You are here:

Benfica Lisabona a băgat spaima într-un club din România: ”Nu credeam vreodată că-i vom deranja”

Benfica Lisabona a băgat spaima într-un club din România: ”Nu credeam vreodată că-i vom deranja”galerie foto

Campionate

Comentarii

Oficialii unui club de amatori din România s-au trezit pe cap cu o înştiinţare primită de la Benfica Lisabona, în care lusitanii cer schimbarea denumirii. Benfica Ileanda, o echipă din Sălaj, care joacă în Liga a 4-a, a fost atenţionată de o casă de avocatură că trebuie să-şi găsească alt nume.

Benfica Lisabona, unul dintre cluburile cu cei mai mulţi membrii plătitori din lume, s-a pus pe vânat echipe care-i folosesc numele. Portughezii au ajuns şi în Liga a 4-a din România, zona Sălaj. Potrivit sportulsalajean.ro, aceştia au descoperit că există aici o echipă care se foloseşte ilegal de marca Benfica. Drept urmare, oficialii clubului portughez au apelat la o casă de avocatură din Bucureşti pentru a le face dreptate.

Şefii Benficăi din Sălaj s-au trezit astfel cu o notificare la care şi-au frecat ochii. Iniţial, au crezut că este o glumă proastă. Mai ales că notificarea era semnată de o casă de avocatură din Bucureşti, cu numele ”Ratza&Ratza”: “Nu credeam vreodată că vom deranja marele Benfica şi că vom fi contactaţi de reprezentanţii clubului din Portugalia! Am tot făcut cercetări în ce priveşte casa de avocatură din Capitală, cu atât mai mult cu cât denumirea ei este una mai interesantă. Ne-am dat seama însă că e vorba despre o treabă serioasă. Am fost şi pe la AJF, iar dânşii râd de această situaţie. În ţara asta mai sunt multe echipe care poartă nume celebre, unele chiar în Sălaj, cum ar fi Real, Juventus, Atletico sau Inter. Deocamdată, pe noi ne-au găsit, dar pe viitor probabil toţi vor avea astfel de probleme”, a declarat primarul Cornel Lar pentru sportulsalajean.ro.

Istoria Benficăi din Ileanda începe în 2008, când mai mulţi tineri din localitate s-au întors de la muncă din Portugalia şi au decis să înfiinţeze o echipă. Deveniseră fani Benfica, astfel că n-au stat prea mult pe gânduri când au ales numele echipei. Ba chiar au reuşit să atragă atunci şi susţinerea unui sponsor portughez, un om de afaceri care a avut o mică crescătorie de ciuperci. Nici prin cap nu le-a trecut că Benfica le va cere socoteală pentru folosirea ilegală şi devalorizarea brandului. 

Acum, Benfica Ileanda este susţinut de primărie şi edilul local încă se miră de ce l-a lovit. Cornel Lar se jură că echipa nu exploatează în niciun fel brandul Benfica, aşa cum portughezii acuză. Ca să fie şi mai complicat, echipa nu-şi poate schimba momentan denumirea, deoarece se află în plin sezon competiţional: 

”Ca urmare a adreselor pe care le-am primit, noi le-am trimis un răspuns. Suntem un club mic de fotbal, de amatori, care este finanţat mai multe din bani de la bugetul local. Nu avem siglă, nu avem drapel, fără articole de vânzare cu sigla sau cu numele. Noi nu facem marketing cu numele de Benfica. Nu ne putem conforma la cerinţele dânşilor de 10 zile, pentru că suntem angrenaţi deja într-o competiţie. La notificarea pe care ne-a trimis-o, i-am înştiinţat că suntem de acord cu toate solicitările lor şi vom renunţa la numele de Benfica, dar nu putem dintr-o dată, tocmai pentru că suntem angrenaţi într-o competiţie, fie ea şi de Liga a IV-a. Atunci când noi am ales numele de Benfica nu am avut nici cea mai mică intenţie să prejudiciem pe cineva, sub nicio formă, nici financiar, nici de imagine sau drepturi de proprietate intelectuală. Pur şi simplu, când s-a înfiinţat echipa, în cadrul asociaţiei erau şi fani de la Benfica Lisabona. După notificarea pe care am trimis-o, am primit un răspuns cum că clubul este de acord şi ne acordă răgaz până în iunie anul viitor, astfel încât să nu se mai înscriem într-o competiţiie viitoare cu numele de Benfica”, a mai spus Cornel Lar pentru sportulsalajean.ro.

Nu este singurul astfel de caz cu care se confruntă fotbalul românesc. În 2015, Oţelul a fost somată să-şi schimbe sigla de cei de la FC Barcelona, pe motiv că asemănare este mult prea mare. 

Mai jos aveţi notificarea care i-a băgat în sperieţi pe cei de la Benfica Ileanda:

Casa de avocatură RATZA & RATZA din Bucureşti
În atenţia domnului preşedinte Eugen Călăcean
Stimaţi Domni,
vă contactăm în calitate de mandatar al Sport Lisboa E Benfica în ce priveşte probleme legate de drepturi de proprietate intelectuală. După cum aveţi cunoştinţă, clientul este unul dintre cele mai titrate echipe din Portugalia şi din lume. SP Lisboa E Benfica deţine recordul pentru cele mai multe campionate şi anume 36, având în total 81 de trofee naţionale şi internaţionale. De asemenea, Benfica are printre cei mai mulţi membrii cotizanţi din lume, precum şi milioane de fani la nivel mondial, pe locul 26 la venituri în ultimii 3 ani conform auditului efectuat de DELOITTE pentru cluburile de fotbal, Benfica se regăseşte pe locul 38 în clasamentul celor mai puternice mărci de fotbal.
SLB este de asemenea titularul mărcii Uniunii Europene nr.006022883 – Sport Lisboa E Benfica & FIG (în continuare ”marca Benfica” – anexa 1). Marca Benfica conţine inclusiv emblema binecunoscutului club polisportiv SL Benfica actuala campioană a Portugaliei. Având în vedere istoria clubului portughez putem concluziona că marca Benfica este una dintre cele mai cunoscute în mediul sportiv. Clientul nostru a aflat recent faptul că dumneavostră utilizaţi denumirea ”BENFICA” în legătură cu o echipă de fotbal, astfel cum reiese inclusiv pe pagina de facebook, cât şi pe pagina Asociaţiei Judeţene de Fotbal Sălaj şi pagini ale ziarului local Sportul Sălăjean.
Utilizarea denumirii BENFICA protejată prin marca Benfica în acelaşi domeniu de activitatea este de natură a atingere drepturilor de proprietate industrială aparţinând clientului nostru. Totodată, folosirea neautorizată a unor semne similare cu marca protejată anterior este natură a fi în detrimentul caracterului distinctiv şi al renumelul acesteia, asociind în mod incorect activităţile echipei dumneavoastră cu clubul SL Benfica, publicul putând considera că Benfica Ileanda este un club local afiliat sau sponsorizat de către SL Benfica.
Diluarea caracterului distinctiv al cunoscutei mărci aparţinând clientului nostru va avea drept rezultat reducerea puterii de atracţie a acestei şi în mod automat scăderea valorii sale. Această situaţie de fapt este de natură a creea prejudicii materiale şi morale în patrimoniul titularului. Pe cale de consecinţă, acţiunile neautorizate desfăşurate de asociaţia dumneavoastră nu pot fi şi nu vor fi tolerate de către clientul nostru. În pofida celor de mai sus, clientul nostru este dispus să soluţioneze acest diferent pe cale amiabilă.
În acest sens, client nostru vă solicită ca în termen de 10 zile de la primirea prezentei să procedaţi la: – încetarea oricărei folosiri neautorizate a denumirii Benfica, similară mărcii Benfica pentru activită sportive şi conexe sau oricăror semne similare care încalcă drepturile de proprietate intelectuală aparţinând SLB, inclusiv dar nu limitat la modificarea denumirii şi îndepărtarea oricăror menţiuni de pe paginile web mai sus menţionate – ştergerea paginii oficiale de facebook a echipei – retragerea de pe piaţă, respectiv din funcţiune a tuturor produselor şi materialelor purtând denumirea Benfica, inclusiv dar nu limitat la echipamentul sportiv – abţinerea pe viitor de la încălcarea oricăror drepturi de proprietate intelectuală aparţinâd clientului nostru – semnarea unui angajament care să vizeze asumarea obligaţiilor menţionate mai sus.
În cazul în care nu vom primi un răspuns favorabil din partea dumneavoastră, clientul nostru îşi rezervă dreptul de a se folosi de toate mijloacele legale puse la dispoziţia sa în vederea apărării drepturilor sale de proprietate intelectuală şi, de asemenea, în vederea recuperării prejudiciilor suferite, conform prevederilor legale aplicabile în această materie. În aşteptarea unui răspuns pozitiv, vă mulţumim pentru atenţia acordată acestei scrisori. Cu stimă, Sport Lisboa E Benfica RATZA & RATZA Sonia Vasile – Bugarin, Consilier PI

Afla mai multe despre: benfica ileandabenfica lisabonamarca 

viewscnt
Articole similare