You are here:

Dragoş Săvulescu a rupt tăcerea şi a făcut praf România în presa din Grecia: ”Ţară comunistă, n-are cultura unui stat de drept”. Detalii despre noaptea în care a fost arestat

Dragoş Săvulescu a rupt tăcerea şi a făcut praf România în presa din Grecia: ”Ţară comunistă, n-are cultura unui stat de drept”. Detalii despre noaptea în care a fost arestat

Diverse

Comentarii

Dragoş Săvulescu, fost acţionar la Dinamo, care a fost reţinut şi apoi eliberat în Grecia, a rupt tăcerea şi acuză abuzurile justiţiei de la noi din ţară.

Pe 8 august, Dragoş Săvulescu a fost reţinut în Grecia, pe insula Mykonos, după ce pe numele lui figura un mandat internaţional de arestarea emis de judecătorii din România.

Fostul acţionar al lui Dinamo a fost găsit vinovat pentru corupţie de justiţia din România, după ce ar fi contribuit la prejudiciul de 114 milioane de euro din dosarul retrocedărilor ilegale din Mamaia şi Constanţa.

Între timp, Dragoş Săvulescu a fost eliberat de judecătorii din Grecia şi a revenit în Italia, ţara de reşedinţă. Omul de afaceri în vârstă de 47 de ani a rupt tăcerea şi face praf justiţia din România.

Dragoş Săvulescu a rupt tăcerea: ”Dacă aş fi revenit în România, viaţa mea ar fi fost pusă în pericol”

Într-un amplu interviu acordat celor de la protothema.gr, Dragoş Săvulescu pozează într-o victimă a justiţiei din România. Fostul acţionar al lui Dinamo se plânge că a fost vânat de justiţia din România, despre care spune că nu s-a adaptat normelor europene.

Dragoş Săvulescu spune că autorităţile române i-au încălcat drepturile şi ameninţă că va depune o plângere împotriva României la instituţiile internaţionale de profil.

”Simt că predomină sentimentul de dreptate, ceea ce este rar pentru mine, deoarece am trăit sentimente negative despre justiţie până acum, trăind în România. Această fostă ţară comunistă a arătat că nu are încă cultura unui stat de drept. Din această cauză am suferit timp de 16 ani abuzurile autorităţilor, deoarece cazul meu a început în România.

Sunt recunoscător Curţii de Apel a Mării Egee pentru că a respins extrădarea mea şi pentru respectul pe care l-a arătat legislaţiei europene. Chiar dacă am trecut prin atâte dificultăţi, am avut norocul să mă aflu în Grecia, ă ţară europeană care are un sistem juridic atât de bun, datând din cele mai vechi timpuri.

Interpolul a luat măsuri speciale în cazul meu. Aceasta înseamnă că nicio ţară nu poate dispune acum o arestare. Cererea României a fost emisă iniţial de Curtea de Apel Bucureşti în 2019 şi a fost executată în Italia, în 2020. Practic, au încercat să mă aresteze a doua oară fără niciun drept, deoarece mandatul a fost respins de Curtea de Apel din Napoli, Italia.

În plus, cazul meu a fost preluat de autorităţile italiene, fapt care fost notificat oficial autorităţilor române în iunie 2021. România a fost conştientă de acest lucru. Conform legislaţiei europene şi chiar a legislaţiei române, statul solicitant (România) îşi pierde dreptul de pune în aplicare mandatul de îndată ce cazul este transferat către un alt stat european (Italia).

Faptul că România a insistat asupra executării mandatului este în esenţă ilegal. Suntem surprinşi nu numai de derogarea făcută de România de la lege, ci şi de faptul că autorităţile române au refuzat să recunoască decizia instanţelor din alte state membre ale UEFA.

(n.r. spune că va acţiona în judecată statul român şi va cere daune) Am pierdut bani şi timp, am suferit foarte mult din cauza atacurilor venite din mass-media, care pe bazau pe ştiri false. Am suferit daune psihologice, soţia mea nici măcar nu putea dormi şi mânca. Sănătatea noastră, imaginea noastră, viaţa noastră, afacerile noastre au fost afectate. Trebuie să cerem guvernului român să plătească pentru acest prejudiciu grav şi cred că avem multe motive legitime să pretindem acest lucru.

În plus, este o chestiune de principiu să nu lăsăm un regim intervenţionist să ne distrugă viaţa şi imaginea. Trebuie să-i încurajăm şi pe alţii să facă acest lucru, deoarece nu suntem singurele victimel ale regimului, sunt mulţi alţii care trăiesc la fel.

Am decis să discutăm cu avocaţii noştri şi vom cere instituţiilor importante, precum Amnesty International sau Human Rights Watch să verifice dacă autorităţile române mi-au respectat drepturile. Sunt sigur că concluziile lor vor duce la clarificarea cazului.

Pot completa un dosar la Convenţia privind drepturile omului şi să scriu despre pretenţiile justiţiei române împotriva mea. Totul este atât de clar, am adunat dovezi de-a lungul anilor. Nu mă îndoiesc că adevărata dreptate va prevala, suntem în Europa, nu în România. România trebuie să devină europeană. Ţara trăieşte încă în vremurile lui Ceaşusescu.

Pe 8 august, stăteam cu prietenii la un restaurant de peşte. Cineva a venit brusc în spatele meu, era poliţist şi m-a întrebat dacă sunt Dragoş Săvulescu. Apoi mi-a spus să-l urmez. A fost o operaţiune imensă de arestare, cu 30-40 de membri ai poliţiei şi cu motociclete ale autorităţilor. Mi-au încătuşat bodyguarzii.

Legea este clară, deci nu există nicio posibilitate de extrădare [...] Dacă, în teorie, aş fi ajuns în România, viaţa mea ar fi fost cu siguranţă în pericol, pentru că am devenit un puternic adversar al justiţiei române, după ce m-am confruntat cu o astfel de nedreptate”,
a mărturisit Dragoş Săvulescu.

Angela Martini, despre seara în care a fost arestat Dragoş Săvulescu: ”Toţi au fost arestaţi, cu excepţia mea”

La rândul său, Angela Martini, iubita lui Dragoş Săvulescu, susţine că seara în care omul de afaceri român a fost arestat a fost un coşmar pentru ea:

”Toţi au fost arestaţi, cu excepţia mea. Am ţipat pentru că erau îmbrăcaţi ca cetăţeni normali şi nu credeam că sunt ofiţeri de poliţie. Eram panicată. Nu ştiam cum să ajute.

Le-am arătat documentele noastre italiene la secţia de poliţie, dar, pentru că erau scrise în italiană şi engleză, ne-au pus să petrecem noaptea în arest.

Am intenţionat să rămânem în Mykonis în perioada 3-18 august, dar am ajuns să nu ne mai întoarcem acasă decât săptămâna trecută, când cererea de extrădarea cererea de extrădarea a fost respinsă”, a povestit Angela Martini.

Afla mai multe despre: dragos savulescu 

viewscnt
Articole similare