Alexandru Deaconu a vorbit la Telekom Sport despre implementarea VAR-ului în fotbalul românesc
Implementarea tehnologiei VAR la nivelul Ligii 1 a fost solicitată de majoritatea cluburilor din prima ligă. Unul dintre principalii susţinători ai idee a fost chiar patronul FCSB-ului, Gigi Becali, care a găsit sprijin în dorinţa sa, şi din partea "rivalului", Dan Petrescu.
Teoretic, VAR-ul ar trebui "activat" în Liga 1 din stagiunea viitoare, dar Alexandru Deaconu pare scpetic în privinţa implementării sistemului atât de rapid. La finalul anului trecut, Federaţia Română de Fotbal a anunţat că arbitrii vor fi pregătiţi la startul sezonului viitor şi, din acest punct de vedere, sistemul VAR ar urma să fie implementat cu succes şi în fotbalul românesc.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Vicepreşedintele CCA, Alexandru Deaconu, a vorbit despre implementarea tehnologiei VAR în Liga 1, în direct la Telekom Sport.
"Nu CCA este responsabil pentru achiziţionarea sistemului VAR, trainingul depinde într-adevăr de noi. Noi am început pregătirea arbitrilor de la începutul acestui an, cu ajutorul unui instructor VAR de la FIFA. Kyros Vassaras este şi el certificat ca instructor VAR şi urmează să mai certificăm alţi doi oameni. Ne-am întâlnit cu preşedintele FRF şi cu cei care se ocupă din partea Ligii. Am vorbit deja despre ce sistem să se selecteze şi când va fi disponibil. Noi cu arbitrii am discutat şi din perspectiva arbitrajului cu VAR, dar şi fără VAR. Ei continuă pregătirea teoretică pentru implementarea sistemului" a mărturisit Alexandru Deaconu la Sport Report.
El a explicat şi la ce costuri s-ar supune în principiu echipele din Liga 1, odată cu implementarea sistemului. Speranţa vicepreşedintelui CCA este că VAR va ajunge în Liga 1 măcar din play-off-ul sezonului viitor: "Noi trebuie să ştim ce sistem vom achiziţiona, pentru că aşa vom putea achiziţiona simulatoarele pe care arbitrii să se pregătească. Avem nevoie cam de 6 luni pentru asta. Nu ştiu cât ar însemna în plus la barem, pentru că trebuie să analizăm şi ce se întâmplă la alte ţări. Din câte îmi aduc aminte, în cazul arbitrilor adiţionali au fost cam 4000 de lei per echipă. Un arbitru ca să poată să folosească sistemul, el trebuie să înţeleagă cum funcţionează. Trebuie pregătiţi şi operatorii, iar estimarea de 6 luni nu este făcută de noi, ci de IFAB. Am avut deja o videoconferinţă cu ei în care am discutat care sunt paşii următori şi ce avem de făcut. Noi pe partea teoretică vom continua să-i pregătim, apoi vom vedea ce se va întâmpla. Ca un arbitru să fie certificat VAR are nevoie de foarte multe minute. E ca un şofer care face şcoala auto. Trebuie să vizioneze un număr de clipuri, gradul de dificultate creşte. Vorbim despre 75 - 100 de clipuri, cu o medie de trei minute, pe care el trebuie să le rezolve. Apoi trecem la meciuri pe simualator. Sunt foarte mulţi paşi de făcut, cam asta este realitatea. Mai mult, nu ţine totul de noi, pentru că noi în acest interval vom fi cumva monitorizaţi. Ei vin şi validează ceea ce s-a întâmplat în România. Nu vorbim doar despre ce stabilim ei, ci şi despre ce vor constata cei de la IFAB când vor veni să analizeze calitatea muncii pe care o depunem noi. Sperăm ca în playoff-ul viitor al Ligii 1 să avem tehnologia VAR în fotbalul românesc. Repet, e nevoie de 6 luni de pregătire. Sunt detalii pe care nu sunt în măsură să le discut. Impreună cu FRF am gândit acest proiect şi am reuşit să discutăm şi cu cei de la Liga Profesionistă şi cred că împreună vom reuşi să ducem la bun sfârşit acest proiect" a mai spus Alexandru Deaconu, pentru Telekom Sport.
Odată cu introducerea tehnologiei VAR, Liga 1 se va alinia celor mai importante competiţii de pe continent.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: alexandru deaconu, var