Comisia Centrală a Arbitrilor va prezenta, până la startul Superligii, tuturor echipelor participante informaţiile necesare pentru primul sezon cu asistenţă video, informează frf.ro. Totuşi, managerul general al FCSB, Mihai Stoica, e de părere că faze controversate vor mai avea loc.
Echipele din Superligă s-au familiarizat cu protocolul VAR
"Vor fi controverse, pentru că suntem o ţară a controverselor. Toate cluburile vor avea instructaj din partea CCA şi bineînţeles că fiecare vor face chestii.
Nu ştiu dacă în România sunt atât de multe greşeli, văd foarte multe greşeli peste tot, deci nu. Practic, Inter a pierdut campionatul pentru că n-a intrevenit VAR-ul la o fază în Derby della Madonnina , când era 1-0 pentru Inter şi nu cred că îi mai sucea Milan. Nu că mi-ar părea foarte rău că Tătăruşanu e campion", a spus oficialul FCSB.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Alexandru Deaconu, manager VAR în România, s-a întâlnit deja cu jucătorii şi staff-urile mai multor echipe din prima ligă, CS Mioveni, FCSB, Chindia Târgovişte, Hermannstadt, CFR Cluj, Universitatea Cluj, UTA Arad.
În preziua Supercupei României, şi componenţii echipei Sepsi OSK vor face cunoştinţă în detaliu cu protocolul de implementare a sistemului VAR.
În prezentarea CCA sunt detaliate cele 4 situaţii în care poate interveni sistemul VAR, iar participanţii la joc sunt instruiţi legat de modalitatea prin care o decizie luată pe terenul de joc poate fi validată sau schimbată.
Când se foloseşte VAR?
Goluri
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Rol de asistenţă a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reuşitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porţii, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.
Penalty
Rol de a clarifica situaţiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalti sau anularea unei decizii iniţiale de a acorda lovitura de pedeapsă.
Eliminare
Rol în identificarea situaţiilor în care se impune acordarea unui cartonaş roşu sau anularea unei astfel de decizii.
Identitatea jucătorilor
Atunci când arbitrul acordă cartonaşe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancţiunea.
Care este procedura VAR
Pas 1: producerea incidentului
”Centralul” informează arbitrul VAR sau arbitrul VAR îi recomandă ”centralului” analizarea incidentului/deciziei luate iniţial.
Pas 2: vizionarea fazei şi recomandarea VAR
Faza este revăzută în camera VAR, iar arbitrul video îl anunţă pe ”central” ceea ce se vede prin intermediul sistemului de comunicare.
Pas 3: luarea deciziei
”Centralul” hotărăşte fie să revadă şi el faza pe monitorul aflat la marginea terenului, fie acceptă informaţiile primite din camera VAR şi ia decizia corespunzătoare.
Afla mai multe despre: cca, superliga, mihai stoica