You are here:

Ce destin! E născut în Kiev, dar e cetăţean rus şi antrenează în România. Ce spune despre război: "Nu pot"

Ce destin! E născut în Kiev, dar e cetăţean rus şi antrenează în România. Ce spune despre război: "Nu pot"

Sporturi

Comentarii

Iuri Panchenko, antrenorul formaţiei feminine de volei CSM Bucureşti, nu a putut fost lăsat să intre în Ucraina la înmormântarea mamei, din cauza războiului.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a afectat şi continuă să afecteze pe toată lumea, inclusiv pe cei din lumea sportului. Iar unul dintre cei mai încercaţi din cauza acestui conflict e Iuri Panchenko, tehnicianul care a antrenat echipa feminină de volei CSM Bucureşti în returul campionatului Diviziei A1.

Cu el la timonă, „tigroaicele” au terminat pe locul 6 în clasament.

Născut la Kiev, acum 65 de ani, dar cetăţean rus în acte, acesta suferă o mare dramă personală de la începutul războiului.

„Pentru mine este foarte, foarte greu de vorbit. Prefer să nu intru în politică. Mama mea a murit la Kiev şi eu nici nu am putut să merg acolo la înmormântare. Este o mare durere, nici nu pot vorbi despre asta” – Iuri Panchenko, antrenor volei CSM Bucureşti.

El spune că de la începutul războiului a rămas singur şi că în ciuda conflictului, legăturile de familie au rămas.

„Din păcate acum am rămas singur. Sunt câţiva care au plecat şi câţiva care sunt încă în Ucraina, dar bunele relaţii au rămas, chiar dacă nu ne vedem”, spune Iuri Panchenko, antrenor volei CSM Bucureşti, pentru Sportsnet.

Este campion olimpic, mondial şi european

În anii ’80, Iuri Panchenko era unul dintre cei mai valoroşi voleibalişti ai lumii. Cu o înălţime de 1,98 m, el era titular în naţionala care domina voleiul mondial la acea vreme, cea a fostei Uniuni Sovietice.

La Jocurile Olimpice a cucerit aurul în 1980, la Moscova - după ce în semifinale învinsese România - şi argintul la Seul, în 1988. De asemenea, are un aur şi un argint la Campionatul Mondial şi nu mai puţin de cinci titluri europene. De multe ori, în competiţiile importante, drumurile URSS s-au intersectat cu cele ale naţionalei României.

Tocmai de aceea, s-a bucurat că a putut antrena la noi, căci s-a întâlnit cu mulţi foşti rivali care acum i-au devenit prieteni.

„Am jucat contra României la Campionatul Mondial, la Campionatele Europene şi chiar la Jocurile Olimpice. Şi contra lui Dinamo. Erau o echipă excelentă, cu jucători foarte puternici, interesanţi. Aveau o tehnică incredibilă şi o mare rapiditate în joc, reuşind să deschidă jocul când te aşteptai mai puţin. De aceea, când prindeau o zi bună, era greu să-i opreşti” – Iuri Panchenko, antrenor volei CSM Bucureşti.

El spune că diferenţa dintre generaţiile de atunci şi cele de acum e făcută de dragostea de ţară, mult mai mare atunci, şi de interesul material, mult mai dezvoltat acum.

”E greu de comparat cu vremea noastră, pentru că acum e altfel. Acum, banii sunt cei mai importanţi. Dar la noi nu era cazul. Am găsit aici şi prieteni care au jucat în naţionala României, şi ei au spus că nici pentru ei nu era o problemă de bani, ci de mândrie să joace la naţională. Exact aşa era şi la noi” – Iuri Panchenko, antrenor volei CSM Bucureşti.

Chiar dacă acum antrenează echipe feminine, Iuri Panchenko a condus de-a lungul carierei şi formaţii masculine.

„După părerea mea e mai uşor să lucrezi cu fete, dar e mai greu să găseşti un sentiment. Trebuie să fii mai diplomat, pentru că dacă începi să vorbeşti mai urât s-a terminat totul şi atunci, din punctul ăsta de vedere, devine mai uşor cu băieţii” – Iuri Panchenko, antrenor volei CSM Bucureşti.

 

Afla mai multe despre: iuri panchenkoiuri panchenko csm bucurestiiuri panchenko rusia 

viewscnt
Articole similare