You are here:

Cuvintele cu care "Kaiserul" Beckenbauer a intrat în istorie: "Oamenii spun că fotbalul este un drog. Nu sunt dependent de fotbal, dar îl iubesc"

Cuvintele cu care "Kaiserul" Beckenbauer a intrat în istorie: "Oamenii spun că fotbalul este un drog. Nu sunt dependent de fotbal, dar îl iubesc"

Special

Comentarii

Dublu câştigător al Balonului de Aur, campion mondial şi european... A câştigat totul. În toate rolurile. "Kaiserul" a murit luni, la vârsta de 78 de ani. A fost simbolul unei Germanii cuceritoare.

Născut în 1945 în cartierul muncitoresc Giesing, în ruinele oraşului München, fiul unui secretar general al poştei a făcut primii paşi pe teren în culorile echipei lui Fritz Walter, München 1860. La acea vreme, el era atacant. Următoarea sa destinaţie a fost vecina Bayern Munchen, echipa din umbră, care nu era încă în Bundesliga. La vârsta de 18 ani, a jucat în prima echipă (după 6 meciuri a fost selecţionat pentru echipa naţională). După ce a alunecat la mijlocul terenului şi apoi pe postul de libero, s-a impus ca emblemă a unui club care străluceşte, a unui fotbal care învinge. Pe fiecare teren, scrie Le Figaro.

Cariera sa, care îşi are rădăcinile în Bavaria, spune, de asemenea, povestea unui club, a ascensiunii sale, a influenţei sale, a succesului său sportiv şi economic şi a dominaţiei sale. Împreună cu Sepp Maier, Gerd Müller, Paul Breitner, Uli Hoeness, Hans-Georg Schwarzenbeck şi Hans-Josef Kapellmann, a construit o dinastie (3 Cupe ale Cluburilor Campionilor Europeni şi 4 titluri de campion al Germaniei în şase ani) care, în combinaţie cu personalităţile puternice ale lui Günter Netzer, Rainer Bonhof şi Berti Vogts de la Borussia Mönchengladbach, a câştigat titlul mondial la München, în 1974. Carismaticul Beckenbauer a devenit un simbol.

"Johan (Cruyff) a fost cel mai bun fotbalist, dar eu sunt campionul mondial", recunoaşte el. "La fel ca Bobby Moore, Franz Beckenbauer avea un dar special: nu avea nevoie să pară niciodată rapid - deşi în cazul lui putea fi rapid ca un fulger - pentru că mintea lui era de obicei cu două sau chiar trei mişcări înaintea tuturor celorlalţi. În orice joc cu mingea în mişcare, marii jucători nu se grăbesc. Beckenbauer era atât de perspicace încât, în afară de faptul că uneori dădea iluzia că este leneş din punct de vedere fizic, anticiparea sa îl făcea să fie atât dirijorul unei echipe, cât şi solistul acesteia", scria cândva The Telegraph despre cel care a revoluţionat poziţia de libero. Şi a fost recompensat cu două Baloane de Aur (1972 şi 1976).

"A fost cel mai bun. Este cel mai bun. Şi nu există nimeni mai bun pentru a-i urma", a declarat Günter Netzer pentru Süddeutsche Zeitung în urmă cu câţiva ani. Beckenbauer, la rândul său, a spus în L'Equipe la moartea lui Gerd Müller, în 2021: "Am spus întotdeauna: este foarte bine să spunem că sunt cel mai bun jucător al Germaniei din toate timpurile, dar aş fi putut deveni cel mai bun fără Gerd Müller? Niciodată. De fapt, el a avut un impact mai mare în istoria lui Bayern. Poate că nu a fost cel mai bun, dar a fost, fără îndoială, cel mai important jucător din istoria clubului. Fără toate golurile sale, Bayern nu ar fi fost unde este astăzi".

După ce a strălucit în Europa, la sfârşitul anilor '70 a împărţit aventura Cosmos New York cu Pelé pentru a da un impuls fotbalului de peste Atlantic. Vecinul său a fost o altă vedetă, Rudolf Nureev. Pe măsură ce se apropia sfârşitul carierei sale, a îmbrăcat ultimele sale tricouri în Germania, la Hamburg, înainte de o ultimă perioadă la New York, în 1983. Apoi a întors pagina fără să părăsească terenul: "Oamenii spun adesea că fotbalul este un drog. Eu spun că fotbalul este o pasiune, o dorinţă. Eu nu sunt dependent de fotbal. Dar iubesc fotbalul", mărturisea el.

Ca antrenor, a câştigat Cupa Mondială în 1990. După ce a pierdut finala din 1986 în faţa diabolicului argentinian Diego Maradona, l-a făcut pe strategul argentinian să plângă în momentul revanşei, în fluierăturile unei mulţimi italiene dezlănţuite împotriva argentinianului. Beckenbauer a împărţit cu Mario Zagallo (li s-a alăturat mai târziu Didier Deschamps) faptul că a fost campion mondial atât ca jucător, cât şi ca antrenor.

Franz Beckenbauer a fost "un împărat, o figură strălucitoare şi un campion mondial", potrivit lui Kicker. "Putea să înfiinţeze un partid cu 14 zile înainte de alegeri şi să ajungă cancelar", a glumit cândva Rudi Assauer, fostul jucător şi manager al lui Schalke 04.

Henry Kissinger, fostul diplomat american, a scris în Time despre această figură emblematică: "Nici o altă figură din fotbal, cu posibila excepţie a lui Pele, nu a atins statutul mitic al lui Beckenbauer".

Pe parcursul carierei sale de antrenor, Franz Beckenbauer a adăugat un titlu de campion al Bundesligii, o Cupă UEFA şi un titlu de campion al Franţei în palmaresul său imens. Sedus de Bernard Tapie, care căuta o figură care să adauge prestigiu şi greutate la provocarea continentală a grupării Olympique Marseille, germanul a petrecut un an la Marseille la începutul anilor '90, un antrenor de prestigiu care a fost retrogradat la un rol de consilier după doar patru luni.

Franz Beckenbauer a devenit apoi preşedinte al lui Bayern Munchen şi apoi preşedinte al comitetului de organizare a Cupei Mondiale din 2006. Un episod care l-a afectat grav atunci când a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2015 din cauza unor suspiciuni de corupţie. Din 2011, el a ocupat diverse funcţii în cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal.

Consultant, figură populară pentru publicitari (în anii 1960 a apărut în clipuri alb-negru pentru supa Knor) şi subiect al unui documentar intitulat "Libero", Franz Beckenbauer, după care a fost numită o linie de îmbrăcăminte Adidas, era de zeci de ani un personaj important în viaţa cotidiană a germanilor. O figură stabilă şi solidă. Asta înainte ca problemele de sănătate (operaţie pe cord, glaucom la un ochi, operaţie de înlocuire a şoldului) să-l priveze încet de partidele de golf şi să-l îndepărteze treptat de terenuri şi de lumina reflectoarelor.

Într-un documentar ce urmează să fie difuzat astăzi, fratele său Walter a declarat: "Dacă aş spune că este bine, aş minţi, iar mie nu-mi place să mint. Nu se simte bine".

Moartea lui Beckenbauer survine la două zile după cea a unul alt mare fotbalist şi antrenor, brazilianul Mario Zagallo, care a decedat la 92 de ani.

Afla mai multe despre: franz beckenbauerfranz beckenbauer bayern munchen 

viewscnt
Articole similare