You are here:

Ce şanse are FCSB de a se califica în primăvara europeană?

Ce şanse are FCSB de a se califica în primăvara europeană?galerie foto

Publicitate

Comentarii

FCSB s-a calificat în grupa principală Europa League şi a avut destul de mult noroc la tragerea la sorţi. Singurul „colos” aflat printre adversari este Manchester United, o echipă care nu este „în apele ei” de câteva sezoane.

Formatul competiţiei se schimbă radical în acest sezon, cele 36 de participante fiind pe acelaşi tablou. Expresia „primăvara europeană” îşi recapătă sensul, întrucât optimile de finală sunt programate în luna martie. Vom vedea ce şanse are campioana României să ajungă în această fază a competiţiei.

Cine va căuta ponturi pariuri experţi pentru meciurile „roş-albaştrilor” va vedea că aceştia sunt favoriţi în prima partidă, care este cu cel mai accesibil oponent. Pe 26 septembrie, FCSB joacă acasă cu RFS (Letonia). Iată care este programul celorlalte meciuri:

  • în deplasare cu PAOK (3 octombrie, ora 22:00)
  • în deplasare cu Rangers (24 octombrie, ora 22:00)
  • acasă cu Midtjylland (7 noiembrie, ora 19:45)
  • acasă cu Olympiacos (28 noiembrie, ora 22:00)
  • în deplasare cu Hoffenheim (12 decembrie, ora 19:45)
  • în deplasare cu Qarabag (23 ianuarie, ora 19:45)
  • acasă cu Manchester United (30 ianuarie, ora 22:00)

În noul format, primele 8 echipe din clasamentul general se vor califica în faza „optimilor”, fiind capi de serie la tragerea la sorţi. Formaţiile de pe locurile 9-24 vor disputa un Play-off pentru a merge mai departe. Cele de pe poziţiile 9-16 vor întâlni oponenţi de pe locurile 17-24 şi vor avea avantajul că vor disputa manşa retur pe teren propriu. Echipele care se vor clasa pe locul 25 sau mai jos vor părăsi cupele europene.

Şanse 0,3% pentru calificarea directă

S-au făcut tot felul de simulări cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, pentru a se estima şansele de calificare ale fiecărei participante. De exemplu, potrivit unui algoritm folosit de cei de la Football Meets Data, echipele care vor aduna 15 puncte vor avea 44% şanse de a termina pe poziţia a opta, ultima care duce direct în „optimi”.  Cine va acumula 14 puncte va avea 29% şanse de a prinde acea poziţie.

La rândul lor, cei de la Football Rankings au publicat predicţiile lor bazate pe calcule matematice, ajungând la concluzia că FCSB are 0,3% să se claseze pe unul dintre primele 8 locuri, care duc direct în optimile Europa League, 3,1% să se claseze pe locurile 1-16 şi 14,8% să fie în primele 24. Dintre cele 36 de participante, doar Elfsborg şi RFS sunt mai slab cotate.

Echipele cu cele mai mari şanse să se claseze pe locurile 1-8 sunt Galatasaray, AS Roma, Manchester United, Tottenham, Athletic Bilbao, Lazio, FC Porto, Real Sociedad.

Formaţiile cu şanse de a prinde Play-off-ul sunt Eintracht Frankfurt, Slavia Praga, Nice, Lyon, PAOK, Olympiacos, Anderlecht, Fenerbahce, Hoffenheim, Qarabag, Ajax, Midtjylland, Union SG, Braga, Bodo/Glimt, Glasgow Rangers.

De unde pot veni punctele?

În fotbal este posibil orice rezultat, însă putem face nişte calcule bazându-ne pe raportul de forţe dintre FCSB şi adversare, precum şi pe locul unde se joacă meciurile. Evident, „roş-albaştrii” vor avea un mic plus pe teren propriu, fiind probabil ca Arena Naţională să se umple cu fiecare ocazie.

În mod normal, echipa antrenată de Elias Charalambous trebuie să câştige cele trei puncte din confruntarea de acasă cu RFS. Ne putem gândi la victorii şi din meciurile cu Qarabag şi cu Midtjylland, chiar dacă nu va fi deloc uşor. Cu Rangers în deplasare şi cu Olympiacos acasă pot fi obţinute remize. Pare imposibil de scos ceva din confruntările cu Manchester United, Hoffenheim şi PAOK Salonic.

Aşadar, într-un caz fericit, FCSB poate aduna 11 puncte din cele opt partide, care par suficiente pentru participarea în Play-off-ul Europa League.

Afla mai multe despre: fcsbeuropa leagueadvertorial 

viewscnt
Articole similare