You are here:

Club World Cup 2029 ar putea muta fotbalul de club în iarna Qatarului

Club World Cup 2029 ar putea muta fotbalul de club în iarna Qataruluigalerie foto

Fotbal internațional

Comentarii

Atunci când FIFA a anunţat noul format extins al Club World Cup, cu 32 de echipe şi un miliard de dolari în joc, era clar că fotbalul de club intră într-o nouă eră. Dar ce nu era prevăzut: ediţia din 2029 ar putea rupe complet ritmul tradiţional al sezonului european. Qatar analizează serios posibilitatea de a organiza turneul în luna decembrie, reluând scenariul din 2022, când Campionatul Mondial s-a jucat tot iarna, din cauza temperaturilor sufocante ale verii.

Discuţiile s-au intensificat la Miami, în marja turneului din SUA, unde oficialii qatarezi au propus un pachet complet: infrastructură gata de folosit, logistică optimizată şi, mai ales, garanţia unui eveniment „carbon neutral”. Nouă stadioane operaţionale, dintre care şase deja active în campionatul intern, oferă condiţiile ideale pentru un format comprimat, fără zboruri lungi şi fără construcţii noi.

Pentru FIFA, ideea e seducătoare. Qatar livrează ce nicio altă ţară nu poate: siguranţă, control, temperaturi ideale în decembrie şi o capacitate logistică testată deja în 2022. Costurile sunt reduse, brandingul e solid, iar partenerii comerciali ar avea vizibilitate globală într-o perioadă relativ liberă de alte competiţii majore. Singura problemă? Europa.

Cluburile şi ligile din Europa nu privesc cu ochi buni această propunere. Un turneu în plină iarnă ar presupune întreruperea campionatelor interne, afectarea programului de recuperare al jucătorilor şi posibile conflicte de interese pentru sponsori. Premier League, de exemplu, are în mod tradiţional program încărcat de Crăciun şi Anul Nou. Mutarea turneului în decembrie înseamnă haos în calendar şi nemulţumiri în cascadă.

Nu e exclus ca FIFA să forţeze o licitaţie rapidă pentru 2029, tocmai pentru a oferi un avantaj logistic clar şi a evita luni de dispute. Alături de Qatar, în cursă se află Spania, Maroc şi Brazilia, însă doar prima are o infrastructură comparabilă şi o fereastră climatică acceptabilă. Marocul ar putea fi o soluţie, dar fără stadioane acoperite şi cu distanţe mari între oraşe, oferta devine mai puţin competitivă.

Pentru cluburi însă, partea financiară nu poate fi ignorată. Fondul de premiere este uriaş (peste un miliard de dolari împărţit între cele 32 de echipe participante) iar câştigătoarea turneului poate încasa peste 125 de milioane de dolari doar din drepturile comerciale şi premiile directe. E o miză care ar putea justifica orice sacrificiu de calendar.

Cum majoritatea echipelor mari au deja loturi extinse şi staff-uri dedicate pe mai multe fronturi, presiunea nu mai e aceeaşi ca în anii 1990, iar pentru amatorii de adrenalină, aceste turnee deschid pieţe noi de pariuri sportive, cu cote imprevizibile şi dispute decisive care au loc aproape zilnic.

Pe măsură ce FIFA încearcă să-şi securizeze agenda până în 2030, presiunea asupra calendarului devine din ce în ce mai mare. În joc nu mai e doar cine găzduieşte un trofeu, ci cine poate regla cel mai bine relaţia dintre spectacol, bani şi rezistenţa cluburilor la suprasolicitare.
Pentru fani, luna decembrie ar putea deveni, în viitor, nu doar perioada cadourilor şi a cupelor interne, ci şi sezonul în care cluburile de top din toate colţurile lumii se bat pentru un titlu mondial.

Afla mai multe despre: world cup 

viewscnt
Articole similare