You are here:

A venit decizia avocatului UE în cazul Super Ligii. Ce verdict au primit FIFA şi UEFA în lupta cu noua competiţie plănuită de granzii Europei

A venit decizia avocatului UE în cazul Super Ligii. Ce verdict au primit FIFA şi UEFA în lupta cu noua competiţie plănuită de granzii Europei
Comentarii

Un avocat general al Uniunii Europene a stabilit că FIFA şi UEFA nu au abuzat de poziţia lor dominantă în competiţiile europene de fotbal prin blocarea unui turneu alternativ, Super Liga, pe care în acest moment îl mai susţin doar trei cluburi, Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus Torino.

"Regulile FIFA şi UEFA care supun crearea oricărei noi competiţii unei autorizări prealabile sunt compatibile cu Dreptul Uniunii în materie de concurenţă", a precizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) într-un comunicat.

Avizul avocatului general desemnat în acest caz, Athanasios Rantos, nu este obligatoriu, însă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene estimează că judecătorii săi urmează linia acestor avize anterioare în aproximativ 80% din cazuri.

Un judecător din Madrid a sesizat acest caz la CJUE, astfel încât această instanţă să poată decide dacă opoziţia UEFA şi FIFA faţă de crearea Super Ligii a fost contrară legislaţiei europene a concurenţei, pentru că avocaţii acestui proiect văd problematic dublul rol, de regulator şi operator economic al competiţiilor, pe care îl au FIFA şi UEFA.

Cele două organizaţii consideră însă că modelul sportiv european de competiţii deschise, solidaritate, echilibru competiţional şi promovarea fotbalului de bază ar fi în pericol odată cu implementarea acestei competiţii alternative şi că aceasta prevalează în faţa concurenţei libere.

Avocatul general consideră că acest dublu rol "nu implică, în sine, o încălcare în materie de concurenţă" şi afirmă că efectele restrictive - adică sancţiunile asupra cluburilor implicate - derivate din sistemul de autorizare prealabilă prin care a fost blocată Super Liga "sunt inerente şi proporţionale pentru atingerea obiectivelor legitime urmărite de UEFA şi FIFA".

"Normele Uniunii în materie de concurenţă nu interzic FIFA şi UEFA, federaţiilor lor membre sau ligilor naţionale să ameninţe cluburile cu sancţiuni dacă acestea participă la un proiect care ar putea încălca obiectivele legitime urmărite de aceste federaţii", subliniază avocatul.

Modelul sportiv european, susţine avocatul, trebuie "să promoveze competiţiile deschise, la care toată lumea să poată avea acces graţie unui sistem transparent în care promovările şi retrogradările menţin un echilibru competitiv şi favorizează meritul sportiv".

În plus, modelul european se bazează pe un sistem piramidal în care baza este fotbalul amator şi trebuie să "mizeze pe un sistem de solidaritate financiară" pentru a "redistribui şi reinvesti în nivelurile inferioare ale sportului veniturile generate de evenimente şi activităţi de elită", spune avocatul general european.

Afla mai multe despre: superliga 

viewscnt
Articole similare