Campionatul Mondial de fotbal 2018 a depăşit faza grupelor şi ziua de pauză ne oferă prilejul de a trage primele concluzii despre competiţia din Rusia.
S-au jucat 48 de meciuri la CM 2018, în care am văzut 122 de goluri şi un singur rezultat de 0-0, între Franţa şi Danemarca. S-au acordat 24 de penalty-uri până acum (record absolut) şi am avut parte de două hat-trick-uri reuşite de Cristiano Ronaldo şi Harry Kane.
VAR chiar face diferenţa
Sistemul VAR (video assistant referee) a fost implementat în premieră la acest turneu final, iar părerea unanimă e că reprezintă un plus. Sigur, au existat şi câteva decizii discutabile, însă în general folosirea arbitrajului video a redus simţitor greşelile importante de arbitraj. Primul penalty dictat graţie sistemului VAR a fost în partida Franţa - Australia 2-1, la o cădere a lui Antoine Griezmann, la care arbitrul lăsase jocul să continue.
Granzii se pun greu în mişcare... sau deloc
A fost o fază a grupelor în care favoritele tradiţionale au început cu frâna de mână trasă. Brazilia, Spania şi Argentina au aşteptat ultimele meciuri din grupă pentru a-şi asigura calificarea şi au avut parte de meciuri complicate. Franţa a ajuns neînvinsă în optimi, dar nu a impresionat în niciun moment, în timp ce campioana en-titre, Germania, a terminat pe ultimul loc în Grupa F.
Belgia şi Anglia au fost singurele echipe cu pretenţii care au defilat cu adevărat în faza grupelor, însă au beneficiat şi de două adversare - Tunisia şi Panama - naive în apărare.
Surprize, surprize şi două revelaţii ale turneului
Evident, au existat şi surprize la acest Mondial, una dintre ele fiind chiar gazda turneului final, Rusia. Calificarea în optimi nu e neapărat o surpriză, însă maniera în care elevii lui Stanislav Cherchesov au obţinut-o a surprins. Ruşii au defilat cu Arabia Saudită şi Egipt şi s-au împiedicat doar de Uruguay, într-un meci în care singura miză era locul final ocupat în grupă.
Totuşi, marile surprize ale turneului final vin din Grupa F, unde Suedia şi Mexic au terminat pe primele două locuri, peste Coreea de Sud şi Germania.
Mexicanii au început spectaculos turneul final, cu o victorie superbă în faţa Germaniei şi au lăsat impresia că pot merge departe în competiţie. Au încheiat însă grupa pe locul 2 în cele din urmă şi au în faţă un meci complicat, cu Brazilia.
Totuşi, marea revelaţie a turneului rămâne Suedia, o echipă ajunsă la CM după un play-off în care a eliminat Italia. Nordicii păreau într-o situaţie dificilă înainte de ultimul meci din grupă, însă au învins fără drept de apel Mexicul şi merg în optimi de pe primul loc.
Blestemul campioanelor mondiale din Europa
Marea decepţie a CM 2018 e fără îndoială Germania, după ce campionii mondiali au părăsit competiţia ocupând ultimul loc în Grupa F. Trupa lui Low a continuat astfel o serie neagră a deţinătoarelor trofeului din Europa, începută de Franţa în 2002 şi continuată de Italia (2010) şi Spania (2014). De fiecare dată, naţionalele în cauză au ajuns la Mondial în calitate de campioane en-titre, dar nu au reuşit să treacă de faza grupelor.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Nu le-am văzut chiar pe toate
Dacă cineva avea impresia asta, s-a înşelat. Mondialul din Rusia ne-a adus o premieră pentru turneele finale: prima echipă calificată graţie clasamentului Fair-play! Japonia a ajuns în optimi după ce a încheiat Grupa H la egalitate perfectă cu Senegal, echipă cu care remizase în meciul direct, scor 2-2. Egali la puncte, la golaveraj, goluri marcate şi în meciul direct, niponii şi africanii au fost departajaţi în funcţie de penultimul criteriu: clasamentul fair-play! Şi Japonia a profitat de faptul că a primit doar 4 galbene, în timp ce Senegal a avut 6 cartonaşe galbene. Dacă egalitatea ar fi continuat şi aici, echipa calificată urma să fie decisă prin tragere la sorţi.
Mai există echipe mici? Da!
"În fotbalul actual nu mai există echipe mici", e o frază rostită atât de des de personajele principale din sportul rege încât a devenit limbaj de lemn. E scuza perfectă pentru orice eşec neaşteptat sau o formă de politeţe înainte de confruntările dintre un "colos" şi un "pitic" al fotbalului. Însă CM 2018 ne arată că mai există echipe mici, chiar dacă am avut parte şi de surprize precum Iran, care s-a predat incredibil de greu cu Spania şi a remizat cu Portugalia, Maroc (egala Spaniei în ultimul meci). Belgia şi Anglia au arătat în Grupa G că mondialul a fost o căciulă prea mare pentru Panama şi Tunisia, chiar dacă victoria britanicilor cu formaţia africană a venit târziu. Iar Rusia şi Uruguay n-au avut nicio emoţie în Grupa A, din care au mai făcut parte Egipt şi Arabia Saudită.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Excepţia Columbia
Columbia reprezintă excepţia optimilor de finală dintr-un anumit punct de vedere. Trupa condusă din teren de Falcao şi James Rodriguez este singura formaţie care a pierdut primul meci din grupă (1-2 cu Japonia) şi a reuşit să ajungă în fazele eliminatorii. Mai mult, sud-americanii au câştigat Grupa H şi vor întâlni Anglia în una din cele mai aşteptate optimi ale Campionatului Mondial.
Columbienii au început turneul final cum nu se poate mai prost: penalty şi eliminare în minutul 3(!) al primului meci, cu Japonia! Au pierdut partida, însă au încheiat grupa cu două victorii fără gol primit (3-0 cu Polonia şi 1-0 cu Senegal).
Toate echipele ajunse la baraj în calificările europene sunt în optimi
Patru din cele 16 echipe care vor juca în optimile CM 2018 sunt formaţii europene care şi-au obţinut biletele pentru turneul final după ce au fost nevoite să joace meciuri de baraj în preliminarii.
Croaţia, Elveţia, Danemarca şi Suedia au încheiat grupele de calificare pe locul 2 şi au fost nevoite să treacă de duble de foc pentru a ajunge la Mondial. Dar a meritat! Croaţia şi Suedia şi-au câştigat grupele la CM 2018, în timp ce Elveţia şi Danemarca s-au calificat şi ele ocupând locul doi în grupele din care au făcut parte fără să piardă (ambele au strâns câte o victorie şi două remize).
Fără africani după faza grupelor pentru prima dată după 36 de ani
Nigeria şi Senegal au lăsat impresia că pot produce surpriza şi şi-au ţinut fanii cu sufletul la gură până la ultima fază a partidelor din grupe, însă în cele din urmă s-au văzut eliminate de la CM 2018. E pentru prima dată după ediţia din 1982 când Africa nu are nicio reprezentantă în fazele finale.
Nigeria a spus adio competiţiei după ce a primit un gol pe final în partida cu Argentina, în timp ce povestea Senegalului e una şi mai dramatică. Învinşi de Columbia în ultima partidă, Mane şi Compania au încheiat Grupa H la egalitate perfectă cu Japonia, însă au fost eliminaţi pe baza clasamentului Fair-play, cu două cartonaşe galbene încasate în plus faţă de niponi.
Superlativele fazei grupelor
Cel mai bun meci al fazei grupelor a fost fără îndoială confruntarea dintre Spania şi Portugalia, încheiată la egalitate, scor 3-3. A fost un meci cu de toate, cu răsturnări de scor şi totodată partida care a dat şi cea mai bună performanţă individuală a turneului de până acum. Cristiano Ronaldo a obţinut aproape de unul singur un punct pentru Portugalia, după ce a reuşit o triplă în poarta lui De Gea.
Când vine însă vorba de cel mai bun jucător al turneului după faza grupelor, bătălia se dă la prima vedere între croatul Luka Modric şi brazilianul Philippe Coutinho. Adică un duel la distanţă între Real Madrid şi Barcelona. Modric a fost motorul echipei sale într-o grupă cu Argentina, Nigeria şi Islanda, pe care croaţii au câştigat-o cu punctaj maxim şi în care au spulberat pur şi simplu Argentina, scor 3-0.
De cealaltă parte, Coutinho a fost omul-cheie al Braziliei, reuşind să înscrie în partidele cu Elveţia (1-1) şi Costa Rica (2-0) şi să pasese decisiv în ultimul meci, cu Serbia (2-0).
GALERIE FOTO - Cele mai frumoase fane de la Campionatul Mondial
Afla mai multe despre: rusia, cm 2018, concluzii, brazilia, concluzii cm