You are here:

Atunci când nu exista coronavirus. Cinci momente grave în istoria Campionatului European care nu au putut învinge fotbalul

Atunci când nu exista coronavirus. Cinci momente grave în istoria Campionatului European care nu au putut învinge fotbalul
Comentarii

EURO 2020 este prima ediţie dintre cele 16 ale turneului continental care nu se desfăşoară la dată programată. Au mai existat totuşi situaţii în care Campionatele Europene au avut de suferit din cauza unor incidente majore.

15 ediţii ale Campionatului European de Fotbal s-au desfăşurat până acum, iar cinci dintre ele au fost fie precedate de evenimente istorice grave fie evenimentele au avut loc în timpul turneelor finale. Nu s-a mai întâmplat însă, aşa cum se petrece cu Euro 2020, ca turneul să fie amânat.

1960

Competiţia a fost marcată de evenimente importante, încă de la prima ediţie, din 1960. Într-unul dintre sferturile de finală urmau să se întâlnească, Spania, naţională cu Di Sefano, Saurez şi Gento în componenţă şi Uniunea Sovietică. Pe fondul unui climat politică extrem de tenisonat, Generalul Franco nu le-a permis ibericilor să călărorească în Uniuniea Sovietică. Decizia conducătorului spaniol a privat naţionala Spaniei de primul ei titlu european deşi pornea ca mare favorită.

În 1960, turneul final avea un alt format, până în faza sferturilor se juca tur-retur pe terenul fiecărei ţări, iar pentru spanioli, ideea că ar putea fi învinşi pe terenul unui stat comunist a fost de neconceput. De asemenea, au considerat că e inaccpetabil ca vreun cetăţean rus să calce pe teritoriu spaniol. UEFA  a decis calificarea Uniunii Sovietice, naţională care a şi cucerit, ulteior, trofeul.

Culmea, patru ani mai târziu, la ediţia jucată în Spania, ibericii au cucerit trofeul după o finală jucată pe Santiago Bernabeu, contra chiar împotriva Uniunii Sovietice. Disputarea turneului final în Spania a fost condiţia pusă de iberici pentru ca naţionala antrenată de Pepe Villanlonga să participe. În drumul spre primul ei Campionat European, Spania a trecut în prima fază, de România.

1964 

Nici acea ediţie, din 1964, nu a fost lipsită de probleme poltice. Programtă în prima fază a competiţiei întâlnirea Grecia - Albania nu s-a desfăşurat pentru că elenii au refuzat să se prezinte. Între cele două state au existat întotdeauna conflicte, pe fondul disputării unei regiuni istorice aflate la graniţă.

Grecia se afla în stare de război încă din 1940 şi conflictul cu Albania au dus la refuzul de a juca la Euro.

1992

Ediţia din 1992 a fost un ciudată de la cap la coadă şi le are în prim plan pe Iugoslavia şi pe Danemarca. Iugoslavii aveau o echipă redutabilă cu Robert Prosinecki, Zvonimir Boban, Pedrag Mijatovic, Davor Suker, Branko Brnovic, Dejan Savicevic şi Sinisa Mihailovic. Erau două generaţii ale iugoslavilor unite într-o naţională care ar fi putut produce o surpriză frumoasă în 1992. O naţională care nu a mai ajuns să joace la turneul din Suedia deşi îşi câştigase locul în preliminarii, după o campanie excelentă.

Războiul început în Iugoslavia în 1991 în republicile care formau statul iugoslav, Slovenia, Croaţia şi apoi în Bosnia. Organizaţia Naţiunilor Unite a intervenit şi, printre altele, a emis o rezoluţie prin care le interzicea iugolsavilor participarea la competiţii sportive internaţionale. Rezoluţia s-a dictat pe 30 mai, cu mai puţin de două săptămâni înainte de startul turneului final, când iugolavii erau gata de startul turneului. Au fost însă înlocuiţi c.u Danemarca, naţională chemată din vacanţă, care avea să scrie una dintre cele mai frumoase poveşti de la Euro: de pe plajă, la turneul final şi câştigătoare a marelui trofeu.

1996

Campionatul European din Anglia, 1996 a fost marcat de atentatul terorist de la Machester. În dimineaţa zilei de 15 iunie, cu doar câteva ore înainte de partida Scoţia-Anglia, vestea că o bombă a explodat într-un centru comercial, rănind peste 200 de persoane, a creat panică generală. Chiar la Manchester urma să se joace Rusia-Germania, dar a fost amânat din motive de securitate. Forţele de ordine au fost triplate, iar meciul s-a jucat o zi mai târziu.

2016

Ultimul incident major s-a înregistrat în preliminariile Campionatului European din Franţa, din 2016. Meciul dintre Serbia şi Albania a trebuit suspendat din cauza incidentelor provocate de apariţia pe stadion a unei drone cu steagul Albaniei şi harta Albaniei mari. Sârbul Stefan Mitrovic a prins steagul respectiv apărut în ultimele minute ale priemei reprize, moment în care a izbuvnit o încăierare generală. Lucrurile au degenrat: albanezii au încercat să reintre în posesia steagului, fanii sârbi au intrat pe teren şi au început să-i lovească pe jucătorii albanezi.

Centralul Atkinson a suspendat partida, care era oricum considerată una cu risc din cauza rivalităţii dintre fanii albanezi şi cei sârbi apărute în urma conflictului din Kosovo. După incidente, Serbia a fost sancţionată cu trei puncte şi a trebuit să joace două partide cu porţile închise, în timp ce Albania a pierdut la masa verde cu 3-0.

Afla mai multe despre: coronaviruseuro2020 

viewscnt
Articole similare