You are here:

"Acesta este primul lucru făcut la Rapid". Mauro Pederzoli a dezvăluit cum va lucra în România, într-o intervenţie amplă: "Deciziile mele deja influenţează clubul" | EXCLUSIV

"Acesta este primul lucru făcut la Rapid". Mauro Pederzoli a dezvăluit cum va lucra în România, într-o intervenţie amplă: "Deciziile mele deja influenţează clubul" | EXCLUSIVgalerie foto

Rapid

Comentarii

Mauro Pederzoli a fost surpriza acţionarului Dan Şucu pentru postul de director sportiv la Rapid. La 63 de ani, italianul cu o experienţă vastă în fotbalul mondial a acceptat să vină în România. Când a fost sunat de afaceristul din Giuleşti, el a fost convins că i se va oferi postul în Superliga, nu în Serie A.

Mauro Pederzoli este noul director sportiv de la Rapid. A muncit pe patru continente înainte de a ajunge în Giuleşti şi a lucrat la cel mai înalt nivel. În Italia, a lucrat la Brescia, Cagliari, Torino, Novara, AC Milan (secţie tineret), şi Parma (director sportiv din mai 2021). A fost scouting manager la Liverpool, selector la Miami FC (SUA), director la Club Cerro Porteño (Paraguay), Deportivo Quevedo (Ecuador), Guangzhou Hengfeng (China) şi Parma. 

Mauro Pederzoli a acceptat dialogul cu Silviu Tudor Samuilă, într-o intervenţie la SportCast cu Sile

"Să nu-şi imagineze cineva că, doar pentru că vin din Italia, am o baghetă magică"

Credeţi că, peste câteva luni sau ani, ar fi o soluţie să aduceţi antrenori italieni cu experienţă? Sau consideraţi că antrenorii din România pot face faţă?
Eu nu cred că naţionalitatea contează. Faptul că sunt italian nu înseamnă că trebuie neapărat să aduc un antrenor italian. Aici e vorba de nivel, de competenţă. Trebuie să construim. Eu cred că un sector de tineret bine pus la punct te ajută nu doar să formezi jucători pentru viitor, ci şi să formezi antrenori pentru viitor. Va trebui să lucrăm şi în direcţia asta – să dezvoltăm şi antrenori, nu doar jucători.

După experienţele de la Liverpool, de la Cerro Porteño, care a fost o adevărată „oală sub presiune”, la ce vă aşteptaţi la Rapid? Credeţi că va semăna mai mult cu America de Sud sau cu Liverpool în ceea ce priveşte relaţia fani-echipă?
Nu ştiu exact, dar abia aştept să descopăr. Mi-am dat deja seama că în jurul Rapidului există o pasiune uriaşă. Pentru mine, asta e un privilegiu. Să lucrezi într-un loc unde e şi pasiune, dar şi presiune, e o motivaţie în plus. Le spun mereu jucătorilor: presiunea trebuie să fie combustibilul nostru. Ea ne face să ne dorim mai mult şi ne aminteşte responsabilitatea pe care o avem când purtăm un tricou ca acesta. Îmi place să simt căldura şi pasiunea din jurul echipei.

Cât de repede se va vedea influenţa dumneavoastră la club? Şi când se vor resimţi deciziile pe care le luaţi?
Nu e ceva ce se întâmplă peste noapte. Să nu-şi imagineze cineva că, doar pentru că vin din Italia, am o baghetă magică. Dar e clar că, din momentul în care am ajuns aici, deciziile mele deja influenţează clubul. Sunt o mulţime de detalii mici pe care încerc să le implementez pentru a îmbunătăţi lucrurile.

Puteţi da un exemplu de ceva mic pe care aţi început să-l schimbaţi, dar la care nu se gândeşte lumea?
E greu să dau un exemplu concret, dar încercăm cu toţii să fim mai profesionişti, atât pe teren, cât şi în afara lui, în birouri. Ce am învăţat în toţi aceşti ani este că absolut tot ce se întâmplă într-un club ajunge, mai devreme sau mai târziu, pe teren. Chiar şi ce se întâmplă în ultimul birou, care pare că nu contează, influenţează atmosfera generală. Toţi trebuie să fim conştienţi de asta şi să avem grijă de fiecare detaliu. Vreau să construim o echipă în adevăratul sens al cuvântului, nu doar cea de pe teren, ci şi cea din spate, care nu se vede. Rapid trebuie să fie în mintea tuturor, nu interesele individuale. Aşa vin îmbunătăţirile reale. Apoi, desigur, vin lucrurile mari: jucătorii valoroşi, antrenorii de top. Dar detaliile fac diferenţa.

Credeţi că va fi mai multă presiune acum, din cauza situaţiei cu Săpunaru? Fanii se aşteptau ca el să fie director sportiv.
Nu ştiu, nu am fost aici atunci, nu cunosc trecutul. Dar ceea ce ştiu sigur e că simt o mare responsabilitate. Pentru mine, asta nu e o povară, e un stimul. Sunt mândru să fiu aici şi sunt concentrat pe ceea ce am de făcut. Voi da totul pentru Rapid şi sper ca rezultatele să vină.

Înainte să veniţi la Rapid, ce ştiaţi despre fotbalul românesc? Mulţi români încă au impresia că suntem peste Ungaria fotbalistic.
Cunoşteam câteva lucruri, pentru că veneam de la un club care lucra cu jucători români. Aveam doi jucători convocaţi la naţională. Urmăream şi echipa naţională. Campionatul mi se pare competitiv, echilibrat, şi am observat că încep să apară din nou jucători tineri promiţători. În plus, e un campionat imprevizibil. Chiar şi când o echipă e superioară, nu e sigur că va câştiga. Asta spune multe despre intensitatea şi echilibrul ligii.

Mauro Pederzoli ştia de ce îl sună Dan Şucu: "Primul lucru făcut? Am deschis calculatorul, am intrat pe Wyscout"

Dan Şucu v-a contactat direct sau prin agenţi?
Nu, niciun agent. A fost un contact direct. Domnul Şucu, fiind implicat şi la Genoa, cunoaşte foarte bine fotbalul italian şi probabil cineva i-a sugerat numele meu. Totul s-a desfăşurat foarte rapid.

A fost o surpriză să primiţi acel telefon din România?
Da, o surpriză, dar ştiam cine este preşedintele clubului şi ştiam – nu în profunzime – dar ştiam de Rapid.

Care a fost primul lucru pe care l-aţi făcut după ce aţi acceptat?
Am deschis calculatorul, am intrat pe Wyscout şi am urmărit ultimele 10 meciuri ale Rapidului.

Şi ce aţi observat?
Nu mă interesa neapărat calitatea meciurilor sau strategia, ci voiam să înţeleg cât mai repede profilul jucătorilor, să-i cunosc din punct de vedere individual. Asta era prioritatea mea.

Aţi auzit despre problemele din vestiar, alcool, bere? A fost un semnal de alarmă?
Nu pot comenta ce s-a întâmplat înainte, pentru că nu eram aici. Ce pot spune e că orice echipă are nevoie de reguli clare. Rapid le are şi le va avea. E ceva absolut normal.

Mauro Pederzoli impune reguli la Rapid

Deci regulile sunt esenţiale într-un club?
Absolut. Orice organizaţie are nevoie de reguli şi roluri. Asta face diferenţa între un grup şi o echipă. Un grup de oameni care aşteaptă autobuzul nu e o echipă, pentru că nu au roluri şi reguli. O echipă înseamnă altceva.

Aţi venit cu un set de reguli sau v-aţi adaptat mediului?
În primul rând, trebuie să înţeleg contextul local, clubul, cultura. Sigur că am şi eu filosofia mea, dar o implementez cu respect faţă de ţară, de club şi de oamenii de aici.

Cum vedeţi Rapid în doi, trei ani?
Ca un club câştigător, cu o identitate puternică. Un stil de joc clar, recunoscut de suporteri şi de toţi cei din club. Identitate şi succes, acestea sunt obiectivele.

Rapid a avut pierderi economice. Cum vedeţi acest echilibru între partea sportivă şi cea financiară?
E esenţial să găsim un echilibru. Fotbalul modern trebuie să fie sustenabil. Trebuie să câştigăm, dar şi să ne dezvoltăm pe termen lung. Rapid are structura necesară pentru a fi un club puternic în anii următori.

Fără participări constante în cupele europene, e greu pentru cluburi să progreseze. Sunteţi pregătit pentru asta?
Da, ştim care e realitatea. Obiectivul pe termen scurt e să terminăm sezonul între echipele care se califică în Europa. Apoi ne vom confrunta cu problemele despre care vorbeşti. Dar, momentan, trebuie să ajungem acolo.

Aţi studiat competiţia? Cât de repede înţelegeţi ce fel de jucători aveţi?
Antrenamentele ajută foarte mult, pentru că poţi observa şi latura umană, nu doar pe cea tehnică. Dar adevăratul test vine în meciurile oficiale, în momentele grele. Atunci afli cu adevărat cât de „gros” e un jucător, dincolo de calitatea lui.

Când aţi fost alături de echipă, aţi urmărit meciuri, antrenamente... V-aţi făcut deja o imagine clară despre aceşti jucători? Sau e nevoie de mai mult timp? Trebuie să-i vedeţi în meciuri oficiale, în momente dificile, ca să înţelegeţi cum reacţionează? Cum decurge acest proces?
E clar că toate acestea ajută. Să vezi antrenamentele e indispensabil pentru cine face meseria mea. Este esenţial, pentru că îţi permite să înţelegi multe, nu doar despre jucătorul în sine, ci şi despre omul din spatele lui, despre cum reacţionează în diferite situaţii. Dar vorbim despre două lucruri diferite. Adevăratul verdict îl ai atunci când concurezi, când vine competiţia oficială şi apar momentele dificile. Acolo vezi cu adevărat, dincolo de calităţile tehnice, ce "grosime" are un jucător, cât e de puternic mental, cum face faţă presiunii.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: mauro pederzolidan sucumauro pederzoli rapid 

viewscnt
Articole similare