You are here:

Concluzii despre delegaţia României, la finalul Jocurilor Olimpice de la Paris! Confirmările, surprizele şi dezamăgirile, după ce medaliile s-au acordat

Concluzii despre delegaţia României, la finalul Jocurilor Olimpice de la Paris! Confirmările, surprizele şi dezamăgirile, după ce medaliile s-au acordat

Jocurile olimpice

Comentarii

Jocurile Olimpice de vară de la Paris se încheie, iar Team Romania are în palmares nouă medalii, mai multe decât la Tokyo-2021 şi Rio-2016, unde s-au obţinut câte patru medalii. La Londra, în 2012, România a câştigat 7 medalii, iar la Beijing, în 2008, tricolorii au obţinut 9 medalii.

Marile speranţe ale delegaţiei române s-au îndreptat de la început spre David Popovici şi spre canotori. De acolo trebuia să vină aurul. Şi a venit.

David Popovici a devenit rege la 200 metri liber, după o cursă spectaculoasă, tânărul de nici 20 de ani reuşind să mai aducă o medalie, de această dată de aur, la 100 metri liber.

Nici echipajul de 8+1 nu a dezamăgit, fetele care fac “barca să zboare“ -  Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu - ducând România pe prima treaptă a podiumului fără emoţii.

La 30 iulie, Marian Florian Enache şi Andrei Sebastian Cornea s-au calificat în finala probei de dublu vâsle masculin de pe ultimul loc din seria lor. A doua zi au plecat în finală de pe culoarul 1, considerat cel mai puţin avantajos. A fost asta o problemă pentru tinerii canotori români? Absolut niciuna. “Suntem zeii apelor în proba de dublu vâsle masculin, Ştiam că putem reuşi, doar că nu am vrut să mă afirm înainte“, a spus după cursa de aur Marian Florian Enache.

Dacă la canotaj s-au mai obţinut încă trei medalii de argint prin  Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin categorie uşoară, surpriza a venit de la haltere.

Deşi venea din postura de campioană europeană, totuşi Mihaela Cambei nu era printre marile favorite. Dar fata de 21 de ani din Oneşti, care are tatuajul Be Brave (FII curajoasă) pe gât, a reuşit la 49 de kilograme să ridice 205 kilograme şi mai ales să câştige argintul olimpic, la prima sa participare la Olimpiadă.

Poate cea mai mare dezamăgire a Jocurilor pentru Team Romania a fost canoistul Cătălin Chirilă. Calificat în semifinale cu record olimpic la canoe simplu 1000 metri, tânărul de 26 de ani nu a reuşit accederea în finală. “Cu vremea nu te poţi pune. Asta este principala concluzie pe care o pot trage“, a spus Chirilă după cursă.

Nici la tenis de masă nu s-au obţinut rezultatele scontate, mai ales după ce echipa feminină a fost eliminată de India în primul tur. După meci, antrenorul coordonator Viorel Filimon a anunţat că renunţă la funcţie.

Cu bronzul Anei Maria Bărbosu obţinută după recursul la TAS, Team Romania pleacă de la Paris cu nouă medalii. Mai multe ca la Tokyo şi mai multe ca la Rio, dar la fel de multe ca la Beijing în 2008.

În urmă cu exact 20 de ani, la Atena, România obţinea 19 medalii.

Afla mai multe despre: medalii romania jocurile olimpiceromania jocurile olimpice 

viewscnt
Articole similare