Abandonat la trei ani, născut cu o malformaţie a membrelor, dar cu o voinţă pe care puţini o pot egala. Este povestea lui Bobi Simion, cel care a cucerit medalii europene la para tenis de masă, după ce a descoperit acest sport din întâmplare, într-un loc unde venise doar să înveţe limba engleză.
Eveniment istoric pentru mişcarea paralimpică din România. Pentru prima dată, cei mai valoroşi sportivi paralimpici ai României au petrecut o săptămână într-un cantonament comun organizat la complexul „Lia Manoliu” dn Capitală. Totul la iniţiativa noului preşedinte al Comitetului Paralimpic Român, fostul campion paralimpic Eduard Novak.
Numărul 3 mondial la paratenis de masă, Bobi Simion a venit din Cluj-Napoca alături de echipa lui, pentru a-i cunoaşte pe colegii de la alte cluburi şi discipline. Povestea lui în paratenisul de masă este … de film!
„N-am fost să descopăr neapărat sportul, ci am vrut să învăţ limba engleză mai bine. Şi atunci am descoperit în acel club că există şi acest sport şi mi-am adus aminte din copilăria mea că am mai dat şi eu de câteva ori cu paleta şi am zis să reîncerc din nou acest sport. Nu am crezut că voi ajunge să-l practic la un nivel atât de sus şi să ajung la competiţii internaţionale cum au fost Jocurile Olimpice”, a spus Bobi Simion, multiplu medaliat european la para tenis de masă, conform Sportsnet.ro.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
A început târziu sportul, dar s-a îndrăgostit atât de mult de tenis de masă încât s-a antrenat câte 5-6 ore pe zi, iar rezultatele s-au văzut. Acum este pe locul 3 în lume!
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
„Am început destul de târziu, la 27 de ani. La 21, să zicem, dar la 27 am început să joc la nivel destul de sus. Cam 5-6 ore pe zi mă antrenez. Cumva corpul meu s-a obişnuit cu aşa efort de atâţia ani. Pot să zic că deja m-am obişnuit. Dacă o faci cu plăcere, atunci nu cred că mai simţi cât de obositor este”, a mai spus sportivul.
După cum recunoaşte, sportul i-a schimbat total viaţa lui Bobi Simion: „Pot să zic că mi-a schimbat, în primul rând, fizic, psihic şi a venit şi partea financiară mai târziu, dar pentru mine a fost mai important partea fizică, pentru că nefăcând acest sport, cred că nu ştiam care e ţelul meu în viaţă”.
Peste 25 de ani de lucru cu acelaşi antrenor!
La Bucureşti, Bobi a fost însoţit şi de cel care îi este antrenor de peste 25 de ani, Dan Năsui. Numit antrenorul principal al loturilor de paratenis de masă, acesta spune că principalul obiectiv este cucerirea unei medalii la Los Angeles 2028.
„Am fost şi colegi de echipă. Am jucat şi eu vreo 10-12 ani, am fost colegi de echipă, după care, de 16 ani, să zic, lucrăm împreună. Eu antrenor, el jucător. Deci, de vreo 25-26 de ani. Cred că am făcut o echipă bună până acum şi, de acum, sper că şi mai bună şi să reuşim să luăm o medalie la Los Angeles”, a declarat Dan Năsui, antrenor principal la para tenis de masă.
Membru cu vechime al comunităţii sportului paralimpic, Dan Năsui spune că, în sfârşit, acum sportivii şi antrenorii simt că fac parte dintr-o comunitate, iar la dezvoltarea acestui sentiment a contribuit şi acest Parasport Camp 2025.
„O iniţiativă foarte bună, ceva nou pentru ăştia mai vechi în sistem, sportivi şi antrenori. Ne bucurăm de această iniţiativă şi cred că e ceva bun. Acum lucrăm profesionist, suntem pe un drum bun, acum facem ce trebuie. Cred că înainte un mare minus era chestia asta, pentru că noi nu ne cunoşteam cu celelalte ramuri de sport, nu socializam, chiar şi noi între noi. Practic, nu era o atmosferă de familie, de echipă. Cred că asta o să ne unească mai mult, o să fim o familie, o să ne bucurăm, o să se bucure sportivii şi unul pentru celălalt. De acum am început să fim mai vizibili, lumea află mai mult, părinţii sper să-şi aducă copiii la sport, chiar dacă nu tot timpul o să le fie foarte comod, dar, practic, trebuie să gândească la faptul că au nevoie de chestia asta copiii lor. Au nevoie de sport, pentru că sportul e sănătate, sportul e tot”, a adăugat antrenorul.
Camelia Ciripan face planurile pentru JO 2028
Medaliată cu bronz la Jocurile Paralimpice la para tenis de masă, Camelia Ciripan a fost prezentă şi ea din prima zi la acest cantonament inedit.
„Mă simt foarte bine, e o experienţă foarte plăcută. E o idee foarte bună şi de asta avem nevoie cel mai mult, să ne vadă lumea şi să ne înţeleagă”, a spus Camelia Ciripan, medaliaat cu bronz de la Jocurile Paralimpice.
Ea spune că abia aşteaptă startul calificărilor pentru Jocurile Paralimpice din 2028: „Mie în general îmi plac marile provocări. Să sperăm că şi asta va fi pe placul meu”.
Afla mai multe despre: bobi simion, para tenis de masa