Veste mare pentru Cosmin Olăroiu. Sătul să stea departe de fotbal din cauza pandemiei de coronavirus, antrenorul român se întoarce în China. Tehnicianul a dezvăluit în exculsivitate pentru Telekom Sport când se va întâmpla acest lucru şi reuşeşte să se adapteze la această perioadă dificilă.
Pe locul 8 în Super Liga Chinei, Jiangsu nu a mai jucat în campionat din 1 decembrie 2019, atunci când a învins-o pe Tianjin Tianhai, scor 2-0.
„Campionatul va începe undeva în jurul datei de 20 iulie - 24 iule cred eu mai exact, s-a schimbat sistemul, vor fi două grupe de câte 8 echipe, noi am picat într-o grupă cu Guangzhou, prietenul meu Fabio(n.r. Cannavaro), şi n-aveam cum să-i ratăm, o grupă foarte puternică, care se va juca la Shanghai, cealaltă grupă se va juca la Guangzhou.
Şi se va juca tur - retur timp de două luni, la o distanţă mică de 4-3, maxim 5 zile între jocuri, lucru care va crea o solicitare foarte mare asupra jucătorilor pentru că în perioada aceasta este foarte cald şi e o umiditate foarte mare. La fel, Shanghai e un oraş la mare cu o umiditate foarte mare, după care primele 4 echipe din fiecare grupă vor intra într-un sistem genul nostru play-off şi celelalte în play-out, ultimele 4 din fiecare grupă.
De acolo, practic există o sugestie, însă se va stabili în funcţie de ce se va întâmpla în perioada respectivă din punct de vedere al acestei pandemiei. Ea va genera programul următor”.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Cea mai grea misiune a antrenorului în vârstă de 51 de ani a fost să îşi menţină echipa într-o formă fizică bună.
„E foarte greu, am făcut două stagii de pregătire, după s-a amânat, nu ştiam până când, am reluat pentru că se putea să înceapă în aprilie, am reluat pregătirile în martie. După s-a spus mai, nu mai puteam să întrerupem, am continuat, după am luat pauză, a fost destul de complicat programul pentru că tot timpul când faci o pregătire, începi invers, de la data când începi campionatul şi descreşti, aşa îţi organizezi pregătirea. Noi, neavând punctul final, niciodată nu ştim încărcătura pe care să le-o dăm antrenamentelor, jucătorilor, pentru a ajunge cu ei într-o formă maximă la începutul sezonului
Localnicii se pregătesc cu preparatorii fizici şi cu unul dintre colegii noştri sub îndrumarea noastră şi sub spravegherea noastră pentru că văd toate antrenamentele şi toate partidele amicale care au fost, chiar mâine vor avea un meci amical şi urmează să le trimit formaţia cu care vor începe mâine. Jucătorii străini nu au venit, dar au ţinut legătura cu preparatorii fizici şi cu mine şi s-au pregătit individual sau au mers să se antreneze cu echipe din regiunea unde stau ei.
Îmi trimit, îmi spun, sunt conştincioşi şi bănuiesc că n-au ajuns întâmplător la nivelul acesta, sunt profesionişti 100% şi se vede lucrul acesta şi cum joacă şi până unde au ajuns, nu?”.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
După atâta aşteptare, tehnicianul a aflat în sfârşit când se poate întoarce în China. Din martie 2018 o antrenează pe Jiangsu.
„Cred că în cursul săptămânii viitoare vom pleca şi noi, trebuie să obţinem o viză specială pentru a intra în China şi probabil săptămâna viitoare vom fi şi noi acolo, urmează o perioadă de carantină destul de incomodă pentru noi, mai ales pentru mine, eu sunt un tip mai umblătreţ, nu stau într-un loc şi după care vom intra în linie dreaptă pentru campionat”.
În ciuda milioanelor care se învârt în campionatul chinez, cluburile au fost afecatat de pandemie şi din punct de vedere financiar.
„Ei au făcut înainte de această pandemie anumite reguli pentru a limita anumite lucruri în bugetul echipelor, referitor la salarii, jucătorii locali, jucătorii internaţionali şi sumele de transfer, a mai crescut numărul de jucători străini cu unu, au creat o anumită strategie pentru viitor, în special pentru echipa naţională şi cred că e un drum bun pe care merg. Fiecare echipă e afectată, nu numai în China, peste tot în lume. În primul rând sponsorii, biletele, acolo vin oameni la meci, sunt stadioanele pline, sunt încasări din bilete, drepturi de televizare şi tot aşa. A fost afectat bugetul fiecărei echipei, dar în general se vor regla toate aceste aspecte şi se va găsi un numitor comun”.
„(CE ÎŢI PROPUI DE LA URMĂTORUL SEZON?)
E foarte greu, am stat mult şi m-am gândit, eu mi-aş fi dorit să existe posibilitatea să ne întărim şi să ne batem pentru locurile fruntaşe, titlu, Cupă, adică să progresăm şi să facem un pas înainte. Această pandemie n-a pus frână pentru că este foarte greu să mă duc la conducătorii echipei şi să spun cumpăraţi-mi jucătorul x sau y după perioada asta. Mi se pare destul de greu să fac lucrul acesta şi lipsit de bun-simţ.
Însă vom face tot ce depinde de noi, sperăm să-i motivăm şi pe jucători să facă lucrul acesta, e greu, gândeşte-te că sunt aproape 6 luni de când n-au mai jucat, sunt mulţi factori indirecţi care pot influenţa performanţa echipei şi a jucătorilor, însă eu sper că şi în condiţiile acestea să ne autodepăşim şi să facem lucruri bune”.
„(TI-E DOR DE FOTBAL? N-AI MAI STAT DEPARTE DE FOTBAL NICIODATĂ)
Niciodată, de când am început să joc fotbal până acum, niciodată n-am stat atât departe de fotbal, a fost practic cea mai mare perioadă din viaţa mea în care am stat acasă şi n-am avut o muncă directă cu echipa. Însă am reuşit să fiu aici, să particip la alte lucruri decât fotbalul, ţi-am spus în celălalt episod al discuţiei noastre şi vezi, cred că a fost de bun augur totuşi.”
„(LUMEA SE VA SCHIMBA DUPĂ ACEASTĂ PERIOADA? CUM ÎŢI VEI MOTIVA JUCĂTORII? LUMEA E AFECTATĂ DUPĂ ACEASTĂ PERIOADĂ.)
E afectată din mai multe puncte de vedere, şi moral, psihic, există o nesiguranţă care la tot pasul o întâlneşti, oamenii sunt mai reticenţi, mai distanţi, aşa am observat, însă de motivat şi de determinat echipa, cred că vom reuşi să găsim resurse.
De fapt, asta e menirea noastră şi vom încerca din răsputeri să facem lucrul acesta, însă pentru mine, v-am spus, a fost un lucru destul de greu de gestionat pentru că vorbeam cu colegii mei, am avut foarte multe meciuri de pregătire cu echipele din China pe care le-am câştigat toate, eram într-un moment bun şi cred că dacă începea campionatul atunci, echipa era în formă, era pregătită, acum după toate lucrurile acestea va fi puţin mai greu, însă vom găsi noi resurse să le punem pe linia de plutire”.
Lipsa spectatorilor îl doare cel mai tare pe „Oli”
„Foarte urât, m-am uitat, da, ai impresia... ştii, când joci meciuri amicale acum în pregătire, nu vin spectatori şi majoritatea meciurilor sunt fără spectatori şi în subconştientul meu, când mă uitam la televizor, mi se părea că sunt meciuri amicale, nu oficiale. Chiar şi bucuria puţin...parcă jucătorii se bucurau, dar nu se bucurau atât de mult ca înainte când se duceau la galerie, creau acele meleuri pe care acum nu mai ai voie să le faci.
Era puţin reţinută bucuria lor şi lucrul acesta părea puţin fake, dar cred că e un prim-pas, nu e un lucru uşor, însă după tot ce s-a întâmplat, uşor, uşor, pas cu pas să ajungem să jucăm cu stadioanele pline”.
„(IERARHIILE VOR FI AFECTATE DUPĂ ACEASTA PAUZĂ?
Cred că da, cel puţin pe noi, la meciuri de acasă, noi am avut un suport fantastic. Noi în doi ani am pierdut 1-2-3 jocuri, nu cred că am pierdut mai multe acasă pentru că acolo suporterii chiar aduc un aport fantastic. Când joci la noi există o presiune foarte mare pentru adversari şi lucrul acesta ne-a ajutat foarte mult”.