Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Directorul executiv al Cupei Mondiale, criticat dur după ce a spus că "moartea este o parte naturală a vieţii". Reacţia a venit ca urmare a decesului unui muncitor migrant

Directorul executiv al Cupei Mondiale, criticat dur după ce a spus că "moartea este o parte naturală a vieţii". Reacţia a venit ca urmare a decesului unui muncitor migrant

Cupa Mondială

Comentarii

Directorul executiv al Cupei Mondiale din Qatar a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului, după ce a spus că "moartea este o parte naturală a vieţii - fie că este la locul de muncă, fie că este în somn”, atunci când a fost întrebat despre decesul unui muncitor migrant, relatează The Guardian.

Miercuri s-a anunţat că un cetăţean filipinez contractat să repare luminile într-o parcare de la Sealine Resort, locul de antrenament al echipei naţionale a Arabiei Saudite, a murit după ce "a alunecat de pe o rampă în timp ce mergea lângă un vehicul şi şi-a dat cu capul de beton".

Este cel mai recent incident dintr-un turneu în care au făcut furori controversele privind drepturile lucrătorilor migranţi, ale femeilor şi ale LGBTQ+. Cu toate acestea, întrebat despre acest subiect, Nasser al-Khater i-a chestionat pe jurnalişti de ce au adus în discuţie această problemă.

"Suntem în mijlocul unei Cupe Mondiale”, a spus el. "Şi avem o Cupă Mondială reuşită. Şi despre asta vrei să vorbeşti acum? Un muncitor a murit, condoleanţe familiei sale, dar este ciudat că este ceva pe care doriţi să vă concentraţi ca primă întrebare.”

"Decesele muncitorilor au fost un subiect important în timpul Cupei Mondiale. Tot ceea ce s-a spus şi tot ce s-a reflectat despre moartea muncitorilor a fost absolut fals. Suntem puţin dezamăgiţi de faptul că jurnaliştii au exacerbat această naraţiune falsă. Şi sincer, cred că mulţi dintre jurnalişti trebuie să se întrebe şi să reflecteze la motivul pentru care au încercat să discute despre subiect atât de mult timp", a mai spus el.

Comentariile lui Nasser au fost imediat criticate de Human Rights Watch. „Comentariul oficialului din Qatar demonstrează un dispreţ crud faţă de muncitorul migrant care a murit”, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, Rothna Begum. „Declaraţia lui că decesele se întâmplă şi că este firesc atunci când se întâmplă, ignoră adevărul că multe decese ale lucrătorilor migranţi ar fi putut fi prevenite.”

Acest mesaj a fost reluat de Ella Knight, cercetătoarea Amnesty International privind drepturile muncii imigranţilor, care a spus că Khater s-a înşelat când a spus că fiecare deces a fost investigat. "Acest lucru pur şi simplu nu este adevărat”, a spus ea. "Noi şi alţii am cerut autorităţilor din Qatar să efectueze astfel de investigaţii cu privire la moartea lucrătorilor de ani de zile, fără niciun rezultat. În schimb, ei continuă să anuleze pur şi simplu un număr mare de decese ca fiind din „cauze naturale”, în ciuda riscurilor clare pentru sănătate asociate cu munca la temperaturi extreme.”

Anul trecut, The Guardian a raportat că cel puţin 6.500 de lucrători migranţi – mulţi dintre ei probabil să fi lucrat la pregătirile pentru Cupa Mondială – au murit în Qatar, de când a câştigat dreptul de a organiza evenimentul.

Comitetul Suprem a declarat că au avut loc trei decese legate de muncă şi 37 de decese care nu sunt legate de muncă în cadrul proiectelor legate de Cupa Mondială.

Într-un interviu TV recent, Hassan al-Thawadi, secretarul general al CS, a estimat că numărul lucrătorilor migranţi care au murit în cadrul proiectelor legate de Cupa Mondială a fost „între 400 şi 500”.

Afla mai multe despre: cupa mondiala 

viewscnt
Articole similare