Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

ANALIZĂ | La ce ne să ne aşteptăm de la Serbia. Lot, puncte forte şi filosofie de joc

ANALIZĂ | La ce ne să ne aşteptăm de la Serbia. Lot, puncte forte şi filosofie de joc
Comentarii

România joacă al doilea meci din Liga Naţiunilor, în deplasare la Belgrad, luni contra favoritei grupei. Ce atuuri are naţionala lui Mladen Krstajic şi ce filosofie de joc propune selecţionata sârbă, aflăm în cele ce urmează

Serbia este pe drumul cel bun, după ani buni în care naţionala de la Belgrad nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptat. Vineri seara, la Vilnius, Serbia a debutat cu o victorie în Liga Naţiunilor, câştigând fără emoţii deplasarea contra Lituaniei.

Participantă la Cupa Mondială din Rusia, naţionala lui Krstajic a câştigat doar meciul contra naţionalei din Costa Rica, pentru ca apoi să piardă calificarea în meciurile cu Elveţia şi Brazilia.

Lotul Serbiei pentru meciul cu România

Sârbii au un lot numeros şi bine acoperit pe toate posturile. Fotbalişti care joacă în campionate puternice, foarte mulţi dintre ei ca titulari. Selecţionerul Mladen Krstajic şi-a permis (din diverse motive) să nu convoace pentru acest meci câţiva fotbalişti interesanţi, aşa cum sunt Matija Nastasic (Schalke 04), Marko Grujic (Hertha Berlin), Ljubomir Fejsa (Benfica), Luka Jovic (Eintracht Frankfurt), Dusan Basta (Lazio) sau Nikola Maksimovic (Napoli).

Totuşi, pentru meciurile cu Lituania şi România, Krstajic are la dispoziţie principalele staruri ale formaţiei, în frunte cu Sergej Milinkovic - Savic, fotbalistul de 100 de milioane de euro de la Lazio.

După retragerea lui Branislav Ivanovic, cel mai experimentat fotbalist al sârbilor, recordmanul de selecţii, Alexander Kolarov de la AS Roma este şi căpitanul echipei. Naţionala sârbă are în lot pentru meciul cu România o mixtură interesantă între jucători experimentaţi şi jucători tineri de perspectivă.

Cel mai în vârstă fotbalist din lot este Antonio Rukavina (34 de ani), fotbalist care până în această vară a jucat la Villarreal. Fundaşul Fiorentinei, Nikola Milenkovic (20 de ani) şi mijlocaşul lui Torino, Sasa Lukic (22 de ani) sunt cei mai tineri jucători din lot.

Aflat într-o formă excepţională, atacantul lui Fulham, Aleksandar Mitrovic (foto sus) este cel mai bun marcator în activitate din lot (17 goluri), el fiind urmat de Dusan Tadic cu 14 goluri şi Aleksandar Kolarov (11 goluri).

Ce au jucat sârbii în Lituania

Mladen Krstajic a trimis în teren o formulă echilibrată la Vilnius, fără să-l forţeze pe starul său, Milinkovic-Savic. Sârbii au intrat cu un 4-2-3-1 în teren, care de multe ori s-a transformat în 4-3-3 prin intrările lui Zivkovic şi Kostic în zona de 16 metri advers, în sprijinul vârfului Mitrovic.

Naţionala Serbiei a controlat clar mijlocul terenului la Vilnius şi a schimbat un număr aproape dublu de pase faţă de lituanieni. 485 din cele 595 de pase totale trimise de sârbi au fost corecte. Posesia la finalul jocului a mers spre 65%, iar în 23 de rânduri, elevii lui Mladen Krstajic au fost periculoşi în careul advers.

Sârbii au trimis în Lituania de 5 ori mai multe şuturi pe spaţiul porţii decât România pe teren propriu cu Muntenegru, şi un număr total de 19 şuturi spre poarta lui Setkus.

Formula trimisă în teren în Lituania: Dmitrovic - Rukavina, Milenkovic, Veljkovic, Rodic - Maksimovic, Matic - Zivkovic, Tadic, Kostic - Mitrovic

Formula pe care probabil o va trimite Serbia în teren cu România: Dmitrovic - Rukavina, Milenkovic, Veljkovic, Kolarov - Matic, Maksimovic - Tadic, Milinkovic-Savic, Kostic - Al. Mitrovic

Ce probleme au sârbii şi care sunt punctele forte

Selecţionerul Krstajic încearcă sa reformeze din mers defensiva naţionalei, care a rămas în primul rând fără Branislav Ivanovic (retras).

Dusko Tosic şi Ivanovic au fost înlocuiţi deja în noua campanie de Rukavina şi Veljkovic, în timp ce în Lituania, Krstajic l-a testat în banda stângă şi pe Rodic, fotbalist cu prestaţii foarte bune la Steaua Roşie Belgrad. Fundaşii centrali ai sârbilor sunt buni, chiar foarte buni în jocul aerian, dar mai puţin rapizi şi cu probleme de plasament în momentul în care adversarul culcă mingea şi caută o posesie rapidă.

Carenţele defensive ar urma să fie completate (teoretic) în partida cu România de revenirea lui Kolarov în banda stânga, un fundaş extrem de experimentat, cu un şut senzaţional, care va reprezenta un pericol permanent pentru banda lui Chipciu şi Benzar. Faptul că lateralul lui AS Roma urcă foarte mult şi iubeşte jocul în 3 fundaşi, i-ar putea permite selecţionerului Contra să apeleze la o soluţie de viteză în banda dreaptă, pentru a profita de urcările dese în atac ale acestuia. Rukavina este mult mai ”cuminte” decât Kolarov, dar nu se apără întotdeauna exact.

De la mijloc în sus, sârbii stau mult mai bine ca noi, atât ca forţă fizică brută, cât şi ca nivel tehnic şi calitate individuală. Atacanţii lor au o formă excelentă: Prijovic este golgeterul lui Răzvan Lucescu la PAOK şi unul dintre cei mai buni jucători ai grecilor, în timp ce Mitrovic, masivul atacant de 1.89 are 4 goluri în primele 4 etape din Premier League la Fulham.

În plus, chiar dacă a împlinit 29 de ani, Dusan Tadic (foto jos), proaspăt transferat de Ajax de la Southampton are şi el un debut senzaţional cu 3 goluri în 4 partide pentru olandezi. Tot el a adus victoria în Lituania. În meciul cu România, Tadic probabil va evolua undeva în dreapta, lăsându-i rolul de număr 10 vedetei Milinkovic-Savic.

Şi de pe bancă sârbii au soluţie pentru orice moment al jocului. Cel mai probabil, fotbalişti valoroşi ca Radonjic (Marseille), Ljajic (Besiktas) sau Zivkovic (Benfica) urmând a-şi aştepta rândul să intre pe teren. Filosofia sârbilor este clară: primează atitudinea şi agresivitatea pozitivă, dublată de o calitate tehnică evidentă şi de o capacitate de efort foarte bună.

Sârbii caută soluţiile cele mai simple, dar nu refuză un joc bazat pe angajament, în funcţie de adversar. De regulă câştigă mijlocul terenului şi pericolul principal va pleca din acea zonă, dar şi din benzi, unde învaluirile lui Kolarov şi probabil Rukavina pot crea pericol oricui.

Jucând pe teren propriu, Serbia porneşte ca favorită în duelul de luni cu România. Cosmin Contra nu are deloc o misiune facilă, mai ales că ultimele informaţii anunţă trei absenţe importante pentru Belgrad: Chiricheş, Pintilii şi Bicfalvi.

Afla mai multe despre: analiză serbiaromâniaechipa naţională. milinkovic-savic 

viewscnt
Articole similare