You are here:

“Bine că m-am lăsat de fumat acum cinci ani”. Mesajul lui Ruştu după ce coronavirusul l-a ţinut 11 zile în spital. OMS a atras atenţia asupra viciului

“Bine că m-am lăsat de fumat acum cinci ani”. Mesajul lui Ruştu după ce coronavirusul l-a ţinut 11 zile în spital. OMS a atras atenţia asupra viciului
Comentarii

Fostul internaţional turc Ruştu Recber, care a fost spitalizat 11 zile după ce a fost testat pozitiv cu coronavirus, a declarat că va rămâne în carantină o perioadă, el menţionând că îi pare bine că a renunţat la fumat în urmă cu cinci ani. De altfel, OMS a avertizat că, atât mâinile, cât şi ţigările pot fi contaminate, iar prin aducerea lor în mod repetat la nivelul gurii este favorizată infectarea cu coronavirus.

“Slavă lui Allah, am scăpat. Am avut o perioadă lungă şi intensă de tratament. Am fost externat şi sunt acasă. Bine că m-am lăsat de fumat acum cinci ani. Voi mai rămâne în carantină 15-20 de zile. Vă mulţumesc tuturor pentru urările de bine”, a spus Ruştu Recber pentru cotidianul Sozcu.

El a evitat să comenteze zvonurile conform cărora soţia sa l-ar fi infectat cu Covid-19: “Cel mai greu în viaţă este să le explici ceva ignoranţilor. Oricum, nici eu şi nici îşî nu avem timp pentru asta”.

Ruştu, în vârstă de 46 de ani, a fost testat pozitiv cu coronavirus luna trecută. Ruştu Recber a fost portarul naţionalei Turciei în şerioada 1994-2012. La nivel de echipe de club, el a evoluat pentru Antalyaspor, Fenerbahce, FC Barcelona şi Beşiktaş.

Avertismentul OMS în plină pandemie de coronavirus în privinţa fumatului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că fumatul conduce la creşterea numărului receptorilor pe care noul coronavirus îi foloseşte pentru a intra în celule şi a le infecta, ceea ce creşte riscul de infectare la fumători, arată Ministerul Sănătăţii şi Observatorul Român de Sănătate, care derulează o campanie de informare în contextul epidemiei.

Fumătorii prezintă anumite anomalii la nivelul plămânilor (inflamaţie, fibroză), care împiedică buna funcţionare a acestora în condiţii normale. În cazul unei infecţii, inclusiv cu noul coronavirus, riscul de a dezvolta o formă severă de boală este crescut în cazul fumătorilor din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plămânilor.

 

 

Afla mai multe despre: rustucoronavirus 

viewscnt
Articole similare