You are here:

Analiza presei din "Hexagon". De ce se joacă meciul Israel - Franţa la Budapesta?

Analiza presei din "Hexagon". De ce se joacă meciul Israel - Franţa la Budapesta?
Comentarii

Pentru a cincea oară consecutiv, naţionala de fotbal a Israelului va juca un meci de „acasă” în deplasare. Joi seara, israelienii vor înfrunta Franţa pe Bozsik Arena din Budapesta, în Liga Naţiunilor.

De la ultimul meci al echipei naţionale israeliene la Tel Aviv, la 12 septembrie 2023, şi de la escaladarea războiului dintre Israel şi Hamas, organizarea de partide ale echipei naţionale în interiorul ţării a fost considerată prea riscantă, relatează Le Figaro.

Astfel, Ungaria a fost aleasă ca loc de desfăşurare a meciurilor de acasă ale Israelului: de două ori pe Arena Pancho (Felcsut) – inclusiv cu România în noiembrie 2023, scor 1-2, o dată la stadionul Ferenc-Szusza (Budapesta) şi o dată la Arena Bozsik (Budapesta), care va fi din nou folosită de Les Bleus joi. De ce? În primul rând pentru că Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a înţeles puterea fotbalului, un sport pe care îl iubeşte. Şi pentru că are relaţii foarte bune cu Israelul.

Orban, „un adevărat prieten al Israelului”, potrivit lui Netanyahu

„Avem o combinaţie foarte bună de legături şi relaţii personale şi dragoste pură pentru sport şi fotbal în cadrul guvernului maghiar”, a mărturisit anul trecut Yacov Hadas-Handelsman, ambasadorul Israelului în Ungaria.

 În 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, l-a descris pe Orban drept un „adevărat prieten al Israelului”. Israelul nu este singura ţară care a beneficiat de ospitalitatea maghiară pe terenurile de fotbal în ultimii ani.

În timpul pandemiei Covid-19 din 2020, Ungaria a fost una dintre principalele ţări care au găzduit meciuri care au trebuit să fie mutate din motive sanitare. Poziţia sa geografică în centrul Europei şi sutele de milioane de euro investite în infrastructură în ultimii ani au făcut din Ungaria o ţară gazdă ideală. Recent, Belarus, a cărui organizare de meciuri pe teren propriu a devenit riscantă după invazia Rusiei în Ucraina, a jucat „acasă” în Ungaria, la fel ca Israelul.

Ungaria profită de ocazie pentru a-şi promova politica anti-migranţi

Nu în ultimul rând, aceste meciuri nu sunt importante pentru Orban doar din punct de vedere al imaginii ţării, ci şi pentru politica sa. Liderul extremei drepte este suspectat că menţine aceste legături cu Israelul pentru a deturna acuzaţiile de antisemitism care i-au fost aduse în trecut. Mai multe ţări occidentale au contestat unele dintre comentariile sale referitoare la George Soros, un filantrop evreu de origine maghiară care se opune deschis politicilor lui Orban.

"Ne luptăm cu un nou tip de inamic. Nu deschis, ci ascuns. Nu naţional, ci internaţional, care nu crede în muncă, ci speculează cu bani, care nu are o patrie a sa, dar crede că deţine întreaga lume", a declarat la un moment dat Viktor Orban. Mai recent, directorul său politic, Balazs Orban (nicio legătură de familie cu prim-ministrul), a declarat că Ungaria poate găzdui aceste meciuri de fotbal, spre deosebire de ţările occidentale, care nu pot controla "imigraţia ilegală”.

Aceste comentarii vizau Belgia, care trebuia să joace acasă împotriva Israelului, dar a ales să mute meciul în Ungaria la 6 septembrie. Pe de altă parte, Franţa are intenţia de a juca al doilea meci din Liga Naţiunilor împotriva Israelului, programat pentru 14 noiembrie, în Franţa. Cu excepţia unor noi evoluţii, meciul va avea loc pe Stade de France. Cu toate acestea, nu este exclus ca meciul să se joace cu porţile închise, aşa cum se va întâmpla joia aceasta la Budapesta, din motive de securitate.

Afla mai multe despre: frantaisraelungariabudapestafotbal 

viewscnt
Articole similare