Fostul comentator sportiv Cristian Ţopescu a murit, marţi, la vârsta de 81 de ani. Jurnalistul se internase în urmă cu o săptămână la Spitalul Elias, după mai multe complicaţii medicale.
Cristian Ţopescu a murit la Spitalul Elias din Bucureşti, unde era internat la Secţia de Terapie Intensivă, ca urmare a unor complicaţii provocate de diabet şi de alte boli cronice.
Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, doctorul Silviu Negoiţă, a confirmat decesul fostului mare jurnalist.
"Da (n.r. a murit) la ora 16,00, in Terapie Intensiva. Degradarea starii generale, nu s-a mai putut face nimic" a spus medicul.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Din informaţiile Telekom Sport, CSA Steaua intenţionează să se ocupe de organizarea înmormântării fostului comentator sportiv şi a luat legătura cu familia Ţopescu, în acest sens. Cristian Ţopescu avea gradul de general şi va avea parte de onoruri militare.
"Tatăl meu luptă, este un luptător. Toată viaţă am auzit de la el, de câte ori aveam vreo desnădejde: viaţă e o luptă, deci te luptă ! Şi acum vreo lună de zile îmi spunea el mie: nu te lăsa, nu abandona ! Asta îi spun şi eu acum, când mă înţelege, dar nu-mi poate răspunde : ticu, luptă, nu te lăsa, te iubesc mult ! Mă rog să mai aibă puterea să lupte şi va mulţumesc din suflet celor care sunteţi alături de noi, familia lui, de el, omul care a fost trup şi suflet pentru ţara asta întotdeauna. Atât de mult, încât acum poate şi asta îl costă. Dar dacă ar putea da timpul înapoi, sunt sigură că ar face la fel, şi-ar da sufletul pentru profesia lui, pentru ţara lui, pe care n-a vrut niciodată s-o părăsească. Şi-a pus tot sufletul în ce-a făcut, acum sufletul lui e puţin obosit, dar iubirea noastră şi poate şi a multora dintre voi îl vor ajuta să se ridice din nou. Medicii îi resuscitează trupul şi le sunt recunoscătoare, noi, doar prin gânduri bune, am putea să-i resuscităm sufletul. Sper încă într-o minune, dragii mei, încă mai sper!", a scris, luni, pe Facbook, Cristina Ţopescu, fiica fostului comentator sportiv.
Cristian Ţopescu, reputat comentator sportiv, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate voci de televiziune şi radio, a dedicat peste patru decenii sportului românesc, cu mii de transmisiuni directe. Interzis de comunişti la finalul anilor 1980, el a comentat cele două victorii mondiale ale naţionalei masculine de handbal, „noaptea magică” din 1976 a Nadiei Comăneci de la Montreal şi momentul în care trei românce au urcat pe podium la Sydney.
Cristian Ţopescu, peste patru decenii dedicate sportului românesc
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Cristian Ţopescu, reputat comentator sportiv, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate voci de televiziune şi radio, a dedicat peste patru decenii sportului românesc, cu mii de transmisiuni directe. Interzis de comunişti la finalul anilor 1980, el a comentat cele două victorii mondiale ale naţionalei masculine de handbal, „noaptea magică” din 1976 a Nadiei Comăneci de la Montreal şi momentul în care trei românce au urcat pe podium la Sydney.
Născut pe 26 martie 1937, la Bucureşti, Cristian Ţopescu a împărtăşit pasiunea pentru hipism a tatălui său, ofiţerului de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, care a participat la Olimpiada de la Berlin din 1936.
Pe când urma cursurile Şcolii de Grăniceri din Oradea, Cristian Ţopescu a câştigat câteva concursuri de hipism, apoi a fost transferat la Steaua, unde a câştigat campionatele naţionale de sărituri peste obstacole din 1960 şi 1962.
În 1970, a absolvit cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport.
După ce s-a retras din competiţii, a fost angajat ca reporter sportiv la Televiziunea Română, cu detaşare de la Clubul Steaua, fiind plătit de Armată. La TVR, a fost, din 1964 până la începutul anilor 2000, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor şef al departamentului Sport şi director general adjunct.
Ca reporter sportiv al TVR a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă. A comentat mii de transmisiuni în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene.
El a comentat „acea noapte magică din 1976, când computerul olimpic de la Montreal, conceput pentru afişarea a trei cifre, a fost «dat peste cap» de nota maximă, 10.00, primită pentru prima dată de o gimnastă (Nadia Comăneci, n.r.)”.
Pe 9 iunie 1983, i-a fost interzis să mai comenteze pentru Televiziunea Română, fiind suspendat pe termen nelimitat pentru afirmaţiile făcute în timpul meciului de fotbal Suedia – România, încheiat cu victoria naţionalei nostre. Ţopescu a spus atunci că fotbaliştii Balaci, Silviu Lung, Bölöni şi Cămătaru au primit oferte de transfer de la echipe din străinătate şi ar fi în interesul lor, al cluburilor şi al ţării ca ei să fie lăsaţi să se transfere în afară. Şeful guvernului de atunci, Constantin Dăscălescu, a informat la Cabinetul 2 că „Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară”.
A revenit la Steaua, unde, până în 1990, a fost crainicul stadionului şi i-a ajutat pe Emeric Ienei şi Anghel Iordănescu să pregătească meciurile echipei. În 1989, Valentin Ceauşescu i-a cerut să comenteze finala Cupei Campionilor Europeni de la Barcelona, unde Steaua a fost învinsă de AC Milan.
Pentru Ţopescu, cele mai importante performanţe sportive româneşti au fost la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, când trei românce - Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru - au urcat pe podium, cele două victorii mondiale ale naţionalei masculine de handbal, în 1970 şi 1974, şi la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, când Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă care a primit nota maximă, 10.00.
A publicat cărţile „Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV" (2002), în colaborare cu Alexandru Răducanu, „Steaua - performanţă şi prestigiu" (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi „Fair Play", în colaborare cu Virgil Ludu (1980).
În 2002, a apărut biografia „Cristian Ţopescu - Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV'', scrisă de Alexandru Răducanu.
A fost vicepreşedinte al Fundaţiei ProSport, ProFamilie, ProEducaţie, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Presei Sportive din România, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, director de relaţii publice, imagine şi mass-media la Fotbal Club Steaua. În presa sportivă, a fost directorul Prosport (2003 - 2007), reporter la Radio Europa FM, comentator la Eurosport, senior editor al postului de radio Sport Total şi senior editor la Adevărul, unde a coordonat suplimentul Adevărul Sport, alături de Ovidiu Nahoi şi Daniel Nazare.
Ţopescu a avut şi un mandat de senator de Bucureşti, pe lista PNL, în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.
În martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a acordat Ordinul „Steaua României”. El a mai primit Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Olimpic Colanul de Aur şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
În urma unui decret semnat de preşedintele Traian Băsescu în octombrie 2016, colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost avansat la gradul de general de brigadă.
Regele Mihai I i-a conferit, în septembrie 2010, decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc.
În noiembrie 2013, conducerea Clubului Sportiv Municipal Oneşti i-a oferit lui Cristian Ţopescu o diplomă de excelenţă, care i-a fost înmânată de Nadia Comăneci, în cadrul galei care a marcat împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea CSM Oneşti.
Afla mai multe despre: topescu, cristian topescu, a murit cristian topescu