Una peste alta, circumstanţe importante pentru un spectacol aparte în această ediţie şi un motiv în plus pentru a o urmări cu cea mai mare atenţie. Şi să nu uitam: Emisfera Nordică a propulsat două echipe în Careul de Aşi al Mondialului Japonez.

Şi în acest an, în direct şi exclusivitate la Telekom Sport şi pe telekomsport.ro!

Anglia

  • Clasament World Cup 2019 – Locul 2 ( învinsă în finala de Africa de Sud )
  • Clasament 6 Nations 2019 : Locul 2
  • Clasament World Rugby la zi: 3

“Mereu aproape, niciodată acolo” – o sintagmă care i se potriveşte de minune Selecţionatei Trandafirului. Locul 2 în fiecare dintre turneele determinante ale anului trecut reprezintă cinic o performanţă superioară, fără de finalul ciclului 2011/2015, însă statistica şi fanii nu prea au loc în aceeaşi propoziţie. De aici frustrarea celor din urmă.

Antrenor: Eddie Jones – continuitatea poate reprezenta secretul pentru câştigarea unui al doilea trofeu Webb Ellis. (Sunt încă mulţi fani care încă cred că Anglia ar fi câştigat Mondialul daca ar fi avut o altă semifinală.)

Căpitan: Owen Farrell – “the shoulder boy”, răsfăţatul arbitrilor şi, de ce nu? un lider autentic. (Spoiler alert: nu rataţi Anglia – Irlanda… sau Owen vs. Andy, fiu vs. tată, rugby vs. Star Wars. Aţi prins ideea!)

Context: Anglia e în soc: Depunctarea/retrogradarea Saracens a provocat o undă seismică, care a zdruncinat şi naţionala. Multe întrebări şi... la fel de multe răspunsuri, pripite. Sarazinii din Londra, în mod tradiţional, au alimentat cu până la 40% lotul Trandafirilor. O vor face şi din Premiership. În lotul de 34 sunt 8 nume noi şi doar 3 peste 30 de ani. Există însă continuitate pentru că 22 dintre aceştia au participat la Mondialul Japonez.

Bily Vunipola are din nou braţul fracturat (a 4-a oară!!!). În lotul iniţial nu a fost convocat niciun 8 autentic. Jack Nowells, Henry Slade , Joe Cokanasiga sunt accidentaţi şi lista problemelor e la fel de lungă ca gipsul de pe braţul tongano-australiano-englezului.

De urmarit: George Furbank – fundaşul de 23 de ani de la Northampton Saints.

Programul Angliei la 6 Nations 2020:
Etapa 1: Franţa - Anglia
Etapa 2: Scoţia - Anglia
Etapa 3: Anglia - Irlanda
Etapa 4: Anglia  - Ţara Galilor
Etapa 5: Italia - Anglia

Previziuni 6 Nations 2020 – Locul 1.  Singura emoţie ar trebui să fie la Paris, în meciul de debut. Cu un lot valoros, experimentat şi cu un calendar competiţional favorabil – prima poziţie este a lor…de pierdut!

Ţara Galilor

  • Clasament World Cup 2019: locul 4 (învinsă în finala mică de Noua Zeelandă)
  • Clasament 6 Nations 2019: Locul 1, Mare Slem
  • Clasament World Rugby la zi : 4

Ţara Galilor a livrat! Ştiu, în română nu sună atât de bine. Adevărul însă e acelaşi în orice limbă. Mare Slem în 6 Nations şi finala mică la World Cup – indiferent de cât de cârcotaş ai fi, nu poţi să nu recunoşti performanţa galezilor. Să nu uităm, vin dintr-o naţiune de puţin peste 3 milioane de locuitori.

Antrenor: Wayne Pivac –are 59 de ani şi a antrenat-o pe Scarlets în ultimele 5 sezoane. Teoretic, ştie tot ce mişcă în Ţara Galilor. Şi îndeplineşte criteriul eliminatoriu: e neozelandez, la fel ca tehnicienii din ultimii 20 de ani. (Da, era Gatland s-a terminat!…după 12 ani!)

Căpitan: Alun Wyn Jones – cine altul?! 134 selecţii galeze şi alte 9 la Leii Britanici şi Irlandezi. “As tough as it gets!” Jucătorul 6 Nations – 2019.

Context: Ţara Galilor e la finalul unei ere, a unui proiect început acum 8 ani. Mari, tari şi rapizi. Acum nu mai sunt la fel de tineri. Sunt îndeajuns pentru a mai prinde un Mondial. 

De urmărit: Luis Rees-Zammit – aripa de 18 ani!!! A reuşit 10 eseuri în 10 partide pentru Gloucester în Premiershipul englez. (Take that North!) Nu e de mirare că şi Anglia l-a vrut convocat!

Programul Ţării Galilor la 6 Nations 2020:
Etapa 1:  Ţara Galilor - Italia
Etapa 2:  Irlanda - Ţara Galilor
Etapa 3:  Ţara Galilor - Franţa
Etapa 4:  Anglia - Ţara Galilor
Etapa 5:  Ţara Galilor - Scoţia

Previziuni 6 Nations 2020: Locul 3. Asta dacă nu face surpriza şi smulge puncte din deplasările de la Londra şi Dublin. Dar e greu de crezut…

Irlanda

  • World Cup 2019: eliminată în sferturi de Noua Zeelandă
  • Clasament 6 Nations 2019:  locul 3
  • Clasament World Rugby la zi : 5

A început Cupa Mondială de pe prima poziţie a clasamentului World Rugby. Şi avea două victorii în ultimele 3 întâlniri cu Noua Zeelandă (sau poate aşa trebuia început!). Eliminarea din sferturi nu taie cu nimic forţa şi potenţialul echipei. Schimbările însa ar putea face asta. Una cu precădere:

Antrenor: Andy Farell. Dacă aveţi un sentiment de déjà vu… felicitări. E acelaşi care era smuls de England Rugby din iţele unui contract stufos cu Saracens, în urma cu ceva ani. E acelaşi care l-a “zămislit” pe liderul actual al Angliei, Owen (Imaginaţi-vă o cină în familie!). E acelaşi care a betonat defensiva irlandeză cu Scmidt şi care, în mod paradoxal, trebuie să aducă acum claritate şi-n atac. Apropo de Joe Schmidt - după 6 sezoane a ales să se retragă într-un an sabatic (sic!).

Căpitan: Jonathan Sexton - nici o surpriză aici.

Context: Irlanda trebuie să joace la înălţimea aşteptărilor! Lucru mult mai greu de realizat decât de spus. Moştenirea performanţelor din ultimii 3 ani pare să fie cea mai mare povară. Sunt doi debutanţi în lotul de 23 care va înfrunta Scoţia în prima etapă a sezonului.

De urmărit: Caelen Doris – închizător, 21 de ani. Rugbyst complet la o vârstă fragedă. Ultima performanţă în Europa? Cu Saints: 140 m câştigaţi în 32 de şarje şi 29 de placaje!!! (da, într-un singur meci! Dusutoir reuşea 25 cu Noua Zeelandă acum ceva ani… şi s-a ales cu o porecla pe viaţă)

Programul Irlandei la 6 Nations 2020:
Etapa 1: Irlanda - Scoţia
Etapa 2: Irlanda - Ţara Galilor
Etapa 3: Anglia - Irlanda
Etapa 4: Irlanda - Italia
Etapa 5: Franţa - Irlanda

Previziuni 6 Nations 2020: Locul 2 (Sau 1? Sau 3?) Calendarul o avantajează. O supriză la Londra şi o victorie (la ultimul drop! Sâc!) la Paris şi trofeul poate ajunge la Dublin.

Franţa

  • World Cup 2019: eliminată în sferturi de Ţara Galilor
  • Clasament 6 Nations 2019: Locul 4
  • Clasament World Rugby la zi : Locul 7

De departe, Franţa este echipa cu cele mai dramatice schimbări. Era şi normal, după un ciclu ratat! (noroc cu Italia, că altfel se alegeau şi cu ceva linguri de lemn). French Flair se transformă într-un “Tout le Monde Flair”, dacă ne uităm la cel mai diversificat stuff din istoria naţionalei ”cocoşului”.

Antrenor: Fabien Galtier - probabil s-a săturat să-I comenteze eşecurile lui Jacques Brunel şi a simţit că i-a venit rândul. O schimbare destul de dramatică…de la TV la Banca Tehnică, dar să nu uităm: 64 de selecţii şi a fost, fără îndoială, liderul unei generaţii. Vom vedea curând dacă aceste lucruri sunt suficiente sau dacă mai are şi alte surprize.

Căpitan: Charles Ollivon - 26 ani, flanker la Toulon (promovat la naţională în 2014 de PSA! - pentru că PSA nu a făcut doar lucruri rele) . A luat banderola de la Guilhem Guirado.

Context: 20 de nume noi în lotul de performanţă alcătuit din 46 de jucători. Vorbim despre Franţa, deci, nimic surprinzător.

De urmărit: Gabriel N’Gandebe - aripa lui Montpellier are 22 de ani, s-a născut în Camerun şi se spune că pe primii 30 de metri are o acceleraţie mai bună ca Bolt (ştim, nu e singurul, dar conteaza!)

Programul Franţei la 6 Nations 2020:
Etapa 1:  Franţa - Anglia
Etapa 2:  Franţa - Italia
Etapa 3:  Ţara Galilor - Franţa
Etapa 4:  Scoţia - Franţa
Etapa 5:  Franţa - Irlanda

Previziuni 6 Nations 2020 – Locul 3. Sau 4. Calendarul o avantajează. Le Crunch la Paris, în prima etapă, plus deplasări doar la Cardiff şi Edinburg.

Scoţia

  • Clasament World Cup 2019: nu a trecut de grupe
  • Clasament 6 Nations 2019: locul 5
  • Clasament World Rugby la zi: 9

Scoţia trebuia să ajungă în semifinalele Mondialului! Eroarea arbitrului a frustrat-o... SCUZE!  Asta e de acum 5 ani. Însă e adevărată şi mereu în topica scoţiană. Adevărul este că Selecţionata Scaietelui a trecut printr-o perioadă superbă. O generaţie excelentă, cu o ascensiune constantă în ultimii 6 ani. Ba nu! 5! Ultimul a fost o cădere abruptă. Penultimul loc în 6 Nations (care nu a fost ultimul din motive italiene), plus o eliminare din faza grupelor în Japonia nu pot conta ca performanţe. Fraţii Gray au scăzut tempoul, Barkley a fost mai mereu accidentat, iar Greig Laidlaw… s-a retras. Mulţi spun că nici nu a mai fost în formă în ultimul an, însă uită anvergura personalităţii sale, caracterul de lider care a însemnat cel puţin la fel de mult ca performanţele sale din teren. E greu de spus cu subiect şi predicat, dar ăsta este adevărul. Scotia 2020 pare mai slabă decât Scoţia 2019.

Antrenor: Gregor Townsend - Scoţia nu schimbă nimic aici (a se citi - nu a avut o opţiune mai bună. Sau mai primeşte un sezon de graţie)

Căpitan: Stuart Hogg - în 2016 şi 2017 a fost declarat cel mai bun rugbyst 6 Nations. Culmea, acele sezoane par atât de departe. De forma fundaşului se leagă în mod direct performanţele Scoţiei.

Context: Ştii că e ceva problemă la lot când se vorbeşte prea mult despre cei plecaţi sau de… scandaluri. Da, nici “ciulinele” nu a fost ferit de probleme. Uvertura Finn Russell a pierdut nopţi, a ratat convocări şi a fost lăsat deoparte. Un altfel de Brexit! (la fel de puţin gustat de fani, dar asta e altă politică) Aşteptările sunt relativ mici de la acest sezon. E un meci, însă, care nu poate fi trecut cu vederea, cel de la Roma. Fanii vor înghiţi orice hap amar, mai puţin un eventual eşec în faţa Italiei.

De urmărit: Thomas Gordon – 22 ani, flanker, Glasgow. Născut ca Maitland în Noua Zeelandă, are bunicii potriviţi pentru debutul la Naţionala Ciulinului. Şi e ca o “năpastă în spontane” - declaraţia lui Townsend!

Programul Scoţiei la 6 Nations 2020:
Etapa 1: Irlanda - Scoţia
Etapa 2: Scoţia - Anglia
Etapa 3: Italia - Scoţia
Etapa 4: Scoţia - Franţa
Etapa 5: Ţara Galilor - Scoţia

Previziuni 6 Nations 2020: Locul 5 (sau 6 ?! ) Senzaţia e că nici Italia nu poate pierde la nesfârşit, iar în etapa a 3-a vom afla foarte multe răspunsuri.

Italia

  • Clasament World Cup 2019: nu a trecut de grupe (din nou)
  • Clasament 6 Nations 2019: Locul 6 - Lingura de lemn
  • Clasament World Rugby la zi : 12

Italia este echipa recordurilor! Bune şi foarte rele. Parisse, cu cele 142 de selecţii , al treilea cel mai “jucat” la nivel internaţional şi... cele 23 de eşecuri consecutive în 6 Nations. (Probabil e foarte greu să fii fanul Italiei ). În condiţiile în care au avut parte de toată înţelegerea: finanţare, răbdare, o naţiune mândră, cu 50 de milioane de suflete.

Antrenor: Franco Smith - tehnicianul sudafrican are statut de interimar! Smith are 49 de ani, a antrenat Francize Cheetahs în ultimele 4 sezoane şi-I urmează irlandezului Conor O’Shea.

Căpitan: Luca Bigi, talonerul de 28 de ani de la Zebre. Ce an îl aşteaptă!

Context: O echipă care îşi caută identitatea şi ritmul. Probabil pentru a explica cel mai bine acest lucru e nevoie de un mic exerciţiu: încercaţi rapid să numiţi 5!... hai, 3 internaţionali Italieni. E greu, nu?! Nu mai sunt fraţii Bergamasco, nu mai e Castrogiovani, NU MAI E SERGIO PARISSE! Din păcate, sufletul, inima, motorul şi liderul Selecţionatei Azzurri s-a retras înainte de a fi puse la punct tehnologii eficiente de clonare. (Supărătoarea sintagmă) Singura parte bună în acest tablou este că NIMENI nu are aşteptări mari de la italieni. Aşa că orice victorie va fi considerată o mare performanţă, un nou pas în faţă, un nou motiv de speranţă latină.

De urmărit: Michelangelo Biondelli – uvertura lui Zebre are 21 de ani şi a impresionat deja la U20. Unii spun că e chiar mai potrivit la 15. Timpul va răspunde la toate întrebările.

Programul Italiei la 6 Nations 2020:
Etapa 1: Ţara Galilor - Italia
Etapa 2: Franţa - Italia
Etapa 3: Italia - Scoţia
Etapa 4: Irlanda - Italia
Etapa 5: Italia - Anglia

Previziuni 6 Nations 2020: Locul 5 (a se citi 6, dar e deja plictisitor să-I clasificăm în acest fel în fiecare an ) Etapa 3-a. Roma. Am mai punctat odată importanţa acestei întâlniri. Până şi boardul 6 Nations îşi doreşte victoria italienilor, de dragul conservării actualului format (sunt multe presiuni tangente).

 Galerie foto

Afla mai multe despre: 6 nations 2020 

viewscnt
Articole similare