Pandemia de coronavirus a dus la o criză financiară pentru cluburile sportive. Mihai Rotaru spune că echipele din Liga 1 se confruntă în acest moment cu pierderi de aproximativ 8%, dar situaţia este dramatică pentru unele cluburi.
Pandemia de coronavirus a oprit competiţiile din aproape toată lumea. În Liga 1, meciurile au fost suspendate pe 9 martie, înainte să se decreteze stare de urgenţă. Situaţia loveşte însă în veniturile cluburilor, care au scăzut considerabil. Mihai Rotaru, patron la Universitatea Craiova, spune că pierderile în prezent sunt aproximamtiv de 8% din încasările pe care un club le are într-un an de zile:
”Fără discuţie că toată lumea va ieşi avariată din această perioadă. Acum unii vor ieşi mai avariaţi şi alţii mai puţin avariaţi. Sper din tot sufletul să nu fie cazul de faliment. E o pierdere de undeva de 8% în acest moment pentru majoritatea cluburilor, pentru că ultima tranşă de 25% s-a plătit, grosul, undeva la 17%, mai avem undeva de 8-9% care nu s-a plătit. Dar dacă nu se va relua, trebuie stat la masă cu televiziunile şi văzut în ce măsură trebuie rambursaţi banii, în tranşe”, a declarat Mihai Rotaru pentru Telekom Sport.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
De ce n-a tăiat Craiova salariile jucătorilor. Explicaţia lui Mihai Rotaru
Multe echipe din Liga 1, în frunte cu FCSB, au decis să reducă salariile jucătorilor sau chiar i-a trimis în şomaj tehnic. Craiova este însă în grupul cluburilor care au păstrat salariile întregi. Mihai Rotaru spune că echipa din Bănie este stabilă financiar şi bugetul este asigurat chiar şi pentru sezonul următor. Omul de afaceri susţine că a ştiut cum să managerieze veniturile pe care clubul le-a avut în ultimii ai şi Craiova stă acum bine din punct de vedere financiar.
”Nu am redus salariul pe luna aprilie sau mai, tocmai ca să nu fie o măsură luată de pe o zi pe alta, să poată fiecare să îşi facă calculul lui. Financiar, suntem la suprafaţa apei ca să zic aşa, adică avem o rezervă, ne putem permite în acest moment să nu tăiem salariile pentru că dacă nu ne permiteam, nu o făceam. Avem bugetul făcut până în anul 2021 iunie, suntem acoperiţi, cu condiţia să se reia competiţia şi să se încheie actualul sezon şi să se desfăşoare integral următorul sezon”, a mai spus Rotaru pentru Telekom Sport.
Când ar putea începe Liga 1
Meciurile din Liga 1 au şanse mari de a reveni, după discuţiile purtate de conducătorii cluburilor cu LPF. Patronul lui FC Botoşani, Valeriu Iftime, a recunoscut că a fost conceput o procedură, pe care cluburile vor fi nevoite să o respecte, odată cu revenirea pe terenul de fotbal.
"Noi aşteptăm să ne întâlnim după 15 mai. Există un program făcut foarte interesant făcut de cei de la Ligă, împreună cu toţi şefii de cluburi, care ţine de o anumită regulă a funcţionării, în condiţiile în care va fi voie să ne întrunim pentru antrenament, şi apoi vedem mai departe pentru jocuri. Există un document pe care l-a făcut LPF după o discuţie cu toţi şefii de cluburi, cu preşedinţii de cluburi din Liga 1”, a declarat Valeriu Iftime pentru Telekom Sport.
Totul ţine însă de ce vor hotărî autorităţile pentru data de 15 mai. În acest moment, este luată în calcul o relaxare a carantinei obligatorii. Dacă lucrurile vor merge în această direcţie, Gigi Becali a declarat că meciurile din Liga 1 s-ar putea relua pe 15 iunie: ”Este nevoie de o lună de pregătire”, a spus patronul FCSB-ului.
Autor: Mihai Dolinschi
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: mihai rotaru