You are here:

EXCLUSIV | Dumitru Dragomir, în aceeaşi barcă alături de Gică Hagi şi Dan Petrescu: "Băi, frate, cea mai mare greşeală din istoria fotbalului românesc. Noi suntem deştepţi şi ceilalţi proşti?"

EXCLUSIV | Dumitru Dragomir, în aceeaşi barcă alături de Gică Hagi şi Dan Petrescu: "Băi, frate, cea mai mare greşeală din istoria fotbalului românesc. Noi suntem deştepţi şi ceilalţi proşti?"

Fotbal

Comentarii

Fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pledează şi el pentru un nou format al Ligii 1 de fotbal. Nu este primul şi nici ultimul om din fotbalul românesc care cere o astfel de reform. Nume importante din Generaţia de Aur, precum Gică Hagi, Dan Petrescu sau Viorel Moldovan i-au sugerat, direct sau indirect, preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu să se gândească serios la acest aspect.

Chiar dacă a dispărut din peisajul fotbalului românesc. Mitică Dragomir rămâne la fel de bine informat în legătură cu tot ce mişcă în fotbalul românesc. În afara afacerilor pe care le desfăşoară şi timpul alocat familiei, Mitică Dragomir nu se fereşte să-şi spună opiniile în stilul caracteristic, fără perdea, atunci când situaţia o cere. La urma urmei, are o experienţă de 40 de ani în sport. Dumitru Dragomir este de acord cu contestatarii formatului din Liga 1 şi consideră că prima, dar şi cea mai importantă, schimbare din fotbalul românesc ar fi aceasta: revenirea la un campionat cu 18 sau 20 de echipe, în sistem tur-retur, ca pe vremuri.

Ce e de făcut dacă vom fi obligaţi să îngheţăm sezonul?

- Nici nu mai e important dacă se dă titlul sau nu, se poate da doar pentru statistică, pe clasamentul actual. În cupele europene să joace echipele care au jucat şi anul trecut. Iar din toamnă faci un campionat cu 18 echipe, fără play-off, fără play-out.

Tot un adversar aprig aţi actualului sistem aţi rămas!

- Băi, frate, e cea mai mare greşeală care s-a făcut în istoria fotbalului românesc. N-o zic doar eu, o zic şi Hagi, Petrescu, şi mulţi mai zic alti oameni din fotbal. Sunt nişte anomalii strigătoare la cer, iei munca sportivilor, le iei punctele, le iei golurile. Tu eşti golgeter, te uiţi acum la televizor cu copiii la cele 10 goluri pe care le-ai marcat, dar de fapt, tu ai doar 5 goluri în acte, cum se zice! Am luat un model greşit, măi, oameni buni, cel belgian. De ce nu l-au implementat campionate mari, ca Anglia, Spania, Franţa, Italia, Germania? Noi suntem cei mai deştepţi şi ceilalţi sunt proşti? Nu a adus nici un plus, ce performanţe am avut noi în ultimii ani?

Adică vor fi 18 echipe îndeajuns de stabile financiar să poată face faţă la nivelul Ligii 1?

- Fotbalul trebuie ajutat. E ca în viaţă, unii vor rezista, alţii vor dispărea, chiar şi cluburi mari sunt în pericol. Erau şi până acum, mă gândesc la Dinamo. Dar nu să dispară, vor intra în faliment, iar cele cu tradiţie, cu suporteri, vor renaşte cum s-a întâmplat cu Rapid, cu Petrolul, cu Farul,, cu U Cluj. Trebuie susţinere din partea societăţii, a conducătorilor ţării. Am 74 de ani şi de când am ajuns eu în acest fenomen, nu s-a putut fără ajutor, Uitaţi-vă în urmă, când au fost obţinute marile performanţe, când totul era controlat de stat. Apoi s-au implicat oamenii cu bani, dar au ajuns prin puşcării şi în prezent toată lumea fuge de sport. De ani de zile sportul e al nimănui. E nevoie de sprijin, dacă vrem să mai avem vreo şansă, aşa e peste tot. Acum este cel mai greu moment pentru tot sportul. Eu am stat o viaţă în fotbal, am mai fost aproape de colaps, după Revoluţie, când au arestat finanţatorii, când au pus arbitrii în cătuşe. Dar s-a continuat activitatea, nu ca acum, când s-a oprit totul.

În condiţii normale, zilele astea aveam emoţii, pentru debutul lui Rădoi, al lui Mutu. Echipele naţionale vor mult de suferit din cauza acestei crize?

- Copiii ăştia doi sunt norocoşi, ascultaţi la mine. Dacă poate fi ceva bun în situaţia asta e că s-au amânat jocurile lor, care erau decisive. Nu eram pregătiţi, să fim serioşi, nu aveam nicio şansă nici la barajul cu Islanda, nici în calificările cu tineretul. Ei nu apucau să facă nici o miuţă până la jocurile decisive. Aşa, se mai schimbă lucrurile în viitor. Va fi altceva, se schimbă loturi, se schimbă multe.

- Vor reveni românii în tribunele stadioanelor?

Vaaaai, n-or sa aibă loc, vă asigur! Li se părea că e comod să stea la televizor, să se uite la filme, la emisiuni! Uite ca ne-am săturat de tot, şi de Netflix, şi de divertisment! La ştiti nu mai poţi să te uiţi, chiar dacă prezintă situaţia fără nicio interpretare, acum realitatea e greu de privit, o iei razna. M-aş uita la cel mai urât meci din liume, în direct, acum.  E greu, fără fotbal, măi, copii, ne e dor tare să mergem la un meci! Abia acum realizează oamenii ce important este acest fenomen special! Să ne vedem cu bine, sănătoşi, pe stadion, vă urez tuturor!

 

Afla mai multe despre: dumitru dragomirlpf 

viewscnt
Articole similare