You are here:

Dileme mari pentru Mirel Rădoi! Cu mai puţin de două luni înaintea barajului cu Islanda, lipsesc piese importante din "puzzle". Vor fi convocări surpriză?

Dileme mari pentru Mirel Rădoi! Cu mai puţin de două luni înaintea barajului cu Islanda, lipsesc piese importante din "puzzle". Vor fi convocări surpriză?
Comentarii

Mirel Rădoi îşi începe aventura pe banca tehnică a echipei naţionale de seniori a României în cel mai greu mod cu putinţă: în deplasarea cu Islanda, în semifinala barajului din Liga Naţiunilor, care ne poate duce la Campionatul European din acest an. Misiunea pare una extrem de grea, zilele se scurg, iar Rădoi caută reţeta câştigătoare, dacă există aşa ceva.

Mai exact, ne despart 47 de zile până la meciul cu Islanda, de la Reykjavik, din semifinala barajului din Liga Naţiunilor, care duce la EURO 2020. Pe 26 martie, Mirel Rădoi va susţine cel mai important examen din cariera de antrenor. Chiar dacă nu este strâns cu uşa de îndeplinirea obiectivului, fostul internaţional este un tip ambiţios, orgolios şi nu concepe alt rezultat în afara victoriei.

Din păcate, situaţiile traversate la cluburi de anumiţi jucători, cheie în "primul 11" al naţionalei, nu îi dau pace tânărului selecţioner. Lipsesc piese importante din "puzzle-ul" pe care fotbalul românesc îl poate oferi/compune pentru o calificare în finala barajului pentru EURO 2020.

Iată o scurtă analiză, post cu post, a jucătorilor pe care Mirel Rădoi s-ar putea baza în meciul cu Islanda, la cluburile unde sunt legitimaţi. Avem sau nu soluţii să eliminăm Islanda?: 

Portari:

  • Ciprian Tătăruşanu (Lyon, 33 de ani) - este, în continuare, rezerva lui Anthony Lopes, chiar dacă a bifat cinci meciuri în Ligue 1, Cupa Franţei şi Cupa Ligii Franţei, în ultima lună. 
  • Silviu Lung (Kayserispor, 30 de ani) - este titular, însă a suferit o accidentare la unul dintre degete şi nu a mai jucat din 14 ianuarie. S-a întors la antrenamente, însă nu ştie data exacta când va reveni pe gazon.
  • Florin Niţă (Sparta Praga, 34 de ani) - este rezerva lui Milan Heca şi nu a mai apărat în campionat de pe 1 septembrie 2019.
  • Ionuţ Radu (Parma, 22 de ani) - a fost recent prezentat la echipă şi va lupta pentru un loc în "primul 11" cu italianul Simone Colombi (28 de ani). Titularul de până acum, Luigi Sepe, a suferit o accidentare gravă şi lipseşte restul sezonului.
  • Cătălin Căbuz (Viitorul Constanţa, 23 de ani) - este cel mai mai valoros portar român din Liga 1 şi, dacă va fi ferit de accidentări, la ora meciului cu Islanda va fi portarul cu cele mai multe picioare, dintre cei cinci. Cu toate acestea, şansele sunt mici să apară în lot, însă este în vederile lui Mirel Rădoi.

Concluzie: sunt şanse foarte mari ca Mirel Rădoi să aleagă experienţa în detrimentul altor criterii şi să-l titularizeze pe Ciprian Tătăruşanu, chiar dacă până pe 26 martie, riscă să nu mai apere în Ligue 1. Lyon mai este angrenată în Cupa Franţei şi Cupa Ligii, iar acolo portarul român are întâietate.

Fundaşi dreapta:

  • Alexandru Chipciu (CFR Cluj, 30 de ani) - provenit din mijlocaş lateral, Chipciu este, în cel mai bun caz, o opţiune în caz de avarie pentru echipele la care evoluează. Chiar şi aşa, brăileanul nu evoluat în nicio partidă oficială în acest sezon. Transferul la CFR Cluj îl poate repune în circuitul naţionalei, însă acomodarea la CFR se face cu atenţie, într-un ritm care nu-i oferă prea multe perspective pentru întâlnirea cu Islanda. 
  • Cristi Manea (CFR Cluj, 22 de ani) - a bifat doar patru meciuri în ultimele şase luni, iar şansele ca acesta să fie convocat de Mirel Rădoi depind de Dan Petrescu, dacă va avea, din nou, încredere în tânărul fundaş şi dacă îl va putea repune pe picioare. Concurenţa de la CFR este una extrem de mare, cu Alexandru Chipciu - la nevoie, Mateo Susic şi chiar Denis Ciobotariu.
  • Romario Benzar (Perugia, 27 de ani) - a jucat doar 155 de minute în ultimele şase luni, la Lecce, iar transferul la Perugia, chiar dacă este în Serie B, poate fi şansa perfectă pentru Benzar să-şi recapete forma bună din trecut. Nu a apucat să debuteze la Perugia, până în acest moment. Are opt etape de Serie B la dispoziţie, până la meciul cu Islanda.
  • Vasile Mogoş (Cremonese, 27 de ani) - după meciul slab la debutul în tricoul naţionalei României, din luna noiembrie, Mogoş a mai jucat doar patru meciuri pentru Cremonese. A fost eliminat într-un meci de Serie B, cu Perugia, iar de atunci a fost exclus din lot. A ispăşit cele două etape de suspendare, însă a lipsit curios din următoarele patru.
  • Cornel Râpă (KS Cracovia, 30 de ani) - este unul dintre cei ma valoroşi fundaşi dreapta din campionatul Poloniei. Titular şi integralist în 21 de partide, Cornel Râpă şi KS Cracovia luptă pentru titlu în acest sezon.

Concluzie: s-a dus vremurile în care Dan Petrescu sau Cosmin Contra măturau flancul drept al apărării României. Problematicul post, pare să rămână tot responsabilitatea lui Romario Benzar, fotbalist care are şanse mari să reintre pe teren cât mai rapid, la Perugia, şi să capete minute. Surpriza poate fi Cornel Răpă, jucător care n-a mai evoluat la naţionala României de NOUĂ ani. Din Liga 1, Rădoi îşi poate îndrepta atenţia doar către Radu Boboc (Viitorul, 20 de ani) - internaţional de tineret şi Vali Creţu (FCSB, 31 de ani) - fără experienţă internaţională. Cei doi sunt titulari incontestabili la echipele lor de club, iar evoluţiile sunt bune spre foarte bune.

Fundaşi stânga

  • Alin Toşca (Gaziantep, 27 de ani) - are parte de un sezon bun în Turcia, cu 20 de partide ca titular şi integralist. Este folosit de Marius Şumudică pe postul de fundaş central-stânga.
  • Nicuşor Bancu (U Craiova, 27 de ani) - în 28 de prezenţe, olteanul a evoluat pe trei posturi - fundaş stânga, mijlocaş stânga şi mijlocaş central.
  • Cristi Ganea (Viitorul, 27 de ani) - are parte de o primă parte de sezon fără meciuri. Transferul de la Bilbao la Viitorul îl poate revitaliza, însă timpul este scurt şi şansele să fie pregătit 100% pentru meciul cu Islanda sunt mici.
  • Florin Ştefan (Sepsi, 23 de ani) - tânărul jucător a traversat perioade diferite de formă. În total, a jucat în 17 etape ca titular şi integralist. A lipsit în prima etapă din 2020, iar situaţia sa este incertă.
  • Ionuţ Panţîru (FCSB, 23 de ani) - revelaţia începutului de sezon pentru FCSB, jucătorul poate fi o soluţie de avarie pentru Mirel Rădoi, însă lipsa sa de experienţă internaţională poate face diferenţa într-un duel cu o asemenea încărcătură, cum este barajul cu Islanda. S-a accidentat la începutul lunii februarie şi va lipsi cel puţin o lună de zile. Aşa că şansele să fie convocat sunt mici.

Concluzie: din nou, Mirel Rădoi este obligat să rişte. Va trebui să titularizez unul dintre jucătorii Toşca, Bancu şi Ştefan. Şanse mici pentru Ganea să-şi recapete forma într-o lună de zile şi să devină titular al flancului stâng.

Fundaşi centrali:

  • Ionuţ Nedelcearu (Ufa, 23 de ani) - a ajuns unul dintre cei mai apreciaţi şi valoroşi jucători din campionatul Rusiei. Singura problemă este că ultima partidă oficială a ruşilor datează din 7 decembrie 2019, iar următoarea este programată pe 1 martie. La ora meciului cu Islanda, Nedelcearu ar avea patru meciuri oficiale în picioare.
  • Adrian Rus (MOL Fehervar, 23 de ani) - a jucat un singur meci titular în campionat pentru Fehervar, în ultimele trei luni de zile. Colac peste pupăză, s-a accidentat în perioada de pregătire şi nu s-a pregătit după programul stabilit iniţial.
  • Dragoş Grigore (Ludogoreţ, 33 de ani) - a evoluat puţin în acest sezon, fiind măcinat de accidentări. Campionatul în Bulgaria se reia într-o săptămână şi rămâne de văzut care va fi forma fizică a fostului dinamovist.
  • Cristi Săpunaru (Kayserispor, 35 de ani) -  a rupt contractul cu Denizlispor şi s-a întors la Kayseri. A bifat 13 prezenţe în acest sezon, însă doar 3 dintre ele au fost în ultimele trei luni. Dacă îşi va câştiga locul de titular la Kayseri, "Săpun" poate reprezenta o soluţie. 
  • Andrei Burcă (CFR Cluj, 26 de ani) - a evoluat în 25 de partide în toate competiţiile pentru clujeni şi poate reprezenta o soluţie pentru axul central al defensivei. Forţa sa poate fi determinantă în duelurile cu puternicii jucători islandezi.
  • Gabriel Tamaş (Astra, 36 de ani) - a jucat 16 meciuri în acest sezon, iar evoluţiile sale au fost unele bune. Experienţa sa poate fi un atu de partea lui Tamaş, în alegerea lui Mirel Rădoi.
  • Iulian Cristea (FCSB, 25 de ani) -  are 28 de meciuri în toate competiţiile pentru FCSB, însă a fost aspru criticat de Gigi Becali în ultima perioadă. Toată lumea cunoaşte modul prin care Becali îşi poate distruge psihic rapid un jucător, prin rafalele de declaraţii critice.
  • Ştefan Radu (Lazio, 33 de ani) - şanse mici să fie convins de Mirel Rădoi să se întoarcă la naţională, însă speranţa moare ultima. Dacă va fi înduplecat, Radu poate juca orice post din apărare. Are 19 meciuri ca titular în Serie A, în acest sezon.
  • Vlad Chiricheş (Sassoulo, 30 de ani) - s-a accidentat în meciul cu Feroe-România, din 12 octombrie, şi nici până acum nu s-a întors în echipa de start a celor de la Sassuolo. Se antrenează separat, însă va mai absenta cel puţin două săptămâni din "primul 11". Până la ora partidei cu Islanda va putea avea în picioare, dacă nu se accidentează din nou, cel mult cinci partide.

Concluzie: alte bătăi de cap pentru Mirel Rădoi. Ionuţ Nedelcearu pare punct fix în centrul apărării, însă nu se ştie cu cine va face pereche. S-a vehiculat că Rădoi va recurge la o apărare din trei fundaşi centrali, alături de Andrei Burcă, plus un alt fundaş central: favoriţi - Săpunaru, Grigore sau Chiricheş. Riscă Mirel Rădoi cu tânărul Adrian Rus? Apelează Mirel Rădoi la experimentatul Gabriel Tamaş? Revine Ştefan Radu la echipa naţională? Numai selecţioner să nu fii.

Mijlocaşi centrali (defensivi+ofensivi): 

  • Răzvan Marin (Ajax, 23 de ani) - a evoluat doar 799 de minute (echivalentul a aproximativ nouă partide) în această primă parte de sezon. Moralul jucătorului român nu este unul tocmai ridicat. Poate face ambele faze.
  • Alexandru Cicâldău (Craiova, 22 de ani) - se află într-o formă foarte bună. A marcat două goluri superbe în prima etapă a Ligii 1 disputată în 2020. Poate să facă atât faza ofensivă, cât şi cea defensivă.
  • Tudor Băluţă (Den Haag, 20 de ani) - a jucat foarte puţin în prima parte a sezonului, însă transferul la Den Haag i-a oferit şansa titularizării. Se pare că antrenorul Alan Pardew îi va oferi încredere în continuare. Are şanse să-şi găsească cadenţa până la meciul cu Islanda.
  • Paul Anton (Samara, 27 de ani) - începuse bine sezonul, însă s-a accidentat şi nu a mai jucat într-o partidă oficială de la finele lunii noiembrie.  Campionatul în Rusia revine pe 28 februarie, iar până la meciul cu Islanda poate acumula patru partide oficiale.
  • Dragoş Nedelcu (FCSB, 22 de ani) - a fost absent în prima parte a sezonului  din cauza unei accidentări, iar de la revenirea în primul 11, din 9 noiembrie, a jucat doar în şase partide de campionat - 404 minute.
  • Ianis Hagi (Glasgow Rangers, 21 de ani) - nu a jucat mult în prima parte a sezonului, însă odată cu transferul la Glasgow Rangers şi golul marcat la debut, Ianis poate căpăta forţă şi încredere în propriile forţe. Poate fi o piesă importantă în angrenajul lui Mirel Rădoi, dacă va continua pe aceeaşi linie. Cu toate că, într-un meci contra "brutelor" islandeze, Ianis Hagi ar pleca cu un substanţial dezavantaj fizic. 
  • Constantin Budescu (Astra, 30 de ani) - s-a accidentat şi va lipsi de pe gazon cel puţin o lună de zile. Sunt şanse mici să fie recuperat şi adus la parametrii optimi la timp pentru confruntarea cu Islanda. Constantin Budescu era unul din puţinii oameni ai lui Rădoi care putea decide un meci de unul singur.
  • Eric Bicfalvi (Ural, 32 de ani) - certat cu Cosmin Contra, Bicfalvi poate fi una dintre surprizele pregătite de Mirel Rădoi. În prima parte a sezonului, Bicfavli a evoluat în 16 partide, în care a marcat patru goluri şi a oferit două pase decisive. Ural este pe locul 9 în prima ligă din Rusia.
  • Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 26 de ani) - este titular incontestabil în Cehia şi, poate, cel mai important jucător român al momentului. Dacă nimic neprevăzut nu se va întâmpla, nu are cum să nu fie convocat de Mirel Rădoi.
  • Dan Nistor (U Craiova, 31 de ani) - fotbalistul născut la Rucăr s-a transferat de la Dinamo, la U Craiova, însă acomodarea trebuie să fie una rapidă, cu cel puţin acelaşi randament în Bănie, precum şi în "Ştefan cel Mare". Este un jucător experimentat, capabil să ofere o pasă decisivă.

Concluzie: poate cea mai bine acoperită zonă a terenului. Aici, Mirel Rădoi are de unde alege, însă dificilă va fi găsirea unui trio compatibil. Ultimele încercări ale lui Cosmin Contra, fostul selecţioner, nu au fost tocmai inspirate.

Mijlocaşi de bandă:

  • Alexandru Mitriţă (New York City, 24 de ani) - de când echipa sa a fost eliminată din cursa pentru titlu în MLS, pe 24 octombrie, Mitriţă a mai bifat doar 123 de minute, în acţiunea României pentru dubla cu Suedia şi Spania. Până la ora meciului cu Islanda, Mitriţă poate avea şase meciuri oficiale în picioare, în MLS şi CONCACAF Cup.
  • Florinel Coman (FCSB, 21 de ani) -  este unul dintre cei mai în formă jucători români ai momentului. A marcat golul victoriei pentru FCSB în Liga l, în duelul cu FC Voluntari, scor 2-1, iar zilele acestea s-a zvonit de interesul mai multor formaţii din Occident pentru el. Este golgeterul Ligii l, cu 11 goluri.
  • Dennis Man (FCSB, 21 de ani) - nu are parte de cel mai bun sezon al său, însă este capabil să scoată adversari din joc, datorită calităţilor sale tehnice.
  • Alexandru Băluţă (Slovan Liberec, 26 de ani) - a avut un sezon bun în Cehia, iar gândul său a rămas la echipa naţional. A declarat în presa din Cehia că obiectivul său este să joace bine în continuare şi să meargă cu România la EURO 2020. Mirel Rădoi are ultimul cuvânt.
  • Dorin Rotariu (Astana, 24 de ani) - a avut un sezon bun în Kazahstan, în care s-a încununat campion. Cu toate acestea, nu a mai jucat un meci oficial din 12 decembrie, iar până la meciul cu Islanda poate avea doar patru partide în picioare.
  • Alexandru Păun (CFR Cluj, 24 de ani) - este ieşit din formă, pentru moment, iar dacă nu-şi va reveni rapid, nu va face parte din lotul convocat de Mirel Rădoi.
  • Ciprian Deac (CFR Cluj, 33 de ani) - experimentatul mijlocaş are 28 de meciuri jucate în prima parte a sezonului, însă rămâne de văzut dacă îşi va mai dori să vină la echipa naţională. La ultima acţiune, cu Suedia şi Spania, a fost aspru criticat de suporterii tricolorilor. Mirel Rădoi ştie cel mai bine cu poate fi gestionată situaţia.
  • Sergiu Hanca (KS Cracovia, 27 de ani) - este pe val în Polonia, acolo unde se luptă la titlu cu KS Cracovia. A marcat golul victoriei în ultima partidă de campionat şi este unul dintre cei mai buni marcatori ai campionatului.
  • Gheorghe Grozav (Kisvarda, 29 de ani) - se află în topul marcatorilor din Ungaria, cu 9 goluri, însă nu a mai punctat de la finele lunii noiembrie. Are nevoie de meciuri bune în următoarea perioadă pentru a-l determina pe Rădoi să-l convoace.
  • Andrei Ivan (U Craiova, 23 de ani) - nu se află în cea mai bună formă a carierei. Inconstanţa sa îl poate costa locul în lotul final pentru Islanda.

Concluzie: Mirel Rădoi are de unde alege. Problema jucătorilor este că nu vor avea destule meciuri în picioare pentru a fi 100% pregătiţi. Cel ma probabil, nu vor lipsi din lot Mitriţă şi Coman. Dublurile lor vor fi alese de Rădoi, în funcţie de strategie şi de forma de moment. Din campionatul României, doar Deian Sorescu (Dinamo) şi Valentin Gheorghe (Astra) au cifre care pot atrage atenţia selecţionerului.

Atacanţi:

  • George Puşcaş (Reading, 23 de ani) - cu evoluţii sinoase, George Puşcaş rămâne un jucător important pentru Mirel Rădoi, în mandatul său. Îl cunoaşte bine de la tineret şi acesta lucru poate fi un mare avantaj. Puşcaş trebuie să se ferească de accidentări şi să joace cât mai bine posibil la Reading. 
  • Florin Andone (Galatasaray, 26 de ani) - accidentat de mai bine de două luni, şansele să-şi revină şi să fie apt fizic până la meciul cu Islanda sunt foarte mici. Andone trage de el ca acest lucru să se întâmplă, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla.
  • Claudiu Keşeru (Ludogoreţ, 33 de ani) - rămâne unul din golgeterii campionatului din Bulgaria. Dacă va continua pe aceeaşi linie, Keşeru nu are cum să lipsească din lotul echipei naţionale.
  • Denis Drăguş (Standard, 20 de ani) - fără meciuri în picioare, Drăguş nu poate reprezenta, pentru moment, o soluţie pentru echipa naţională.
  • George Ţucudean (CFR Cluj, 28 de ani) - a revenit în fotbal după intervenţiile la inimă, însă nu se cunosc parametrii pe care Ţucudean îi poate atinge în acest moment, sau dacă revenirea sa este una definitivă sau provizorie. Timpul va demonstra aceste lucruri. Mirel Rădoi monitorizează cu atenţie situaţia.
  • Denis Alibec (Astra, 29 de ani) - se află într-o formă foarte bună la Astra, însă accidentarea lui Budescu îl poate da peste cap serios. Astra nu a început bine anul 2020, iar vestiarul se află pe un butoi de pulbere. Riscă să piardă selecţia, dacă nu se redresează rapid.
  • Gabriel Iancu (Viitorul, 25 de ani) - este unul dintre cei mai buni marcatori ai campionatului, iar Mirel Rădoi este cu ochii pe el. Poate fi surpriza din lotul selecţionerului.

Concluzie: riscă şi Mirel Rădoi cu tânărul George Puşcaş? În afara lui Puşcaş şi Keşeru, care nu au cum să lipsească de la echipa naţională, Mirel Rădoi trebuie să decidă care dintre Alibec, Ţucudean şi Iancu merită se facă parte din lotul pentru Islanda. Sunt şanse mici ca Florin Andone să prindă lotul, dar nu este imposibil.
 

ECHIPA PROBABILĂ:

Tătăruşanu - Benzar, Burcă, Nedelcearu, Toşca - Băluţă, Stanciu, Hagi - Coman, Mitriţă, Puşcaş.

Afla mai multe despre: fotbalromaniaradoi 

viewscnt
Articole similare