You are here:

Astăzi se împlinesc 44 de ani de la inaugurarea stadionului din Ghencea » Până la finalul anului va fi demolat pentru o arenă de 5 stele!

Astăzi se împlinesc 44 de ani de la inaugurarea stadionului din Ghencea » Până la finalul anului va fi demolat pentru o arenă de 5 stele!

FCSB

Comentarii

La 9 aprilie 1974 a fost inaugurat, cu ocazia meciului amical dintre Steaua Bucureşti şi echipa iugoslavă OFK Belgrad, scor 2-2, stadionul de fotbal din cartierul bucureştean Ghencea.

Steaua a jucat primele ei trei meciuri din istorie pe fostul stadion Venus. Inaugurat în 1931, stadionul a fost anterior în proprietatea Venus Bucureşti, un club desfiinţat în 1949. După demolarea stadionului din ordinele liderilor regimului comunist, Steaua a jucat meciurile de acasă pe două dintre cele mai mari stadioane din Capitală: "Republicii" (circa 40.000 de locuri — construit în 1926 şi demolat în 1984 pentru a face loc ridicării Casei Poporului) şi "23 August" (circa 70.000 de locuri — construit în 1953, demolat şi el pentru a face loc Arenei Naţionale în 2011). Dintre cele două stadioane, "23 August" a fost folosit de Steaua când, două meciuri ale unor cluburi din Bucureşti erau programate în aceiaşi zi sau pentru meciurile importante din competiţiile europene, în timp ce "Republicii" era folosit pentru meciurile din campionat. 

Poziţionat în sud-vestul Capitalei, în cartierul Ghencea, stadionul "Steaua" face parte din "Complexul Sportiv Steaua", fiind o arenă tipică de fotbal (fără pista de atletism). La începutul deceniului 9 au început lucrările instalaţiei de nocturnă cu o capacitate de 1.400 lucşi, aceasta fiind inaugurată pe 14 august 1991, la un meci Steaua — FC Bacău (scor 4-1). Mai târziu, în 1996, arena din Ghencea a fost modernizată în totalitate, tribunele fiind dotate cu scaune, cantonamentul jucătorilor de sub tribuna a doua fiind renovat la nivelul unui hotel de patru stele, iar utilităţile fiind aduse la standardele vremii. Stadionul Steaua are o capacitate de 27.063 de locuri pe scaune, plus alte 961 de locuri la tribuna oficială (238 locuri la lojă VIP — 17 loje a câte 14 locuri — şi alte 723). Capacitatea oficială a stadionului a fost iniţial de 30.000 locuri, dar când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 27.063. 

Arena din Ghencea este stadionul unde au fost obţinute cele mai mari performanţe ale fotbalului românesc, fosta câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni, Steaua Bucureşti, cât şi naţionala României disputându-şi aici majoritatea meciurilor. Primul meci jucat de echipa naţională pe Ghencea a fost pe 23 martie 1977 împotriva Turciei, scor 4-0, în cadrul unui meci contând pentru Cupa Balcanică. 

Afla mai multe despre: stadion steauaghenceasteauaaniversarereper istoric 

viewscnt
Articole similare