Echipa naţională a României a lăsat impresia că e în criza de fundaşi stânga la ultimele sale acţiuni şi astfel, numele lui Mario Camora (33 de ani) a apărut ca o posibilă variantă pentru selecţionerul Mirel Rădoi. Portughezul proaspăt naturalizat nu este însă singurul străin care poate evolua sub tricolor.
Iraneuton Sousa Morais Junior sau Junior Morais, aşa cum este cunoscut microbiştilor din România, îi poate face oricând concurenţa lui Camora, dar şi celorlalţi fundaşi stânga români care aspiră la echipa naţională de seniori. În vârstă de 34 de ani, brazilianul născut la Sao Luis şi-a exprimat dorinţa de a juca sub tricolor printr-o glumă făcută în luna decembrie a anului trecut.
După un meci al lui Gaziantep, Morais a luat paşaportul colegului său Toşca şi s-a mândrit pe reţelele de socializare cu o fotografie însoţită de mesajul „Haide, România! Merci!”.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
„Eu am depus actele şi trebuie să aştept, as juca cu cea mai mare plăcere la naţionala României. Am şapte ani în România, am o familie, copil, am dreptul la cetăţenie", susţinea Junior Morais, încă de la începutul anului 2018.
Junior Morais, performanţe remarcabile cu Astra şi FCSB
Aventura lui Junior Morais în România a început în anul 2011, atunci când brazilianul a ajuns la Astra, din Portugalia, de la Freamunde, pentru doar 150 de mii de euro. La Giurgiu, fundaşul a cunoscut cele mai mari succese. În cele şase sezoane şi jumătate petrecute la clubul lui Ioan Niculae, Morais şi-a trecut în CV toate cele trei trofee interne: campionatul (2015-2016), Cupa României (2013-2014) şi Supercupa României (2014, 2016).
El a făcut parte din echipa Astrei care, în 2014 o elimina pe Lyon din preliminariile Europa League, în 2015 şi în 2016 devenea coşmarul lui West Ham United şi îşi măsura forţele cu AS Roma în grupele aceleiaşi competiţii.
Pe lângă trofee, la Giurgiu, Morais a strâns 256 de meciuri, în care a marcat opt goluri şi a oferit 34 de pase decisive.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Prestaţiile bune de la Astra, atât din competiţiile interne, cât şi din cupele europene, l-au determinat pe Gigi Becali să îl aducă pe Morais la FCSB, acolo unde fotbalistul a ajuns în vara lui 2017, liber de contract. La fel ca la fosta sa echipă, Junior Morais a fost unul dintre cei mai buni jucători ai roş-albaştrilor, mai ales că, aici, l-a avut contracandidat pe poziţia de fundaş stânga pe un alt senator de drept al acestui post, sârbul Marko Momcilovic.
În cei doi ani petrecuţi la FCSB, Junior Moaris a jucat de 66 de ori în tricoul roş-albastru, la socoteală punându-se şi meciuri tari din Champions League sau Europa League, cum ar fi cele cu Sporting Lisabona sau Lazio.
Junior Morais, unul dintre performerii din Super Lig
În 2019, brazilianul care măsoara 1,76 m înălţime a fost cumpărat de turcii de la Gaziantep, care abia promovaseră în Super Lig. Echipa lui Marius Şumudică a plătit 600 de mii de euro pentru a obţine transferul său de la FCSB. De atunci şi până în prezent, fundaşul brazilian cu cetăţenie română a jucat 30 de meciuri în Super Lig şi unul în Cupa Turciei. În acest interval, Morais a dat două pase de gol, a luat şapte cartonaşe galbene şi nu a fost niciodată eliminat.
Cu 2790 de minute strânse în tricoul lui Gaziantep, echipă care a terminat pe locul 8 campionatul trecut şi unde îi are colegi pe Alin Toşca şi pe Alexandru Maxim, Junior Morais a fost în sezonul trecut unul dintre fotbaliştii care a evoluat cel mai mult în Turcia.
Criză de fundaşi stânga la echipa naţională a României
Aşadar, Junior Morais are toate motivele să spere la o convocare la echipa naţională a României. Atât el, cât şi Camora, au suficiente argumente să le facă concurenţă omologilor lor tricolori. Deşi nu sunt o soluţie a la longue, cei doi pot ajuta naţionala pe termen scurt, mai ales în perspectiva play-off-ului de calificare la Campionatul European. Ca niciodată, selecţionerul României are de unde alege când vine vorba de postul de fundaş dreapta, marea problemă fiind, odată cu retragarea lui Răzvan Raţ, flancul stâng.
În dreapta, Mirel Rădoi se poate baza oricând pe nume precum Cristian Manea (CFR Cluj), Sergiu Hanca (Cracovia), Andrei Burcă (CFR Cluj), Cornel Râpă (Cracovia), Valentin Creţu (FCSB), Vasile Mogoş (Cremonese), Romario Benzar (Lecce), Alexandru Chipciu (CFR Cluj) sau Radu Boboc (Viitorul).
În schimb, postul de fundaş stânga pare mult mai greu de acoperit, în ciuda faptului că, la dubla din Liga Naţiunilor, cu Irlanda de Nord şi Austria, România a avut în lot nu mai puţin de trei fundaşi stânga: Nicuşor Bancu (U Craiova), Alin Toşca (Gaziantep) şi Florin Ştefan (Sepsi). Niciunul nu pare însă apt 100% pentru a acoperi acel post. Bancu provine din extremă stânga, Toşca a dat cel mai bun randament al său din postura de fundaş central, în timp ce Ştefan pare încă necopt pentru o asemenea responsabilitate.
articol redactat de Cristian Măciucă
Afla mai multe despre: romania, camora, radoi, nationala, junior morais