You are here:

De colecţie! Ion Ţiriac a fost emoţionat atunci când şi-a revăzut, după 58 de ani, foştii colegi din echipa naţională de hochei a României | FOTO

De colecţie! Ion Ţiriac a fost emoţionat atunci când şi-a revăzut, după 58 de ani, foştii colegi din echipa naţională de hochei a României | FOTOgalerie foto

Hochei pe gheață

Comentarii

În urmă cu 58 de ani, echipa naţională de hochei a României participa în premieră la Jocurile Olimpice de iarnă. Acea ediţie olimpică avea să fie organizată la Innsbruck, în Austria. Din echipa României a făcut parte atunci şi Ion Ţiriac, care peste ani avea să devină unul dintre cei mai importanţi jucători de tenis ai ţării, alături de Ilie Năstase. A fost singură ediţie olimpică la care Ţiriac a fost prezent în calitate de sportiv.

La 58 de de ani de la acel moment, Ţiriac şi-a dorit în mod special să aibă o întâlnire cu foştii săi colegi de echipă. Aceasta a avut loc la Miercurea Ciuc, iar la evenimentul organizat de omul de afaceri au răspuns: Eduard Pană, Ştefan Ionescu, Takacs Lajos, Varga Dezideriu, Anton Biro, Kalamar Alexandru, Takacs Istvan şi Ioanovici Imre.

Foto: arhivă personală Ion Ţiriac

O întâlnire la care a fost prezent şi actualul ministru al sportului, Eduard Novak.

Vădit emoţionat, Ţiriac a declarat pentru telekomsport.ro. "Adevărul e că, de vreo trei, patru ani, discutând cu Eduard Pană, care e responsabilul la patinoarul nostru din Bucureşti, ne tot hotărâm, hai să ne vedem, hai să ne vedem! Până  ne-am hotărât, am rămas tot mai puţini. Noroc că am găsit timpul ăsta...Domnule, este un simţământ foarte curios. Să  vezi toţi oamenii ăştia, din nou, pe care nu i-ai văzut de cincizeci de ani, de şaizeci de ani, nu ştiu de câţi or fi....Unul are 92 de ani altul, altul 85...Este un cadou pe care mi l am făcut şi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns în situaţia asta, să ne vedem. În rest, n-aş putea să vă spun mai multe. Ne-am împărtăşit amintiri, ce frumos era atunci, cât e de frumos acum. Dar nu poţi să  le compari pentru că suntem trei generaţii diferite, nu două, dar ne-am bucurat toţi că ne -am vazut". 

Eduard Pană, singurul român în viaţă membru în Hall of Fame

Între componenţii echipei României de atunci s-a numărat şi Eduard Pană, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Ţiriac. 

Pană, singurul român în viaţă, membru în Hall of Fame-ul hocheiului, a ţinut să precizeze că România a participat la Innsbruck cu o echipă foarte puternică. "Chiar dacă am fost învinşi de echipă Americii, noi am avut jucători de top care erau foarte bine apreciaţi în străinătate. În hochei, noi am avut o tradiţie. Să nu uităm că în 1977, la Viena, am reuşit o victorie mare, la Campionatul Mondial, grupa A, tot în faţa Americii", a precizat Pană. 

La Innsbruck a apărut Satul Olimpic

La Innsbruck, în 1964, a apărut pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice hibernale, Satul Olimpic, după modelul celui construit  la JO de vară. A fost introdus cronometrajul la sutimi de secundă pentru probele de schi alpin şi, tot ca noutate, probele de bob s-au desfăşurat în premieră, pe o pistă artificială.

Ţiriac nu a renunţat la patinele din anii 60

 Eduard Pană a povestit că şi azi când vine la patinoarul din Otopeni, care-i poartă  numele  Ion Ţiriac preferă să între pe gheaţă cu patinele din anii 60. "În acele patine se simte cel nai bine.  Gândiţi-vă  că sunt făcute sută la sută din piele. Sunt extrem de bune. Dânsul doar acele patine le încălţă" a mai spus Pană.

Articol scris de Răzvan Ionaşcu

 Galerie foto

Afla mai multe despre: ion tiriac hocheihochei romania 

viewscnt
Articole similare