Orange Sport a aflat povestea înfiinţării Federaţia Română de Karate. Un jurnalist italian Giacomo Bertoletti şi Sensei Florentin Marinescu l-au numit pe Nicu Ceauşescu în calitate de preşedinte de onoare pentru a nu fi luaţi la întrebări de securitate.
Cu foarte mulţi ani în urmă aţi pus bazele Federaţiei Române de Karate. Cum aţi reuşit ţinând cont că sistemul comunist nu permitea acest lucru?
În anii 60-70 am pus bazele Federaţiei Române de Karate, împreună cu Sensei Florentin Marinescu, devenit astăzi o personalitate a karate-ului românesc. Atunci eu lucram cu România prin intermediul unei agenţii de turism, e vorba de Carpaten Turism agreată de statutul român pentru promovare turismului românesc în lume. Eu mă ocupam de promovarea turismului românesc în Italia. În acea perioadă l-am cunoscut pe domnul Florentin Marinescu şi aşa s-a născut ideea înfiinţării federaţiei de karate.
Totuşi, în acea perioadă nu a fost prea uşor să înfiinţaţi o astfel de federaţiei, deoarece sistemul comunist nu era de acord cu acest lucru. Cum aţi reuşit?
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Am reuşit să-l convingem pe domnul Nicu Ceauşescu, fiul fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, să devină preşedintele de onoare al Federaţiei. Chiar dacă era foarte tânăr, pot spune că am cunoscut un om onest, căruia îi plăcea sportul. Şi cu ajutorul lui am reuşit să înfiinţăm această federaţie. A fost un suport important pentru noi. Ca o mică protecţie, dacă vreţi
Valentin, fratele mai mare al lui Nicu Ceauşescu ştim că a fost chiar practicant de karate...
Aşa este, dar preşedintele era Nicu.
Cum era Valentin Ceauşescu atunci când a început să practice karate-ul ?
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
El a început să ia lecţii de karate. Nu de la mine ci de la Florentin. Despre această perioadă de pregătire a lui Valentin trebuie să vorbiţi cu Florentin Marinescu. El vă poate da mai multe informaţii. Ce pot să vă spun e că Florentin Marinescu mi-a spus despre Valentin că era o persoană foarte inteligentă. Multă lume s-a grăbit să-l critice fără să-l cunoască. Situaţia de atunci în Europa era total diferită de ceea ce se întâmplă azi pe continent. Problemele erau de o cu totul altă natură atunci.
Ştim că atunci Valentin Ceauşescu a obţinut centura neagră în karate după un examen foarte riguros susţinut în Franţa. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?
Astăzi, Franţa este una dintre cele mai puternice ţări din lume în materie de karate. Şi în trecut dar mai ales acum, a obţine o centură neagră, în urma unui examen susţinut în Franţa, era un lucru foarte greu de realizat. Exigenţele erau foarte ridicate.
Cam câţi practicanţi de karate erau în România în anii 70?
Foarte puţini. Chiar dacă se înfiinţase federaţia, ea nu era recunoscută pe deplin de către statul român. Aşa că puţină lume ştia de înfiinţarea ei. Era o vorbă în acea vreme respectată de toată lumea: linişte şi muncă. Cu cât se făcea mai puţin tam-tam în jurul acestei federaţii cu atât era mai bine.
La ceva timp după ce a început să lucreze împreună cu Valentin Ceauşescu, Sensei Florentin Marinescu a acceptat oferta de a lucra împreună cu echipa de fotbal Steaua Bucureşti. Cât de mult consideraţi că i-a ajutat pe stelişti stretching-ul făcut cu Sensei ?
În opinia mea, Florentin Marinescu este o persoană absolut fantastică. O persoană foarte inteligentă şi foarte bine pregătită. El a fost pionierul karate-ului românesc. Iar metodele lui de pregătire sunt valabile şi azi. În top aş putea spune. Cred că cei de la Steaua au avut foarte multe de învăţat de la Florentin Marinescu. Pregătirea pe care ei au făcut-o pentru Cupa Campionilor a fost foarte importantă şi sunt convins că i-a ajutat mult.
Sunteţi la Doha, la Campionatele Mondiale de judo. Cum vi se pare actuala ediţie din punct de vedere valoric?
Consider că este foarte bine organizată. Se vede clar mâna domnului preşedinte Vizer. Un om care are o viziune foarte interesată legată de ceea ce înseamnă sportul la nivel mondial, iar eu, în calitatea mea de jurnalist italian, îl consider una dintre marile personalităţi sportive ale lumii.
Meciurile sunt foarte interesante. Din tot ce am văzut până acum, nivelul meciurilor este foarte ridicat, iar judo-ul a evoluat enorm în ultimii ani. Ne aşteaptă o ediţie a Jocurilor Olimpice extrem de tare. Poate una dintre cele mai puternice ediţii din ultimii ani.
Valentin Ceauşescu şi-a fracturat degetul mic la un antrenament
O poveste inedită legată de antrenamentele pe care le făcea Valentin Ceauşescu s-a petrecut chiar în Palatul Primăverii.
"Făceam antrenamentul cu dânsul în grădina palatului şi la un moment dat, în urma unei mişcări făcute şi-a fracturat degetul mic. Am plecat împreună la spitalul Elias, unde profesorul care l-a consultat a spus că este o fractură normală.
Mama domnului Valentin se afla în drum spre Snagov. Când a aflat s-a întors din drum. A venit la spital, a văzut despre ce este vorba. Nu a zis nimic.Pe mine m-au chemat cei de la Interne să mă anunţe că nu voi mai lucra în minister. Treaba cu micul accident s-a întâmplat într-o sâmbăta.
A doua zi, familia a jucat un meci de volei, iar tovarăşul i-a certat pe cei de la Interne că m-au dat afară. Chiar a avut o replică interesantă. I-a întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă el i-ar fi dat afară pe ei când şi-a dat de atâtea ori degetele peste cap la volei? "În sport se întâmplă astfel de lucruri. Omul nu a făcut asta intenţionat", a spus dânsul", a explicat Florentin Marinescu.
I-a ajutat pe fotbaliştii de la Steaua să înveţe "să cadă"
Timp de câţiva ani, Florentin Marinescu, la ideea lui Valentin Ceauşescu, s-a ocupat de pregătirea fizică a jucătorilor echipei de fotbal Steaua Bucureşti.
Datorită acelei pregătiri făcută ca la carte, viitorii câştigători ai Cupei Campionilor Europeni din 1986, de la Sevilla, au învăţat cum să evite accidentările grave din timpul unui meci. Practic au învăţat cum să cadă.
Afla mai multe despre: giacomo bertoletti, florentin marinescu, nicu ceausescu