Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Cea mai valoroasă atletă a României, dezvăluiri din ţara cu peste 12.000 de cazuri de coronavirus: "Asta am ajuns să fac". Apel înainte de JO: "Trăim vremuri grele!"

EXCLUSIV | Cea mai valoroasă atletă a României, dezvăluiri din ţara cu peste 12.000 de cazuri de coronavirus: "Asta am ajuns să fac". Apel înainte de JO: "Trăim vremuri grele!"galerie foto

Atletism

Comentarii

Alina Rotaru este cea mai valoroasă atletă a României şi de cinci ani se antrenează şi locuieşte, în Germania, la Stuttgart. Alina a povestit pentru Telekom Sport cum e viaţa departe de ţară, în plină pandemie de coronvirus.

Alina Rotaru este între cei cinci atleţi români calificaţi la Jocurile Olimpice, competiţie programată să înceapă pe 24 iulie, la Tokyo. Alina e cotată cu şanse importante la medalii, însă momentan nu se ştie dacă Jocurile Olimpice se vor desfăşura conform programului. S-a adus în discuţie amânarea celui important eveniment sportiv de pe glob în contextul pandemiei de coronavirus.

Alina Rotaru se antrenează la Stuttgart din 2015. A mers acolo pentru condiţiile  de pregătire oferite de nemţi sportivilor, dar în această perioadă, în mod eveident, nu poate beneficia de ele. Pentru ea viaţa de zi cu zi, la fel cum se întâmplă peste tot în lume, are alt ritm, se desfăşoară după alte coordonate în aceste vremuri.

Care e situaţia la Stuttgart, acolo unde locuieşti şi te antrenezi tu? Ce reguli trebuie să respecte lumea? Le şi respectă?

Faţă de săptămâna trecută, situaţia în Stuttgart este complet diferită. Şcolile, Universităţile sunt închise până pe 20 aprilie (cel puţin). Cafenelele, restaurantele, barurile şi alte locuri publice sunt închise. Stadioanele, sălile de sport şi de fitness sunt şi ele inchise. Doar supermarket-urile, benzinăiile şi farmaciile sunt deschise. Regulile sunt aceleaşi ca în toată lumea: Spală-te des pe mâini cu apă şi cu săpun. Evitati contactul cu oamenii care suferă de infecţii respiratorii şi persoanele în vârstă etc.

Aici se respectă regulile, majoritatea persoanelor stau în casă. Tinerii au grijă de cei mai în varstă, făcându-le cumpărăturile. Chiar şi noi ne-am oferit să ne ajutăm vecinii mai în vârstă. Aici oamenii sunt mai relaxaţi că se bazează pe cel mai bun sistem de sănătate din lume, dar şi cel mai scump.

Sunt oamenii speriaţi? Şi-au facut provizii, ca prin România?

Magazinele se aprovizionează mai des decât normal. Majoritatea au cumpărat hârtie igienică, făină şi soluţii de dezinfectat. Nu înteleg de ce îsi fac provizii.. pentru că magazinele nu se vor închide, iar produse sunt destule pentru toţi.

Tu, personal cum trăieşti perioada asta?  Unde/cum te antrenezi?

Perioada aceasta este mai dificila, deoarece nu mă mai antrenez alături de colegii mei. Antrenamentele se fac individual, prin pădure, pe câmp, pe trepte, depinde de ce antrenament avem. Forţa o fac în magazinul antrenorului meu.
Anul trecut împreună cu antrenorul meu, Micky Corucle, am luat decizia să nu facem sezon de sală, ca să am mai mult timp să mă antrenez pentru JO. Aşa că planul nostru era să încep competiţiile în luna aprilie, ceea ce nu mai este posibil. În atletism s-au amânat toate competiţiile până în luna iunie. Aşa că, este o perioada grea. Trebuie să gasim metode şi mijloace de antrenament adaptate acestei situatii. Cel mai important in acest moment este sanatatea!

Ceea ce s-a schimbat semnificativ este închiderea complexului olimpic din Stuttgart. Acolo beneficiez de una dintre cele mai mari şi moderne sălii de forţă din lume, două stadioane de atletism, stadioane cu iarbă sintetică, sală de atletism cu aparatură “high-tech”. 

VEZI GALERIE FOTO

 
Spune-mi, te rog, cum arată acum o zi pentru tine?

Dimineata iau micul dejun ( cca. 8:00 )
Merg la primul antrenament (cca. 10:30-12:30)
Apoi gatesc ceva pentru masa de pranz ( cca. 13:30-14:00)
Ma uit la un episod din serialul „Outlander“ :D
Fac refacere (cizme cu compresie, pistol cu masaj, strecing cca. 30 min)
Merg la al doilea antrenament (cca 17:00-19:00)
Pregatesc masa de seara ( cca 20:00)
Si ma uit la inca 1-2 ep. din serialul „Outlander“

De două ori pe saptamană merg la un kinetoterapeut, pentru a face câteva exerciţii şi masaj sportiv. Când am un singur antrenament (miercurea şi sâmbăta), atunci mă ocup şi de treburile casnice, şi gătesc mai mult pentru a avea ce mânca timp de câteva zile. În zilele cu două antrenamente, îmi place să am mereu ceva gătit în frigider, doar ca să încălzesc şi să mănânc, ca să am mai mult timp de refacere.

Cât de mult îţi este afectată pregătirea pentru Jocurile Olimpice din cauza acestei situaţii?

Mult.. O sa fie foarte dificil, deoarece până nu se vor deschide bazele sportive nu voi putea să fac sărituri şi elanuri. Dar luăm totul cu mult optimism şi cel mai important este să fim sănătoşi să avem grijă de noi şi de cei din jurul nostru.

Ce ar însemna pentru tine amânarea Jocurilor Olimpice?

Dificil, m-am antrenat atâţia ani pentru această competiţie, dar trebuie să ne gândim la sănătatea noastră, care este mai importantă decât orice pe lumea asta. Situatia aceasta se poate întâmpla, se poate amâna două, trei luni sau chiar un an. Trăim vremuri grele şi indiferent de situaţie trebuie să ne adaptăm corespunzator.

Ce mesaj ai pentru români în perioada asta?

Sunt momente grele prin care trecem, vă rog sa respectaţi recomandările autorităţilor! Profitaţi de această perioadă şi petreceţi timpul acasă, alături de familie. Încercaţi să mâncaţi sănătos şi să faceţi zilnic mişcare în casă. Nu vă panicaţi!
Împreună vom trece şi peste aceasta perioadă! Multa sanatate!


Alina Rotaru a postat şi pe Instagram un mesaj video despre ce trăieşte în Germania în această perioadă.
 
 
 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: coronavirusalina rotaru 

viewscnt
Articole similare