Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EUROmânia. De şase ori România la Europene. Top 6 curiozităţi inedite ale ”tricolorilor” înainte de debutul la EURO 2024 | SPECIAL

EUROmânia. De şase ori România la Europene. Top 6 curiozităţi inedite ale ”tricolorilor” înainte de debutul la EURO 2024 | SPECIAL

Special

Comentarii

Aşteptarea a luat sfârşit. România intră şi ea în cel mai mare bal fotbalistic din fotbalul european la nivel de echipe naţionale. Reprezentativa condusă de Edi Iordănescu (46 de ani) debutează astăzi la EURO 2024, împotriva selecţionatei din ţara vecină, Ucraina.

România, de şase ori la EURO, evenimentul despre întreaga Europă fotbalistică

EURO 2024 este al 6-lea Campionat European pentru România, dintr-un total de 17 ce au avut loc în istorie, practic la o treime dintre acestea. Celelalte cinci ediţii la care au mai participat ”tricolorii” sunt: 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016.

Aşadar, fiind al şaselea EURO pentru România, ne-am gândit la o trecere în revistă a unui top şase al celor mai inedite curiozităţi, aspecte mai puţin cunoscute despre participările naţionalei noastre la regalul fotbalului european. Deci, hai să numărăm de la unu la şase.

1. România are o singură victorie la un Campionat European, dar una care le provoacă şi acum coşmaruri englezilor. Se întâmpla în 2000, când naţionala pregătită atunci de Emeric Ienei o învingea pe selecţionata Angliei cu un spectaculos 3-2.

A fost meciul confirmării foarte tânărului Cristi Chivu la nivelul primei reprezentative şi unul dintre momentele de referinţă ale carierei lui Ionel Ganea.

La scorul de 2-2, spre finalul partidei, România a obţinut un penalty prin Viorel Moldovan, după un duel cu Phil Neville. Nimeni dintre ”tricolori” nu şi-a asumat responsabilitatea executării loviturii de pedeapsă, dar acolo era un anume Ionel Ganea, unul dintre nebunii frumoşi ai fotbalului românesc.

”Ganezul” nu a stat prea mult pe gânduri, nu a aşteptat vreo invitaţie specială, a luat mingea hotărât şi l-a executat cu sânge rece pe Nigel Martyn. Portarul englez nu a avut nici măcar o şansă pentru a para lovitura atacantului român.

Astfel, Ionel Ganea a adus una victorie a României la o ediţie a Campionatului European. Victorie care a însemnat, practic, şi calificarea naţionalei în fazele eliminatorii, pentru prima oară în istorie, să sperăm că nu şi ultima dată. Dar Italia ne-a trimis repede acasă, după ce ne-a bătut cu 2-0 în sferturi, în ceea ce a consemnat şi ultimul meci al lui Gică Hagi în tricoul României.

2. Cel mai bun marcator al României în istoria Campionatului European este... Bogdan Stancu. ”Motanul” a marcat două goluri, ambele din penalty, la EURO 2016. Deşi poate părea greu de crezut că el este golgheterul all-time al naţionalei la EURO şi nu, de exemplu, vreun component al ”Generaţiei de Aur”. Ca un paradox, Gică Hagi nu a marcat nici măcar un gol la Europene.

România mai are opt jucători cu un singur gol marcat la EURO. Aceştia sunt: Ladislau Boloni, Marcel Coraş (EURO 1984), Florin Răducioiu (EURO 1996), Viorel Moldovan, Cristi Chivu, Dorinel Munteanu, Ionel Ganea (EURO 2000) şi Adi Mutu (EURO 2008).

3. Un singur jucător din istoria României a participat la trei ediţii diferite de Campionat European. Numele său este... Gică Hagi. ”Regele” fotbalului românesc a fost prezent la EURO 1984, EURO 1996 şi EURO 2000. De remarcat longevitatea sa în tricoul echipei naţionale. Iar fiul său, Ianis, duce mai departe dinastia ”Hagi” la Europene, la ediţia din acest an, 2024.

Dar naţionala mai are câţiva ”tricolori” cu participări la două Campionate Europene: Bogdan Stelea, Gică Popescu, Dorinel Munteanu, Costel Gâlcă, Adi Ilie, Viorel Moldovan (EURO 1996 şi 2000), Bogdan Lobonţ, Cristi Chivu, Cosmin Contra, Adi Mutu (EURO 2000 şi 2008), Răzvan Raţ (EURO 2008 şi 2016).

Iar doi internaţionali români se vor alătura şi ei în Germania acestui club select al jucătorilor cu două Europene în carieră: Nicolae Stanciu şi Denis Alibec, care au fost şi la ediţia din Franţa, în 2016.

4. În patru cazuri s-a întâmplat ca România să joace ultimul meci din grupe cu calificarea pe masă.

La EURO 1984, ”tricolorii” au întâlnit în ultima rundă Portugalia. Aveau deja un punct acumulat din remiza 1-1 cu Spania, din prima etapă, şi sperau la o victorie pentru a ieşi din grupe şi a se califica în semifinalele turneului. N-a fost să fie. Lusitanii ne-au învins cu 1-0.

Aceeaşi situaţie a avut loc şi la EURO 2000. România remizase în prima etapă, 1-1 cu Germania, şi a jucat cu calificarea pe masă în ultima rundă din grupă, contra Angliei, care avea şi ea nevoie de victorie pentru a merge mai departe.

Dar cele trei puncte au venit în contul naţionalei din estul Europei. Să-i mulţumim lui Ionel Ganea pentru asta, pentru că ne-a adus în premieră în fazele eliminatorii de la Europene.

La EURO 2008, România nimerea într-o grupă absolut infernală. Era în ”grupa morţii”, alături de Italia, campioana mondială de atunci, Franţa, vicecampioana mondială a vremii, şi Olanda, viitoarea vicecampioană mondială.

Dar, totuşi, ”tricolorii” lui Victor Piţurcă nu s-au lăsat descurajaţi. Au strâns rândurile şi au început turneul cu 0-0 anost contra Franţei, dar mai bine un punct urât decât un eşec frumos.

Meciul al doilea era contra Italiei. Mutu deschidea scorul, Panucci egala, dar ”Briliantul” putea aduce victoria şi, implicit, calificarea în sferturi după doar două meciuri. Toată suflarea României stătea în gheata sa dreaptă, care se pregătea să lovească mingea de la punctul cu var.

Dar vedeta numărul 1 naţionalei de atunci a ratat. Piţurcă l-a văzut pe Mutu cam relaxat înainte de execuţie, l-a avertizat, dar atacantul nu şi-a schimbat atitudinea. Prea sigur pe el, a trimis o minge care a putut fi scoasă în doi timpi de fostul său coleg de la Juventus, legenda Italiei, Buffon.

Dar România mai avea o şansă de calificare în fazele eliminatorii. Condiţia era să bată o Olandă deja avansată în sferturi. Nu s-a întâmplat aşa cum ne aşteptam. Cu ”sacii deja în căruţă”, olandezii nu s-au forţat prea tare în prima repriză, dar noi nu am putut să le dăm gol sau goluri. Deşi am terminat peste ei în preliminarii, câştigând grupa.

Nu a fost însă cazul şi acum. În repriza a doua, Olanda ne-a venit de hac. Van Persie şi Huntelaar nu ne-au mai iertat, astfel că România încheia un European cu multe regrete, chiar dacă la început pleca la drum cu ultima şansă din grupă.

În fine, turneul final din 2016 ne-a adus o nouă ipostază în care România juca ultimul meci din grupă cu şanse de avansare în fazele eliminatorii. De această dată era vorba de optimile de finală, deoarece se trecuse deja la formatul actual cu 24 de echipe.

Naţionala noastră debuta la acel European chiar în meciul de deschidere contra Franţei. ”Tricolorii” au făcut un meci solid, dar nu s-au ales cu nimic în clasament, ci doar cu recunoştinţa suporterilor români şi respect din partea adversarilor.

Totuşi, primul punct, în cele din urmă şi singurul de la acel EURO, avea să vină în partida cu Elveţia, scor 1-1, care ne dădea speranţe că putem trece încă o dată de faza grupelor.

Asta până când a venit de nicăieri modesta (de atunci) Albanie şi ne-a coborât cu picioarele pe pământ. Ne-a învins cu 1-0. Nici ea nu a mers mai departe, dar nici noi. Ne-a luat punctele şi a terminat peste noi. România, ultima în grupă. Ce păcat! Ce şansă am avut şi am ratat!

5. Cinci este cifra selecţionerilor pe care i-a avut România de-a lungul participărilor la Campionatul European. A venit şi rândul lor să-i trecem în revistă. Vorbim, totuşi, de nume uriaşe, legendare din istoria fotbalului românesc.

La EURO 1984, ”tricolorii” erau pregătiţi de Mircea Lucescu. Peste 12 ani, la EURO 1996, a venit rândul lui Anghel Iordănescu, cel care a antrenat-o pe România şi 20 de ani mai târziu, la EURO 2016.

Cea mai mare performanţă a României la Europene i se datorează lui Emeric Ienei, la ediţia din 2000. Victor Piţurcă a fost cel care a condus naţionala la EURO 2008.

Iar ultimul dintre aceştia este fiul lui ”nea Puiu”, Edi Iordănescu, selecţionerul României în Germania, la EURO 2024, unde a ajuns de pe primul loc şi neînvins în preliminarii. Deja calificarea la un turneu final este o performanţă în sine, dar Iordănescu junior speră să-şi facă şi el un loc în istoria echipei naţionale asemenea tatălui său celebru.

6. Am ajuns şi la cifra a şasea, care este echivalentul faptului că România a marcat cel puţin un gol la fiecare ediţie de Campionat European la care a participat: EURO 1984 - două goluri, EURO 1996 - un gol, EURO 2000 - patru goluri, EURO 2008 - un gol, EURO 2016 - două goluri, EURO 2024 - va urma! Sperăm că cel puţin un gol. Asta este obiectivul minim. Limita maximă, aşa cum se zice, e doar cerul!

EURO 1984 (Franţa)

Grupa a 2-a:

  • România 1 – 1 Spania (Gol: László Bölöni)
  • România 1 – 2 Germania de Vest (Gol: Coraş)
  • România 0 – 1 Portugalia

Clasamentul final al grupei:

  • Spania – 4 puncte
  • Portugalia – 4 puncte
  • Germania de Vest – 3 puncte
  • România – 1 punct

EURO 1996 (Anglia)

Grupa B:

  • România 0 – 1 Franţa
  • România 0 – 1 Bulgaria
  • România 1 – 2 Spania (Gol: Răducioiu)

Clasamentul final al grupei:

  • Franţa – 7 puncte
  • Spania – 5 puncte
  • Bulgaria – 4 puncte
  • România – 0 puncte

EURO 2000 (Olanda şi Belgia)

Grupa A:

  • România 1 – 1 Germania (Gol: Viorel Moldovan)
  • România 0 – 1 Portugalia
  • România 3 – 2 Anglia (Goluri: Cristian Chivu, Dorinel Munteanu, Ionel Ganea)

Clasamentul final al grupei:

  • Portugalia – 9 puncte
  • România – 4 puncte
  • Anglia – 3 puncte
  • Germania – 1 punct

Sferturi de finală:

  • România 0 – 2 Italia

EURO 2008 (Austria şi Elveţia)

Grupa C:

  • România 0 – 0 Franţa
  • România 1 – 1 Italia (Gol: Ad Mutu)
  • România 0 – 2 Olanda

Clasamentul final al grupei:

  • Olanda – 9 puncte
  • Italia – 4 puncte
  • România – 2 puncte
  • Franţa – 1 punct

EURO 2016 (Franţa)

Grupa A:

  • România 1 – 2 Franţa (Gol: Bogdan Stancu – penalty)
  • România 1 – 1 Elveţia (Gol: Bogdan Stancu – penalty)
  • România 0 – 1 Albania

Clasamentul final al grupei:

  • Franţa – 7 puncte
  • Elveţia – 5 puncte
  • Albania – 3 puncte
  • România – 1 punct

Cu ce am putea rămâne după EURO 2024

Acestea fiind scrise, consemnate şi subliniate, România este în faţa unei noi provocări la un European, unde s-a specializat în calificări din opt în opt ani. Începem EURO 2024 cu mari speranţe, multe iluzii şi nostalgice aşteptări. Mulţumim naţionalei României, varianta Germania 2024, pentru că ne faceţi încă o dată să visăm. 

Nu este exclus că putem avea parte şi de oarecare decepţii la EURO 2024, dar măcar o sa avem ce ne aminti, ce povesti, ce regreta. În cel mai rău caz, o să avem nostalgia că am trăit încă o dată emoţia şi entuziasmul oferite de echipa naţională a României.

Campionatul European nu este doar o competiţie sportivă, este un eveniment care uneşte un întreg în jurul echipei naţionale. Nu este doar o sărbătoare a fotbalului, ci şi o celebrare a pasiunii comune pe care o poate avea o naţiune pentru acelaşi interes. Zic să fie EUROmânia!

Afla mai multe despre: echipa nationalaromaniaeuroeuro 2024special 

viewscnt
Articole similare