Italia, Spania, Belgia şi Franţa sunt echipele care vor lupta pentru câştigarea celei de-a doua ediţii a Ligii Naţiunilor.
Meciurile din semifinalele acestei competiţii vor avea loc în luna octombrie, în Italia.
În prima semifinală se vor întâlni, pe 6 octombrie, de la ora 21:45, Italia şi Spania, pe stadionul San Siro din Milano. Apoi, pe 7 octombrie, de la ora 21:45, se vor duela Belgia şi Franţa, pe Juventus Stadio din Torino.
Pe 10 octombrie vor avea loc meciurile pentru locul trei. Învinsele vor evolua de la ora 16:00, în timp ce învingătoarele vor disputa finala pe San Siro, de la ora 21:45.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Franţa, favorită să câştige Liga Naţiunilor
La pariuri, Franţa este considerată favorită să câştige Liga Naţiunilor, având cota 3.00. Belgia este creditată cu şansa a doua, cu cota 3.50, în timp ce gazda Final Four-ului, Italia, are cota 4.00. Spania este văzută cu cele mai mici şanse, având cota 4.25.
În ce priveşte meciurile din semifinale, la pariuri se anunţă un echilibru total în duelul dintre Italia şi Spania. Italia are cota 2.65 la victorie, egalul are cota 3.45, în timp ce succesul Spaniei are cota 2.60.
În privinţa meciului dintre Belgia şi Franţa, naţionala "Cocoşului Galic" are un uşor avantaj, conform cotelor de la casele de pariuri. Astfel, Franţa are cota 2.35 la victorie, Belgia are cota 2.88, iar egalul are cota 3.55. În aceste condiţii, se aşteaptă un meci foarte echilibrat în Final Four-ul din Italia.
Cum au ajuns echipele în Final Four-ul Ligii Naţiunilor
Italia a fost repartizată în Grupa A, alături de Olanda, Polonia şi Bosnia şi Herţegovina. Italienii au câştigat această grupă, cu 3 victorii şi 3 remize, fără nicio înfrângere.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Belgia a câştigat în schimb o grupă cu Danemarca, Anglia şi Islanda, cu cinci victorii şi o înfrângere. Franţa a terminat pe primul loc într-o grupă cu Portugalia, Croaţia şi Suedia, având cinci victorii şi un egal.
În schimb, Spania a fost prima într-o grupă cu Germania, Elveţia şi Ucraina, cu 3 victorii, 2 remize şi 1 înfrângere.
Meciurile din Final Four-ul Ligii Naţiunilor se vor disputa într-o singură manşă. În caz de egalitate, se vor disputa două reprize de prelungiri, iar dacă rezultatul rămâne egal se va ajunge la loviturile de departajare.
În cazul meciului pentru locul trei nu se va mai merge însă în prelungiri la egalitate, ci direct la loviturile de departajare.
La meciuri, echipele vor avea dreptul să facă cinci schimbări, în trei momente diferite din timpul de joc, la care se adaugă cele din pauze. În cazul în care se va ajunge în prelungiri va fi permisă şi a şasea schimbare.
Portugalia e prima campioană din Liga Naţiunilor
Prima câştigătoare a Ligii Naţiunilor a fost stabilită în 2019. Portugalia a câştigat Final Four-ul, după ce a învins în finală naţionala Olandei, scor 1-0. Anglia a terminat pe locul trei, după ce a învins Elveţia.
În semifinale, Portugalia a întâlnit Elveţia şi a câştigat cu 3-0, după un hattrick al lui Cristiano Ronaldo. Pentru elveţieni a marcat Rodriguez, din penalty.
În cealaltă semifinală, Olanda a învins Anglia cu 3-1, după prelungiri. Rashford a deschis scorul, dar De Ligt a egalat spre finalul meciului. Autogolul lui Walker şi reuşita lui Promes i-au dus pe batavi în finală.
Portugalia a învins aşadar Olanda în finală, după o reuşită a lui Guedes. În finala mică, Anglia a învins Elveţia la loviturile de departajare.
Echipa turneului a fost următoarea: Jordan Pickford - Daley Blind, Virgil van Dijk, Ruben Dias, Nelson Semedo - Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum, Bruno Fernandes - Cristiano Ronaldo, Bernando Silva, Xherdan Shaqiri.
UEFA l-a desemnat pe Bernando Silva cel mai bun jucător al turneului. În schimb, cel mai bun tânăr jucător al competiţiei a fost desemnat Frenkie de Jong. Cristiano Ronaldo a marcat cel mai frumos gol din Final Four-ul Ligii Naţiunilor. Au fost patru nominalizări, dintre care trei ale lui Ronaldo.
Portugalia a primit un cec în valoare de 6 milioane de euro pentru că a câştigat turneul, în timp ce Olanda a încasat 4.5 milioane de euro. Anglia a plecat acasă cu 3.5 milioane de euro, iar Elveţia s-a mulţumit cu 2.5 milioane de euro.
Ce a făcut România în Liga Naţiunilor
România a început Liga Naţiunilor în Liga C, iar la prima ediţie a terminat pe locul doi, într-o grupă din care au mai făcut parte Serbia, Muntenegru şi Lituania. Echipa noastră a avut 12 puncte, două mai puţin decât câştigătoarea Serbia. Chiar şi aşa, echipa noastră a reuşit să promoveze în Liga B.
Parcursul din Liga B a fost însă sub aşteptări, echipa noastră terminând pe locul 3, cu 8 puncte, trei dintre acestea fiind obţinute după victoria la masa verde cu Norvegia. Austria a câştigat grupa, Norvegia a terminat pe doi, iar Irlanda de Nord a fost ultima.
În aceste condiţii, naţionala noastră va evolua şi anul următor în Liga B a Ligii Naţiunilor.
Afla mai multe despre: liga natiunilor