Cristi Balaj (49 de ani), fost ecuson FIFA şi actual director al ANAD, a vorbit despre punctele importante din cariera sa de arbitru.
Balaj a mărturisit că s-a întâmplat de multe ori, chiar şi în timpul unor meciuri importante, să ia decizi mai puţin înspirate.
„E crunt atunci când greşeşti! Ştiam ce înseamnă ca un jucător să muncească o săptămână, o lună, un an de zile şi un arbitru să îşi bată joc de munca lui, să-i risipească visul de a obţine o performanţă”, a declarat fostul mare arbitru pentru playsport.ro.
Întrebat dacă şi-a cerut vreodată scuze fotbaliştilor pentru greşelile comise, Balaj a mărturisit: „De multe ori! Din păcate nu am putut să o fac decât în privat. Îmi aduc aminte de o discuţie cu Vlădoiu, el juca la FC Argeş şi a ieşit mingea afară, lângă steagul de colţ. Nu am văzut dacă balonul l-a atins pe atacant, care era Vlădoiu, sau din apărător. Regula era să acord aruncarea pentru echipa din apărare. Aveam o şansă în plus ca eroarea mea să nu lase repercusiuni, adică să se finalizeze cu gol. Şi Vlădoiu s-a întors şi a ţipat la mine, era surescitat. Şi i-am spus: „Îmi cer scuze dacă am greşit, efectiv nu am văzut”.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
El a realizat, l-am dezarmat total şi răspunsul lui a fost pe măsură: „Eu îmi cer scuze pentru modul în care m-am adresat”. Arbitrii sunt oameni şi trebuie ca, pe terenul de joc – şi văd că lipseşte, în ziua de azi, acest lucru-, să înţeleagă, atât fotbaliştii, cât şi cei din suprafaţa tehnică, faptul că nu eşti un duşman al lor”.
- 340 de meciuri a condus Cristi Balaj în prima divizie a fotbalului românesc
Dezavantajele din cariera de arbitru
Balaj deţine recordul pentru cele mai multe finale de Cupa României arbitrate, patru (2002, 2004, 2009 şi 2013) şi este pe primul loc în topul celor mai multe derby-uri Steaua- Dinamo oficiate, nouă.
Cariera de arbitru însă i-a furat multe momente alături de familie, dar şi o afacere de care nu a reuşit să se ocupe şi în urma căruia a pierdut foarte mulţi bani.
„M-a îndepărtat de familie şi, chiar dacă cel mai important lucru pe care-l am în viaţă sunt copiii mei, stilul ăsta de viaţă m-a dus în situaţia în care am pierdut. Eu am trecut printr-un divorţ, iar arbitrajul este o cauză a acestui divorţ. Primul vinovat sunt eu şi, după, arbitrajul, la o distanţă foarte mică. Sunt norocos că am depăşit acea perioadă grea, mi-am refăcut viaţa şi am o relaţie frumoasă şi de respect cu toţi cei care au fost sau sunt în jurul meu.
Un alt aspect important, arbitrajul mi-a adus deservicii majore în afacerile pe care le-am avut. Sunt un om care, fiind asociat într-o firmă, din cauza drumurilor pe care le-am făcut, nu am avut cum să mă ocup de această afacere.
Nu eu am fost cel care a administrat firma şi, astfel, această societate a fost furată, există sentinţe definitive care au stabilit acest lucru şi, astfel, din cauza acestor furturi, firma nu a reuşit să acopere creditele la bancă, pentru că avea de recuperat mult mai mult decât acest credit. Nu ştiu dacă a meritat sacrificiul, da şi nu!”, a povestit în interviu pe larg acordat sursei citate anterior.
Fostul mare arbitru este în funcţie de preşedinte la Agenţia Naţională Anti-Doping din anul 2019.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: cristi balaj, arbitraj, liga 1