You are here:

AUR a contestat la CCR modificările aduse Legii educaţiei fizice şi sportului: "Favorizează traficul de influenţă"

AUR a contestat la CCR modificările aduse Legii educaţiei fizice şi sportului: "Favorizează traficul de influenţă"

Sporturi

Comentarii

AUR a contestat vineri la CCR un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului, despre care spune că încalcă flagrant principiul bicameralismului, fundament al procesului legislativ din România.

”Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, adoptat decizional de Camera Deputaţilor. 

AUR consideră că această lege este neconstituţională în ansamblul ei, întrucât încalcă flagrant principiul bicameralismului, fundament al procesului legislativ din România. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adus modificări esenţiale faţă de forma adoptată anterior de Senat, fără ca acestea să fi fost dezbătute sau aprobate de prima Cameră sesizată”, anunţă formaţiunea.

Potrivit AUR, modificările aduse de majoritatea PNL-PSD-USR în Camera Deputaţilor au fost făcute cu dedicaţie, în interesul unor grupuri de influenţă politică şi economică, nu în interesul sportului românesc.

AUR a contestat la CCR un proiect de lege

”În forma finală, noţiunea generală de „instituţii publice” a fost înlocuită cu o formulare restrictivă: „instituţii de învăţământ superior”. Astfel, forma adoptată de Camera Deputaţilor dă posibilitatea doar instituţiilor de învăţământ superior să devină asociaţi în structuri sportive de drept privat, dar şi crearea de cluburi sportive de drept privat prin asocierea între universităţi şi autorităţi locale”, subliniază AUR.

AUR transmite că ”nu se opune implicării instituţiilor de învăţământ superior în viaţa sportivă, însă respinge ferm excluderea nejustificată a altor instituţii publice care pot sprijini activitatea sportivă, cum ar fi instituţii culturale, de tineret sau alte structuri administrative relevante”.

”AUR atrage atenţia că această modificare favorizează traficul de influenţă şi deschide larg poarta combinatoricii politice locale, transformând sportul românesc într-o platformă de interese şi sinecuri.

Sportul românesc nu trebuie capturat de reţele clientelare, ci susţinut corect, echitabil şi transparent. Reglementările trebuie să urmărească dezvoltarea performanţei şi accesului la sport pentru toţi cetăţenii, nu consolidarea unor legături obscure între politicieni şi afacerişti cu influenţă în mediul universitar sau în administraţia locală”, se menţionează în comunicat.

AUR solicită Curţii Constituţionale să declare întreaga lege ca fiind neconstituţională, având în vedere încălcarea gravă a principiului bicameralismului (art. 61 alin. 2 şi art. 75 din Constituţie); modificarea nejustificată a formei şi scopului iniţiativei legislative; deturnarea obiectului reglementării în Camera decizională, ceea ce duce la un alt act normativ decât cel aprobat de Senat. AUR susţine sportul românesc autentic, finanţat transparent şi echitabil, nu sportul de partid şi al combinaţiilor locale, mai spune formaţiunea.

Afla mai multe despre: aurlegea sportuluiromâniafotbalsport 

viewscnt
Articole similare