România a debutat cu dreptul la Campionatul Mondial şi are două victorii după primele două partide, însă meciurile cu adevărat grele abia acum urmează. Tricolorele întâlnesc Spania, marţi, de la 21:30, în direct pe Telekom Sport 1, iar selecţionerul Ambros Martin se va afla într-o postură inedită, în condiţiile în care multe din fostele sale eleve de la Itxaco îi vor fi adversare.
Ambros Martin a vorbit pentru Telekom Sport înainte de meciul cu Spania şi a analizat punctele forte, dar şi cele slabe ale naţionalei iberice şi a tras primele concluzii după victoriile obţinute de România în confruntările cu Paraguay şi Slovenia.
Două jocuri, două victorii. Totul a mers conform planului?
Da. Mergem în direcţia bună. Nu a fost uşor, dar, cu tot respectul pentru Paraguay în primul meci, cred că pentru noi competiţia a început în meciul cu Slovenia. O echipă care, anul trecut, a făcut o primă impresie foarte bună la Campionatul European. Şi ieri au început foarte bine. Noi am jucat cu Slovenia cu un plus de motivaţie, pentru că au bătut Franţa cu o zi înainte. Nu a fost uşor, aşa cum a putut vedea toată lumea, dar cred că echipa a avut determinare, nu a cedat niciodată şi a aşteptat momentul potrivit ca să treacă în avantaj. După aceea, au făcut apărarea să meargă şi răsplata a fost frumoasă.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Aţi fi preferat să fie un meci mai uşor, ca să puteţi odihni jucătoarele importante, sau e mai bine că a fost aşa, pentru ca echipa să fie concentrată pentru meciul cu Spania?
A fost un meci foarte dificil. Nu am reuşit să rotim foarte multe jucătoare în acest meci.
Cristina a jucat foarte mult.
Da, majoritatea jucătoarelor au evoluat 60 de minute. Nu a fost doar un efort fizic, ci şi unul mental, pentru că a fost o provocare dură atât pe plan fizic, cât şi mental. Dar iau lucrurile într-un mod pozitiv.Sunt fericit de cum au decurs lucrurile. Iar când eşti fericit pentru munca depusă şi câştigi, atunci oboseala nu mai este atât de mare. Din fericire, avem o zi să ne recuperăm. De asemenea, cred că jucătoarele au venit în acest an într-o formă fizică mai bună decât anul trecut. Anul trecut am avut probleme fizice cu toate fetele. În acest sens, sper că ţelul nostru, obiectivul nostru să depăşească nivelul de oboseală fizică care se poate acumula.
Este un avantaj evident pentru România că sunteţi din Spania. Este, din acest motiv, mai greu pentru dumneavoastră, că jucăm împotriva Spaniei?
Nu, nu joc eu.
Bine, atunci că antrenaţi echipa României...
Nu, nu este nimic special. Da, ştiu că este ţara mea şi cunosc unele jucătoare care au fost cu mine la Itxaco. Ele probabil ştiu cum gândesc. Nereia, Barbosa, Silvia Navarro, Carmen Martin.
Deci cunoaşteţi foarte bine o parte din echipă.
Da, le ştiu. Sunt chiar cele mai importante jucătoare, pentru că în acel moment Itxako era o echipă bună. Din acest punct de vedere, este un moment special, faptul că joc împotriva lor. Dar am tot făcut-o în Champions League. Deci este mult mai important şi mai special pentru România, decât este pentru mine.
Unde este Spania cel mai dificil de controlat? Poate la linia de 9 metri, ori pe flancuri, la pivot?
Cred că practică un joc special, ca şi Paraguay. Nu au aruncătoare foarte bune, dar au jucătoare care fac foarte bine unu la unu, apoi pătrund, dau continuitate jocului. Deci nu trebuie doar să stăm în apărare, trebuie să fim deştepţi în apărare. Trebuie să fim pregătiţi să ne ajutăm în momentele potrivite. De asemenea, practică un stil diferit de apărare şi trebuie să fim destul de inteligenţi când le atacăm. Să le atacăm într-un asemenea mod încât să ne punem punctele tari în evidenţă în faţa apărării lor.
Este foarte important să fim la conducere de la început? Cu Slovenia am avut unele probleme.
Este important să câştigăm meciul şi este important să fim în controlul jocului, să conducem pe tabelă în momentele potrivite. Nu trebuie să exasperăm dacă nu conducem de la început. Am avut un exemplu clar în ultimele două jocuri. Mă refer la meciul cu Brazilia de la Trofeul Carpaţi şi , de asemenea, la ultimul meci. Au fost suişuri şi coborâşuri, nimeni nu s-a putut distanţa decisiv pe tabelă. Iar cel mai important lucru este să fii concentrat la fiecare moment de apărare, la fiecare minge, la fiecare atac. Nimic mai mult. Obişnuiam să le spun jucătoarelor, probabil zi de zi, că trebuie să ne concentrăm în fiecare moment, trebuie să ne concentrăm pe fiecare atac, nu pe tabela de marcat, nu la rezultatul final, pentru că nu ştim ce se va întâmpla. Doar prezentul este cel pe care îl putem controla.
Sunteţi fericit de modul cum a reacţionat echipa când Slovenia era la conducere?
Da. A fost bine. A fost bine, pentru că am arătat... Acesta este un lucru bun. Vremurile se schimbă, iar jucătoarele învaţă din trecutul lor şi din amintirile nu foarte plăcute. Deci este o veste bună. Da, ieri, începutul a fost foarte dificil. Nu cred că am jucat rău, dar nu puteam marca, iar acest lucru a provocat o oarecare nervozitate. Dar şi Slovenia a jucat foarte eficient. Când se întâmplă asta, trebue să fii calm şi să aştepţi momentul potrivit, să îţi aştepţi ocazia. Ceea ce a fost foarte bine, cheia jocului, că am făcut acelaşi lucru de la început până la final. Nimic nu s-a schimbat, nici sistemul, nici tactica, nici concentrarea, ori lipsa acesteia. Întreaga echipă, în fiecare moment, a încercat să dea tot ce a avut mai bun. Asta am discutat şi în vestiar şi cred că a fost fantastic.
Enervat de schimbările din regulament
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Aţi îndemnat la calm şi dumneavoastră păreţi un antrenor foarte calm, poate doar în faţa camerelor sau doar pentru fete, dar credeţi că acesta este un lucru important pentru un antrenor, în astfel de situaţii? Sunt şi antrenori foarte energici...
Nu ştiu, câteodată nu mă pot controla nici eu. Îmi dau drumul la emoţii. Câteodată, parcă joc şi eu de pe bancă şi înscriu. Dar, câteodată, cred că este foarte important să vezi nu numai acţiunea, să vezi tot ce s-a întâmplat ori ce se întâmplă după. De aceea e important să fii calm şi să fii concentrat nu numai în moment, ci şi pre şi post-acţiune. În acest sens, am învăţat multe în ultimul an, pentru că eram foarte impulsiv.
Acum nu înţeleg de ce IHF ne taie aripile, ca antrenori, nu ne mai lasă să facem nimic. Doar să fim băieţi buni, să ne încurajăm echipa şi nimic mai mult. Nu sunt deloc mulţumit, pentru că sunt genul de antrenor care îmi place să îmi ajut echipa.
Ce s-a întâmplat?
Vor ca noi să nu mai spunem nimic, să nu mai facem nici un gest cu mâine sau corpul în ceea ce-i priveşte pe arbitri. Dar acest lucru este normal.
Nu aţi întrecut măsura, sau ceva de genul?
Nu, este vorba doar de gesturi. Şi sunt chiar foarte atenţi la acest lucru.
Aţi vorbit cu ei despre acest lucru, după meci?
Da, mi-au transmis înaintea meciului să fiu atent la acest aspect. Dar este o regulă nouă şi avem nevoie de timp să ne obişnuim. Oricum, nu sunt deloc de acord cu această regulă, pentru că, unui antrenor, îi va fi cu atât mai greu. Au redus şi timpul de time-out, este acum de numai 50 secunde, au redus şi spaţiul de mişcară lângă bancă, nu ne lasă să vorbim cu arbitrii, nu le lasă să facem nimic. Ce mai vor?
Puteţi ţipa la jucătoare? Măcar atâta lucru vi se permite?
Da, pot să comunic cu jucătoarele, dar ei pot să interpreteze la fel de bine că am spus-o arbitrului. Un cartonaş galben l-am primit tocmai din această cauză.
Da, ciudat..
Nu sunt mulţumit deloc.
Este omogenitatea marea problemă a echipei noastre? Omogenitatea, relaţiile de joc?
Cred că da. Însă aceste fete obişnuiau să joace împreună şi se cunosc foarte bine. Poate doar jucătoarele tinere, cele mai tinere, sunt cele care trebuie să înveţe acum diferitele sisteme. În această direcţie este foarte important pentru că nu avem aşa de mult timp de pregătire. Din clipa în care am venit este foarte important să ne focusăm şi să ne concentrăm, să facem cea mai bună treabă în cel mai scurt timp, în câteva zile. Jucătoarele ştiu asta, aşa cum v-am spus înainte, unele dintre ele ştiu de acum câţiva ani, ştiu cum se simt celelalte în fiecare momente, şi asta e foarte important pentru noi.
Afla mai multe despre: ambros martin, romania, spania, cm handbal